Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Usipian - Dead Corner of the Eye
Jaar van release: 2005
Label: Metal Fortress
Usipian - Dead Corner of the Eye
Af en toe verschijnt er een cd waar je eigenlijk gelijk je vooroordelen al bij klaar hebt. Zo ook bij de cd van het Deense Usipian, dit 5-tal bestaat al zo’n 5 jaar en na enkele demo’s, promo’s en ep’s is men nu aanbeland bij het debuut genaamd Dead Corner of the Eye. Toen ik de cd uit de enveloppe haalde en het sterk aan Suffocation en Morbid Angel refererende artwork (gemaakt door Dan Seagrave, bekend van oa. eerder genoemde bands) eens aanschouwde zag ik de bui al hangen. ‘Weer zo’n suffe kloon’ schoot er door mijn hoofd.

Met niet al teveel enthousiasme schoof ik de cd in mijn speler wachtend op wat er zou gaan komen. Na een vrij weinigzeggend intro wordt er afgetrapt met het nummer ‘Dead Reckoning’ wat tot mijn verrassing een heerlijk afwisselend nummer waarin brute blaststukken worden afgewisseld met voldoende melodie en traag voortslepende riffs om het allemaal interessant genoeg houd voor de verwende deathmetal fan. Het daaropvolgende ‘Multipied Inhuman Disrupture’ is van hetzelfde laken een pak, blastbeats en slepende midtempo stukken wisselen elkaar af en ook dit is een prima en afwisselend nummer.
Om elk nummer afzonderlijk te gaan behandelen gaat wat ver aangezien elk nummer ongeveer in het verlengde van deze 2 nummers ligt, maar ik wil nog wel even het 5e nummer genaamd ‘Brought Within Chains’ apart vermelden, aangezien dit nummer een van de lekkerste riffs heeft die ik in lange tijd heb gehoord.
Natuurlijk zijn er de Morbid Angel en Suffocation invloeden maar de band doet, zeker qua sfeer, mij vaker denken aan een band als Immolation en, in mindere mate, Amon Amarth met hun traag voortrollende dubbelbasspartijen.

Enige kleine minpuntje van deze plaat vind ik de productie, die in handen was van Konkhra frontman Anders Lundemark. Opzich valt er weinig op aan te merken, de productie is lekker droog en alles klinkt vrij helder. Toch vind ik persoonlijk dat de drums wat teveel op de voorgrond staan waardoor de gitaren af en toe een beetje lijken te verzuipen. Dit is echter nergens echt storend en het went vrij snel, maar misschien is het een aandachtspuntje voor de heren op een eventuele volgende plaat.

Met ‘Dead Corner of the Eye’ zal Usipian zeker de originaliteitprijs niet winnen maar is men er wel in geslaagd een heerlijke afwisselende en pretentieloze oldschool deathmetalplaat te maken die veel liefhebbers van het genre moet kunnen bekoren. Mij hebben ze in ieder geval overtuigd. En die vooroordelen? Die kunnen wel weer even de kast in.

Tracklist:
1. Downfall
2. Dead Reckoning
3. Multiplied Inhuman Disrupture
4. Clouded Restrainment
5. Brought Within Chains
6. Dead Corner Of The Eye
7. World Without Skin
8. Selfless
9. Shadows Of The Once Unseen
10. Predators Of An Unbound Sea
11. An Everborn

Score: 82 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 17 november 2005

[ Terug naar de Album Reviews ]