Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

Laurenne/Louhimo - The Reckoning
Jaar van release: 2021
Label: Frontiers Music Srl

Laurenne/Louhimo - The Reckoning

Nu of nooit, is wat Netta Laurenne (Smackbound) en haar levenspartner/producer Nino (Thunderstone) vorig jaar dachten toen touren er voorlopig niet meer in zat. Ze hadden drie nummers klaarliggen voor een volgend album en Netta wilde daarop graag samenwerken met Noora Louhimo. Een telefoontje naar de frontvrouw van Battle Beast bracht alles in een stroomversnelling en zo ligt met The Reckoning het debuutalbum van de vocalisten uit Tampere voor ons.

Behalve hun initiële woonplaats delen de Finse dames een voorliefde voor muziek uit de jaren tachtig. Niet alleen voor melodieuze rock en metal (Heart, Whitesnake, Dio, Def Leppard, Judas Priest), maar ook voor Whitney Houston. Dat laatste resulteert in de prachtige ballad Hurricane Love, een uitschieter op deze plaat en kanshebber voor de titel in de competitie Mooiste Ballad van 2021. Buiten die ballad om is het vooral rock en metal wat de klok slaat.

The Reckoning is een degelijke en energieke plaat. Zo begint deze direct old school met Time To Kill The Night en vervolgt deze met het overtuigendere titelnummer. Daarna gaat met Tongue Of Dirt het tempo naar beneden, maar brengen de heavy riffs de gewenste power. Hoogtepunten zijn er meerdere. Daartoe behoort Striking Like A Thunder en ook de Judas Priest-achtige single Bitch Fire zal het (live) goed doen. Andere highlights zijn het titelnummer, Viper's Kiss, Walk Through Fire en Dancers Of Truth.

Louhimo en Laurenne nemen beiden de helft van de zangpartijen voor hun rekening. Ze hebben ze eerlijk verdeeld, zowel overall als binnen de songs. Geen van de twee probeert er dus met de hoofdprijs vandoor te gaan. De dames zouden zelfs elkaars zanglijnen kunnen zingen. Louhimo is een alleskunner en Laurenne maakt vooral indruk als ze clean zingt. Als ze te rauw voor de dag komt, zoals bij aanvang van de titeltrack, klinkt ze enigszins geforceerd.

Het draait vooral om de zang, maar de instrumentatie vraagt wel degelijk af en toe de aandacht. Zo is het soleerwerk van Nino dik in orde. Datzelfde geldt voor zijn riffs. Luister maar eens naar het krachtige en bombastische Walk Through Fire. We zitten dan tegen het einde van de plaat, waarbij er meer ruimte is voor experimenten. Zo begint het afsluitende Dancers Of Truth met een sfeervol intro met daarin een sitar. Dat instrument keert vervolgens terug in het spannende couplet. Daarin speelt het toetsenwerk een belangrijke rol, dat tot dan toe slechts op de achtergrond speelde, uitgezonderd de ballad.

Ook het drumwerk van Sampo Haapaniemi valt niet op, maar het dient wel de nummers op de juiste manier. Zo zweept hij de boel flink op in Bitch Fire en komt hij met interessante partijen in het licht progressieve en bombastische Walk Through Fire.

Hoewel de nummers qua opbouw veel op elkaar lijken, is de tracklistvolgorde slim bepaald. De singles vooraan, de ballad halverwege en de experimenten aan het einde. Door die volgorde en de prima productie van Nino behoudt dit debuutalbum zijn amusementswaarde. Het is niet even een gehaast product, maar een prima samenwerking die professioneel en met aandacht voor details is uitgewerkt.

The Reckoning is een overtuigend debuut dat naar meer smaakt. En er komt meer, want dat hebben de dames al laten weten. De zangeressen, van wie de zangstemmen goed op elkaar aansluiten, kunnen het prima met elkaar vinden. Dat resulteert in een krachtige en melodieuze collectie compacte rock/metalsongs. In een aantal gevallen blijven de nummers al na de eerste luisterbeurt in je hoofd zitten. Een goed teken, want het nodigt uit om het album wat vaker op te zetten. Derhalve is The Reckoning een geslaagde samenwerking, die we graag verwelkomen op het podium.

Tracklist:
1. Time To Kill The Night
2. The Reckoning
3. Tongue Of Dirt
4. Striking Like A Thunder
5. Bitch Fire
6. Hurricane Love
7. To The Wall
8. Viper’s Kiss
9. Walk Through Fire
10. Dancers Of Truth

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 12 juli 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]