Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Evergrey - Monday Morning Apocalypse
Jaar van release: 2006
Label: InsideOut Music
Evergrey - Monday Morning Apocalypse
Een nieuw Evergrey-album schept natuurlijk altijd hoge verwachtingen. Die verwachtingen zijn dan ook gerechtvaardigd, gezien het constante hoge niveau van de albums, met “Recreation Day” en “The Inner Circle” mijns inziens als absolute hoogtepunten. Met het mooi getitelde “Monday Morning Apocalypse” besloot de band het over een iets andere boeg te gooien: de nummers moesten compacter worden. Bovendien is de productie ditmaal in handen van Sanken Sandquist en Stefan Glaumann (bekend van onder andere zijn werk voor Rammstein).

Muzikaal en compositorisch gezien is dit natuurlijk weer een 24-karaats-album. Zanger / gitarist Tom Englund en gitarist Henrik Danhage bewijzen wederom rasmuzikanten te zijn, die schijnbaar zonder enige moeite prachtige melodieën en melodieuze, gevoelige zanglijnen uit hun mouw weten te schudden. Het titelnummer waarmee het album opent, is hier al meteen een prachtig voorbeeld bij, evenals het vrij heftige “Obedience”. Wat ik iets minder vind, is dat er op “Monday Morning Apocalypse” minder afwisseling is tussen de kenmerkende magnifieke ballads, melodieuze nummers en wat stevigere nummers. Er staat eigenlijk maar één echte ballad op dit album, afsluiter "Closure".

Tegenover het gemis van meesterwerkjes als “Waking up Blind” of “Madness Cought Another Victim” staan echter wel twaalf bijzonder goede nummers, die al na één luisterbeurt blijven hangen, maar ook na meerdere keren luisteren details prijsgeven. Het bewijst wederom de compositorische kwaliteiten van de band. Tegen het eind van het album staan overigens nog twee van de beste nummers: “The Dark I Walk You Through” en “I Should”, die beiden kunnen steunen op prachtige, emotionele teksten.

“Monday Morning Apocalypse” is een gedreven, sterk en professioneel album geworden van een band die vrijwel niet teleur kan stellen. Het kippenvel dat ik bij de vorige twee albums wél regelmatig kreeg, bleef ditmaal echter uit. Dat is spijtig, want hoewel dit album nog altijd met kop en schouders boven het grootste gedeelte van de hedendaagse metal-releases uitsteekt, weet ik óók dat er nog meer capaciteit in deze band zit. Het instrumentale “Till Dagmar” is overigens geschreven door de toetsenist van de band (Rikard Zander) en opgedragen aan zijn overleden grootmoeder. Verplichte aanschaf voor fans van de band, maar zeker niet het beste album van de heren.

Tracklist:
1. Monday Morning Apocalypse
2. Unspeakable
3. Lost
4. Obedience
5. The Curtain Fall
6. In Remembrance
7. At Loss For Words
8. Till Dagmar
9. Still In The Water
10. The Dark I Walk You Through
11. I Should
12. Closure

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 19 maart 2006

Koop dit album in

Meer Evergrey:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Rob G op 20-03-2006 om 15:16u
Score: 8 / 100

Ben het helemaal met deze review eens. Zeker een erg goede CD, maar stiekem had ik toch net wat beters verwacht van deze heren. Recreation day blijft toch mijn favoriet.

Reactie van Een Metalfan op 25-03-2006 om 20:16u
Score: 100 / 100

The curtain fall!!!! Wat mij betreft nu al een echte live killer. Dit is werkelijk een super album. De nummers zijn wat complexer dan voorheen. Maar dat maakt niets uit. Gewoon supervet!!! Evergrey rules!!!!!!!!!!!!!!

Reactie van Een Metalfan op 27-03-2006 om 19:25u
Score: 87 / 100

een album dat volledig aan mijn verwachtingen voldoet. Wat mij betreft 1 van de betere releases van dit jaar!

Reactie van Jay op 14-04-2006 om 16:48u
Score: 85 / 100

Goed album, maar ik vind het spijtig dat ze met deze release minder uitpakken met hun gitaarrifs zoals dat vroeger het geval was. Als ik moet kiezen tussen hun albums ga ik toch voor Recreation Day.

Reactie van Lange Tim op 21-04-2006 om 18:42u
Score: 87 / 100

Dit is mijn ontmaagding wat betreft Evergrey, en een zeer goede eerste keer! Wel moet ik er bij zeggen dat mijn verwachtingen hoger waren. Ik wer aangetrokken door het genre, mede door mijn voorliefde voor Dream Theater, maar dan is dit toch wel iets minder complex. Gewoon een stuk lekkerder te beluisteren. Zeer prettig gitaarwerk!