Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Anette Olzon - Strong
Jaar van release: 2021
Label: Frontiers Music Srl

Anette Olzon - Strong

Eerder dit jaar vierde Anette Olzon haar vijftigste verjaardag. Je zou zeggen dat ze dan wat rustiger aan gaat doen, maar op haar tweede solo-album pakt ze het samen met Magnus Karlsson (gitaar, bas), Anders Köllerfors (drums) en Johan Husgafvel (extreme vocalen) een stuk steviger aan dan op haar solodebuut Shine (2014).

Geen folk meer, maar symfonische (power) metal die in de buurt komt van Nightwish en Delain. Het door Olzon en Karlsson geschreven en geproduceerde album staat vol stevige, melodieuze, bombastische en stoere tracks. Daarbij draait het vooral om de zang van de ex-Nightwish-frontvrouw, die zowel met haar hoge (Catcher Of My Dreams) als lage tonen (het titelnummer) imponeert. Ze komt in veel nummers met memorabele zanglijnen. Vooral Bye Bye Bye, Sick Of You en het titelnummer kun je na een paar luisterbeurten al meezingen.

De nummers hebben kop en staart en hebben een relatief standaard opbouw. Het kwartet probeert inwisselbaarheid te voorkomen door te variëren in tempo (het snelle Parasite zit tussen het marcherende titelnummer en de powerballad Sad Lullaby in) en door te wisselen van klankkleur. I Need To Stay is bijvoorbeeld licht, net als Catcher Of My Dreams. Toch kan de groep, mede vanwege het herhalen van dezelfde formule, de tweede helft van de plaat de aandacht niet overal goed vasthouden. Men speelt iets te veel op safe. Dankzij een prima refrein is Catcher Of My Dreams overigens wél een prima track en Hear Them Roar zal ook de goedkeuring van een aantal fans krijgen.

Een ander punt van kritiek betreft de extreme vocalen van Johan Husgafvel, de man van Anette. Enerzijds passen ze bij het stevige karakter van de muziek, anderzijds behoren de vocale bijdragen van de ex-Pain-bassist niet tot de meest overtuigende elementen op de plaat. Dan hoor je toch echt liever de melodieuze zang van de vrouw des huizes, zoals in Sad Lullaby, waarin ook de cinematische orkestratie een compliment verdient.

Strong doet zijn naam vooral de eerste helft aan. Het is echter jammer dat over de hele lengte niet meer risico genomen wordt met betrekking tot de songwriting. Wat meer vuurwerk van Magnus Karlsson bijvoorbeeld. Hij laat zich slechts af en toe gelden met een gitaarsolo, maar er had beslist meer ingezeten. Toch heeft hij samen met Olzon een degelijk album geschreven, waarop Anette laat horen nog altijd prima te kunnen zingen.

Tracklist:
1. Bye Bye Bye
2. Sick Of You
3. I Need To Stay
4. Strong
5. Parasite
6. Sad Lullaby
7. Fantastic Fanatic
8. Who Can Save Them
9. Catcher Of My Dreams
10. Hear Them Roar
11. Roll The Dice

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 18 september 2021

[ Terug naar de Album Reviews ]