Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Blood Red Throne - Altered Genesis
Jaar van release: 2005
Label: Earache Records
Blood Red Throne - Altered Genesis
Ik ben gek op cd-introotjes. Weet u waarom? Omdat de meeste intro's werkelijk om te huilen zijn. Een zoveelste neuk-schreeuw-hak-sample, weer een onheilspellend toetsendeuntje of een droog monoloog. Ik heb de tel al lang laten varen. Maar soms... zo heel af en toe treft mijn mierenneukend oor nog wel eens een intro die mij genadeloos doet watertanden.

De intro van Blood Red Throne's "Altered Genesis", "Death To Birth", bezorgde mij weer eens zo'n moment. Ruim 2,5 zeldzame minuten vol huiveringwekkende stilte die langzaam de vormen van een ondefiniëerbaar, verstikkend geluid aanneemt, met ver op de achtergrond wat laatste restjes van hen die ooit een mensenleven waren of hadden moeten worden. Werkelijk waar fantastisch! En met deze intro is de toon dan ook meteen gezet. De komende 11 nummers denken en horen we alleen nog in de termen van de dood.

"Altered Genesis" vervolgt de opmars met een krachtig, snel en venijnig nummer. Wel geeft Blood Red Throne bij deze aan dat de band bewust voor een vrij transparant geluid en productie heeft gekozen. De instrumenten, het spel en de grunt pompen het bloed hard genoeg rond zodat de band zich zo'n stap vrij gemakkelijk kan permenteren. Het resultaat is dat het geluid de suggestie wekt dat de cd in een bepaalde dimensie is opgenomen die niet voor een levende waar te nemen is. Het zorgt voor een onwerkelijke, drukkende en tegelijkertijd veerlichte sfeer die de luisteraar met gemak de stuipen op het lijf jaagt.
Dankzij deze geluidsmaneuvre komen de instrumenten en vocalen in een extra heldere en warme zonnestraal. Ook dit detail sluit nadeloos aan bij de al grotendeels gecreëerde sfeer, daar de muzikale schakels door hun prominente aanwezigheid vrij hol klinken en de suggestie dat je met je knokkels tegen een uitgedroogd, levenloos skelet tikt wekken.

Muzikaal gezien heeft Blood Red Throne deze keer voor een heel herkenbaar voorkomen gekozen. Elk instrument heeft zo een duidelijke eigen functie en uitzonderingen daargelaten wordt er ook niet van afgeweken. Alle nummers passen geluidstechnisch prima in 1 rijtje en hebben allemaal wel iets wat ze weer aan het volgend nummer linkt, maar klinken allemaal toch weer anders. Zie het maar als een achtbaan die 12 karretjes telt. Al die karretjes zijn hetzelfde (behalve de voorste en de achterste) maar de inhoud van die karretjes is elke keer verschillend...

Duidelijk wordt ook dat de stap van "Affiliated With The Suffering" naar "Altered Genesis" beduidend minder groot was dan van het debuut "Monument Of Death" naar "Affiliated With The Suffering". "Altered Genesis" is een vrij constante plaat met vooral veel herkenbaarheid. Een lekkere, groovende beukplaat op het eerste gezicht, maar hij die dieper graaft zal verborgen schatten bovenhalen. Een kwalitatief goede kopftelefoon is daarbij behoorlijk behulpzaam.

De laatste seconden van het laatste nummer "Deliberate Carnage" geven deze derde Blood Red Throne rollercoaster een uitstekend en passend einde (wel even het volumeknopje flink opschroeven!). Nu is het even tijd om weer wat adem op te slurpen

Tracklist:
1. Death To Birth
2. Incarnadine Mangler
3. Tortured Soul Appearance
4. Eye-Licker
5. Mephitication
6. Arterial Lust
7. Flesh To Destroy
8. Ripsaw Resentment
9. Altered Genesis
10. Smite
11. State Of Darkness
12. Deliberate Carnage

Score: 88 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 6 april 2005

Koop dit album in

Meer Blood Red Throne:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Blood Red Throne - Altered Genesis
Reactie van Draconian op 06-04-2005 om 14:40u

Gaaf album, maar ik vind die intro juist ontzettend vervelend en langdradig...

Blood Red Throne - Altered Genesis
Reactie van dennis op 06-04-2005 om 16:33u
Score: 8 / 100

leuke recentie ook

Blood Red Throne - Altered Genesis
Reactie van Luc Teugels op 02-09-2013 om 14:37u
Score: 60 / 100

Ik word hier echt niet wild van. Niets nieuws, te poppy.