Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Scott Stapp - The Great Divide
Jaar van release: 2005
Label: Wind-Up Records
Scott Stapp - The Great Divide
De hitdiamant Creed is gespleten, over blijven twee helften. Aan de ene kant Alter Bridge, die onder leiding van ex-Creed gitarist Mark Tremonti vorig jaar al succes vergaarde met hun album "One Day Remains". Aan de andere kant verblijft Scott Stapp, die nu een eerste solo-album uitbrengt.

"The Great Divide" draagt natuurlijk niet zomaar die titel, al in de eerste paar regels stelt Stapp de breuk van Creed aan de kaak.

"Welcome friends, I have nothing to hide... The journeys end has left a mark inside... I’m sure you’ve heard the rumors, jealousies, and all the lies"

Je moet 't toegeven, de man draait er niet om heen. Dat de split hem veranderd heeft hoor je terug. De muziek is stevig, dreigend en lekker fel, met een Scott Stapp die rauwer klinkt dan we ooit bij Creed hebben kunnen horen. Je zou je kunnen afvragen of dat de muziek (en Scott's strot) wel goed doet. op "Fight Song" gaat het af en toe wel erg ver, op het vervelende af.

Toch ligt de muziek vrij dicht bij wat Creed ooit was, tamelijk radiovriendelijke rock. Een track of vijf op weg heeft Stapp namelijk zijn gal wel gespuwd en wordt het allemaal wat positiever, met "You Will Soar" als hoogtepunt van ongekend optimisme. Een dramatische pianoballad met strijkorkest leidt het album tot een aangenaam einde.

Scott Stapp doet het zo in zijn eentje niet beroerd, maar het is allemaal nog geen Creed. Of, nog erger, geen Alter Bridge. Daarvoor wordt er te veel op veilig gespeeld. Blijft over: een luisteradvies voor liefhebbers van moderne rock en wie nog geen afscheid heeft kunnen nemen van Creed.

Van Scott Stapp verschijnt binnenkort waarschijnlijk ook een dvd. Het betreft hier geen solo-optreden, maar een eenmalig samenwerkingsverband met Kid Rock en een viertal groupies. Als alles naar behoren verloopt zal World Wide Red Light District, bekend geworden door de release "One Night In Paris", de dvd dit jaar nog uitbrengen.

Tracklist:
1. Reach Out
2. Fight Song
3. Hard Way
4. Justify
5. Let Me Go
6. Surround Me
7. The Great Divide
8. Sublime
9. You Will Soar
10. Broken

Score: 77 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 14 april 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Chris op 14-04-2006 om 10:21u
Score: 98 / 100

Inderdaad een zeer goede cd. Alleen zwaar klote dat hij de Europese tour heeft afgezegd. Ik was dolgelukkig met mijn kaartje, shit!!

Reactie van Bloem op 16-04-2006 om 22:46u

Ik vraag me alleen af wat in hemelsnaam de laatste alinea met de review te maken heeft. Een beetje een trieste vertoning dit.

Reactie van Belinda op 24-04-2006 om 12:12u
Score: 100 / 100

Bob zal jaloers zijn denk ik dan maar. Rete goeie cd, zoals alle cd's van Creed waar Scott op te horen was!! Inderdaad zwaar klote dat hij de tour heeft geannuleerd!

Reactie van Bastiaan op 08-04-2008 om 13:22u
Score: 55 / 100

Een erg matige plaat. Of Scott Stapp nou de lepel in de pap bij Creed had, dit lijkt wel erg veel op Creed, alleen dan bij lange na niet zo goed.