Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Doctor Butcher - Doctor Butcher
Jaar van release: 1995
Label: Black Lotus Records
Doctor Butcher - Doctor Butcher
Door merg en been snijdend tijdens litanieën in ‘When The Crowds Are Gone’. Maniakaal uithalend in ‘Hall Of The Mountain King’. Toetsenspelend tijdens ‘Gutter Ballet’ een heel veld laten springen. Spelenderwijs componerend voor iedereen die het maar wilt. Geld verdienend met een eigen versie van ‘Night Of The Proms’. Psychologisch de dood van broermans verbijtend op ‘Handfull Of Rain’. Onze dikke vriendelijk dwerg doet het allemaal en nog veel meer. Geen idee waar ik het over heb? Een kleine tip: zijn naam begint met een O en eindigt op LIVA.

Liefhebbers van good old Savatage kunnen weeral geld gaan pinnen want de re-release van het ‘Doctor Butcher’-album mag er wezen. Doctor Butcher bestaat naast Jon Oliva uit Savatage gitarist Chris Caffery en drummer Jon Osborn. Bij gebrek aan een bassist werden de baspartijen eerlijk verdeeld onder Jon en Chris. Tien jaar geleden verscheen hun enige cd die vandaag echter moeilijk te verkrijgen is. Het Griekse Black Lotus Records brengt met goedkeuring van beide heren het album opnieuw uit met lekkere extra’s.

Het album is vandaag nog steeds even geweldig als vroeger. Verwacht geen keyboards, bombastische koorpartijen of overgeproduceerde muziek. Doctor Butcher is hard, rauw, spontaan en lekker egoïstisch. Zo is opener ‘The Altar’ een ware kraker, ‘Season Of The Witch’ een typische oude Savatage ballade, ‘Reach Out And Torment Someone’ een eenvoudige scheldpartij en neemt Jon geen blad voor de mond tijdens ‘I Hate, You Hate, We All Hate!!!’ (inclusief een gestolen Accept riff). ‘Doctor Butcher’ is wellicht het snelst gemaakte album in Jon’s carrière maar er hing duidelijk magie in de lucht. Jon schreeuwt als een bezetene en bewijst nog maar eens dat hij één van de beste heavy metal zangers aller tijden is.

De bonuscd bevat een nieuw nummer genaamd ‘Inspector Highway’, geschreven in 1993 maar nooit vereeuwigd op tape. Vooral het mysterieuze middenstuk (inclusief strijkers) in dit acht minuten durend werkje mag er wezen. We krijgen ook vier geweldige 80’s klinkende demotracks te horen van mij totaal onbekende Oliva nummers. Kijk, dat noem ik nu eens een interessante bonus cd!

Dit mooie digipak is wellicht de voorbode van een volledig nieuw Doctor Butcher album en dat is uiteraard zeer goed nieuws. Om met Jon’s woorden te eindigen: ‘The Butcher Is Back’.

Tracklist:
Cd 1:
1. The Altar
2. Don't Talk To Me
3. Seasons Of The Witch
4. Reach Out And Torment Someone
5. Juice
6. The Chair
7. Innocent Victim
8. The Picture's Wild
9. Lost In The Dark
10. I Hate, You Hate- We All Hate
11. All For One, None For All
Cd 2:
1. Inspector Highway
2. Freaks
3. Born Of The Board
4. Help! Police?
5. Bridges

Score: 89 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 30 april 2005

Koop dit album in

Meer Doctor Butcher:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Doctor Butcher - Doctor Butcher
Reactie van Martine op 04-05-2005 om 10:40u
Score: 100 / 100

Nr 2 t/m 5 van cd2 zijn verschenen op een 'cd' genaamd (hoe verassend) The Demos. Op die cd staan ook nog 2 livetracks (Chester the molester en A living hell), 'Dissimal of faith' en 'The Chair' (die ook op 'Doctor Butcher' staat dus). Zelf ben ik 'm ooit 1 keer tegengekomen in een cdwinkel in Canada. Daarna nooit meer. Rockhouse verkoopt 'm voor (schrik niet) € 82,40.

Doctor Butcher - Doctor Butcher
Reactie van danny op 30-10-2007 om 08:40u
Score: 100 / 100

HET BESTE ALBUM NA SAVATAGE,MEEDOGENLOOS,RAUW EN AGRESSIEF MET PRACHTIGE VOCALEN VAN DE EXCENTRIEKE ZANGER JOHN OLIVIA EN SUBLIEME GITTAARPARTYEN VAN CHRIS GAFFERY.
eCHT ALLES KLOPT AAN DEZE C.D.EN IS EEN ABSOLUTE MUST VOOR ELKE METALFAN.KOPEN DUS!