Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Grave - Fiendish Regression
Jaar van release: 2004
Label: Century Media Records
Grave - Fiendish Regression
In death metalkringen is het Zweedse Grave natuurlijk al lang geen onbekende meer. Al in 1988 zag de eerste demo, getiteld Sick Disgust Eternal, het levenslicht en sindsdien heeft deze band goed ontvangen schijven afgeleverd. Na het album Hating Life werd het echter stil rondom Grave, maar met het overtuigende Back From the Grave keerde de band in 2002 terug aan het front. Deze band staat dus al jaren garant voor oerdegelijke, groovende death metal. Van gelikte, melodieuze, ‘trendy’ death metal zoals In Flames en Soilwork dat laten horen moet deze band dan ook niets hebben.

In feite heeft Fiendish Regression nauwelijks iets nieuws te bieden, maar dat zal ook niet in het verwachtingspatroon van de meeste fans liggen. Grave is zo’n band waarvan je weet wat je voorgeschoteld krijgt en daar ook genoegen mee neemt. Hetzelfde geldt dus ook voor dit nieuwe album. De productie is zwaar, de gitaren ronken aan alle kanten en de grunts van Ola Lindgren zijn indrukwekkend (diep en toch erg goed verstaanbaar). De negen nummers variëren van traag en slepend tot fel en agressief knuppelwerk, waarbij de nummers in de laatste categorie me persoonlijk meer aanspreken. Goede voorbeelden hierbij zijn het aan alle kanten groovende Reborn (superlomp gitaarwerk met als basis een fiere dubbelbass), het afwisselende Breeder en Bloodfeast (mijns inziens het sterkste nummer van het album).

Wie zijn dagelijkse brok herrie het liefst zo origineel, progressief of ‘avant garde’ mogelijk opgediend krijgt, doet er dus beter aan Fiendish Regression te laten liggen. Dit is namelijk goed in elkaar zittende death metal zonder veel opsmuk. Fastfood-metal dus: vertrouwd, degelijk en smakelijk.

1. Last Journey
2. Reborn
3. Awakening
4. Breeder
5. Trial By Fire
6. Out Of The Light
7. Inner Voice
8. Bloodfeast
9. Heretic

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 1 september 2004

Koop dit album in

Meer Grave:

[ Terug naar de Album Reviews ]