Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Bottomless - Bottomless
Jaar van release: 2021
Label: Spikerot Records

Bottomless - Bottomless

Aanbidding van Black Sabbath, Saint Vitus, Pentagram, Trouble, The Obsessed en ga zo maar door, aldus de bijgeleverde beknopte biografie. Dat maakt je als doomfan toch wel nieuwsgierig, al hebben we dit natuurlijk wel veel vaker gehoord. In het geval van het Italiaanse trio Bottomless is daar echter geen woord van gelogen. Zanger/gitarist Giorgio Trombino en drummer David Lucido kennen elkaar al vrij lang en hebben samen in diverse, vooral death metal-georiënteerde bands gespeeld. In 2018 kwam Sara Bianchin, die u wellicht kent als de goddelijke zangeres van Messa, de band als bassiste versterken. Gezien de vele bands waarin dit drietal actief is, heeft het echter nog even geduurd voordat het titelloze debuutalbum uitgebracht werd.

Om maar direct op de eerder genoemde bands terug te komen, met name de aanbidding van Pentagram ten tijde van Relentless (1985) en Day Of Reckoning (1987) springt overduidelijk in het gehoor. Er wordt een dappere poging gedaan om het gitaargeluid van meestergitarist Victor Griffin te evenaren. Hoewel dit een kansloze missie is, mag de poging toch zeker niet onverdienstelijk worden genoemd. Bijna alle nummers doen tevens meer dan eens denken aan originele Pentagram-nummers, zeker aan het begin. The Talking Mask is hier een overduidelijk voorbeeld van en ook het eindstuk van Vestige spreekt wat dat betreft boekdelen. Die nummers hadden zo op de eerder genoemde albums kunnen staan. Iets in de categorie van "beter goed gejat dan slecht geschreven" zeg maar. De vocalen van Giorgio houden het midden tussen Bobby Liebling en Victor Griffin, dus dat maakt het Pentagram-aanbiddingsplaatje tamelijk compleet. Het nummer Ash springt er op dit album uit en heeft een enigszins eigen smoel, vanwege het onheilspellende, langzame begin en de scherpe, venijnige gitaarsolo.

Het album Bottomless is zowel digitaal, op lp als op cd verkrijgbaar. Verrassend genoeg staat juist op de de cd met Hell Vacation een bonusnummer. U mag drie kaar raden waar dat nummer heel erg aan doet denken. Originaliteit is bij Bottomless ver te zoeken, maar kwaliteit is in ruime mate aanwezig. Doomfans zullen best tevreden zijn over dit album. Dan zijn we alleen nog benieuwd hoe dit album zou klinken met Sara op zang. Zou ze het aandurven om eens een nummertje van Bottomless in te zingen en naar buiten te brengen?

Tracklist:
1. Monastery
2. Centuries Asleep
3. Bottomless
4. The Talking Mask
5. Ash
6. Losing Shape
7. Loveless Reign
8. Vestige
9. Cradling Obsession
10. Hell Vacation (bonusnummer)

Score: 77 / 100

Reviewer: Vitus-Frank
Toegevoegd: 26 juli 2021

[ Terug naar de Album Reviews ]