Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-10-2020

Primal Fear - Seven Seals
Jaar van release: 2005
Label: Nuclear Blast Records
Primal Fear - Seven Seals
Voor de release maakten onze Duitse vrienden van Primal Fear bekend dat ze met de nieuwe release een andere koers op zouden gaan. Een goede zet, want ondanks dat Devil's Ground nog altijd goede en stevige heavy metal bevat, bestond er de kans dat ze op een gegeven moment in de herhaling zouden vallen. Ze zijn zichzelf een stapje voor en experimenteren er op Seven Seals flink op los met een grootser geluid en epische invloeden door middel van het veelvuldig gebruik van keyboards. Uit interviews heb ik echter vernomen dat deze stap pas in een later stadium van het schrijf- en opnameproces is genomen. Ik heb daarom een duister vermoeden dat ze deze nieuwe invloeden alleen maar hebben toegevoegd, omdat de nummers op Seven Seals zonder al die pracht en praal voor Primal Fear-begrippen maar middelmatig zijn.

Maar het doel heiligt de middelen en de cd is dit keer wederom een sterk staaltje Duitse heavy metal. Groots opgezette nummers als "Diabolus" en het titelnummer gaan erin als koek, net als de rampestampers "Demons & Angels", "All For One" en "Question Of Honour". Met "Evil Spell" is er zelfs een alleraardigst bruut en snel nummer gemaakt. Ook mooi is dat de Judas Priest-invloeden steeds minder worden, hoewel ik vond dat Primal Fear altijd al wel een eigen smoel heeft gehad.

De krachtige stem van Ralf Scheepers blijft indrukwekkend en het gitaarduo komt weer aan met hun typisch scheurende gitaren. De solo's vallen me dit keer wat tegen. Ze zijn goed gedaan, maar helaas wat minder creatief dan voorheen. Toch is de eindconclusie dat Primal Fear weer een goede cd heeft gemaakt en de eerste echt slechte nog moet maken. Maar Seven Seals is zeker niet hun beste werk. Maar als ze deze lijn doortrekken en dan betere nummers gaan schrijven, dan zou de volgende cd dat best wel eens kunnen worden.

De limited edition bevat trouwens nog de prima bonustracks "The Union" en "Higher Power". Maar vooral de erg goede video van het titelnummer is een mooie bonus.

1. Demons & Angels
2. Rollercoaster
3. Seven Seals
4. Evil Spell
5. The Immortal Ones
6. Diabolus
7. All For One
8. Carniwar
9. Question Of Honour
10. In Memory

Score: 80 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 6 november 2005

Koop dit album in

Meer Primal Fear:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Primal Fear - Seven Seals
Reactie van Jeroen op 27-11-2005 om 17:12u
Score: 87 / 100

Één van DE power metal releases van dit jaar. Geweldig geschreven en met genoeg geweldige wendingen. Fantastische plaat en 80 punten is te weinig.

Primal Fear - Seven Seals
Reactie van speedfreak op 12-01-2006 om 21:58u
Score: 90 / 100

Wat is metal toch mooi. Zeker als je net naar dit album geluisterd hebt.