Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Demons & Wizards - Touched By The Crimson King
Jaar van release: 2005
Label: SPV / Steamhammer Records
Demons & Wizards - Touched By The Crimson King
Toen Iced Earth en Blind Guardian vele jaren terug samen op tour waren, voordat een van beide bands nog maar echt doorgebroken was, raakten Iced Earth gitarist Jon Schaffer en Blind Guardian zanger Hansi Kürsch bevriend. De vriendschap hield jaren stand, en de heren besloten samen een album te maken. Dat resulteerde in het Demons & Wizards project, wat oorspronkelijk eenmalig was. Het album werd zo goed door fans en pers ontvangen, dat een tourtje volgde, en men eigenlijk meer wilde. Ook bij Schaffer en Kürsch beviel het goed, en ze besloten een tweede album te maken, wat nu, ruim vijf jaar na het debuut, uitkomt.

Het geluid is ten opzichte van vijf jaar geleden amper veranderd. Je hoort gelijk dat het Demons & Wizards betreft, en niet Iced Earth. Ook zonder dat Kürsch z'n mond open doet. Het hoofdingredient van de nummers zijn de typische Jon Schaffer riffs, zoals hij ze voor Iced Earth ook al jaren schrijft. Toch klinken ze niet direct als Iced Earth. De nummers zijn pakkend, maar iets minder complex dan het gemiddelde Iced Earth of Blind Guardian nummer. De zang van Kürsch zorgt ervoor dat het geheel beduidend anders klinkt dan een Iced Earth plaat, en de muziek maakt het weer totaal anders dan een Blind Guardian album. En gelukkig worden er geen overbodig complexe passages in de nummers gegooid zoals bij Blind Guardian op het laatste album te vaak het geval was. Ondanks dat ze van hoge kwaliteit zijn, halen de nummers het niet bij die op het album van vijf jaar geleden. De magie die tussen Schaffer en Kürsch op het debuutalbum aanwezig was is er nog altijd, maar het lijkt erop dat alles net iets te makkelijk in elkaar is gezet.

Er staat voor elk wel wat wils op Touched By The Crimson King. Harde, furieuze nummers als Crimson King en Terror Train, rustige ballads in de vorm van Seize The Day en Wicked Witch, en het beste van beide werelden in The Gunslinger. Menig fan vond Fiddler On The Green het mooiste nummer op het debuutalbum. Goed nieuws, een zelfde soort nummer (maar zeker geen regelrechte kopie) is te vinden in Down Where I Am. Na dit prachtige nummer komt helaas nog een nummer. Ik zeg hier "helaas", want het had een prachtig einde geweest van de cd. Gelukkig is de Led Zeppelin cover Immigrant Song ook goed aan te horen, al vraag ik me toch af waarom deze niet voor de bonusdisc van de limited edition is bewaard.

De thema's van de teksten worden uit de literatuur gehaald. Enkele nummers zijn gebaseerd op de Dark Tower boeken van Stephen King. Dorian vertelt het verhaal uit The Picture Of Dorian Gray van Oscar Wilde, en de klassieker Moby Dick van Herman Melville komt aan bod in het sfeervolle Beneath These Waves. Zanger Kürsch, die voornamelijk verantwoordelijk was voor de teksten, blijkt dus meer klassiekers te kennen dan Lord of the Rings. Als er luisteraars zijn die door het horen van deze nummers ook geïntereseerd raken in de boeken, ze zijn stuk voor stuk van harte aan te bevelen.

Het tweede Demons & Wizards album is een erg goed album geworden, en kan zich zeker meten met andere sterke albums van dit jaar, maar haalt het zoals eerder gezegd toch niet bij z'n voorganger. Maar als de heren Kürsch en Schaffer dit nu eens vaker tussen de albums van hun hoofdbands door weten te maken zal niemand klagen.

Tracklist:
1. Crimson King
2. Beneath These Waves
3. Terror Train
4. Seize The Day
5. The Gunslinger
6. Loves Tragedy Asunder
7. Wicked Witch
8. Dorian
9. Down Where I Am
10. Immigrant Song

Score: 86 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 15 juni 2005

Meer Demons & Wizards:

Demons & Wizards - Touched By The Crimson King
Reactie van wiebemaiden op 04-07-2005 om 14:22u
Score: 94 / 100

Naar zou jaren wachten is er dan eindelijk weer een nieuw album. van Demons & wizards. en ik vindt dat dat ook weer eens tijdt werd. ik vond het eerste album al super. maar touched by the crimson king draaiet lekker weg. de lekkere gitaar riffs van jon schaffer en de mooie zang van hansi kursch is in 1 woord geweldig, echt het demons & wizards geluid. ja deze cd blijft eerst wel in mijn cd speler zitten. ja headbangers van nederland kopen die cd.

Demons & Wizards - Touched By The Crimson King
Reactie van B. op 14-03-2006 om 12:56u
Score: 84 / 100

Vorige was toch beter, maar valt zeker te smaken!!

Demons & Wizards - Touched By The Crimson King
Reactie van Patrick op 06-10-2007 om 18:02u
Score: 9 / 100

Deze Blind Guardian fan is zeer te vreden met dit album, en vorige album!!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.