Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Blo.Torch - Volatile
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Blo.Torch - Volatile
Een forummoderator drukte dit ‘Volatile’ in mijn handen met de mededeling ‘wil je hier iets over schrijven?’. Uiteraard neem ik daar graag de tijd voor (om eerlijk te zijn, schrijf ik deze recensie tussen de derde en vierde gang van ons jaarlijks kerstmenu). De naam Blo.Torch is mij niet onbekend maar na het uitkomen van het titelloze debuut (1999) ben ik deze groep totaal uit het oog verloren. Niet geheel mijn fout, want de groep liet na dit debuut gewoon niet veel van zich horen (twee demo’s) wegens allerlei omstandigheden (onder andere problemen met platenmaatschappij) . Anno 2004 is er echter nogal wat veranderd in positieve zin in de Nederlandse metalscène maar toch komt dit ‘Volatile’, een beetje verrassend, in eigen beheer uit.

Gelukkig spelen de heren nog steeds pakkende thrash die doorspekt is met afwisseling. Op het eerste gehoor klinkt het album goed (productioneel valt er weinig te klagen) maar zijn de nummers ook ietwat vlak en soms een beetje doelloos. Gelukkig verandert dit na enkele luisterbeurten en worden nummers als ‘Consumed By Indifference’ en ‘Vermin Circle’ erg aangenaam. Het gehele album bevat een lekkere groove en zowel muzikaal (let ook op de bassist!) als vocaal kan je weinig opmerken op ‘Volatile’.

Het beste aan dit album is dat de groep een eigen smoel heeft, dit wordt ook nog eens extra in de verf gezet door het aparte artwork en de leuke albumtitel. Een recensie zonder (opbouwende) kritiek is heel zeldzaam en Blo.Torch ontspringt bij mij de dans ook niet. Ten eerste vind ik het geboden materiaal niet sterk genoeg om met de Nederlandse thrashtop (Flesh Made Sin en Occult) mee te kunnen, zeker niet als je rekening houdt met het feit dat niet elk nummer op dit album nieuw is en dat er tussen deze plaat en het debuut zich een kloof van vijf jaar bevindt. En als tweede kritiekpuntje wil ik eventjes de wisselvalligheid in sfeer aanhalen. Het is moeilijk om dit laatste precies te omschrijven maar soms mis ik iéts. Niettemin een goede prestatie van deze heren ‘from The Hague’. Maar ze kunnen nog beter.

Tracklist:
1. Consumed By Indifference
2. Split Soul Massacre
3. Razorjob
4. Perish With The Pitiful
5. Justifiable Homicide
6. Votives In Suspension
7. Aberrant Dream
8. The Ties That Blind
9. Vermin Circle
10. Endtime

Score: 75 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 2 januari 2005

Koop dit album in

Meer Blo.Torch:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van LambOfGod op 14-01-2005 om 13:21u
Score: 90 / 100

Sorry, maar Blo.Torch is de strakste, heftigste en meest explosieve live-band van thrashend Nederland. Daar kunnen Flesh made Sin en Occult nog een puntje aan zuigen. De CD rukt je kop van je romp en hakt die vervolgens in tienen. Dus kopen die handel!! Niet veel bands doen hun dit na....