Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Mercyless - The Mother Of All Plagues
Jaar van release: 2020
Label: Xenokorp

Mercyless - The Mother Of All Plagues

Je hebt bands die je om welke reden dan ook blijft checken als er nieuw werk uitkomt, al weet het gros van de releases je niet te bekoren. Mercyless is zo’n band. Het debuutalbum Abject Offerings (1992) en de opvolger Coloured Funeral (1993) waren zo goed, dat ik iedere opvolger in elk geval heb beluisterd. De veteranen zijn een aantal jaren met andere muziek bezig geweest, maar pakten in 2011 de draad weer op. Patheric Divinity (2016) werd over het algemeen goed ontvangen, maar de sound is dermate slecht dat het ten koste gaat van het luisterplezier. De verwachtingen waren dan ook niet hoog toen ik The Mother Of All Plagues de eerste keer beluisterde.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. The Mother Of All Plagues is een goed album met een serieus probleem. Als je de plaat beluistert, dan lijkt alles te kloppen. Goede, ouderwetse no-nonsense death. Bovendien heeft deze plaat een uitstekende sound. Het punt is dat je vijf minuten later niets meer kunt herinneren van wat je hebt gehoord. De nummers beklijven niet. Dat is het probleem, met uitzondering van Laqueum Diaboli. Doodzonde, want The Mother Of All Plagues is simpelweg een goede plaat.

Tegenover kleine kritiekpuntjes, zoals de weinig originele slotfase van de opener Rival Of The Nazarene en de afsluiter Litany Of Supplication, staan meer dan voldoende hyperactieve passages en zware, meeslepende grooves om tegenwicht te bieden. Het instrumentale Contagion voegt niets toe, maar je zou het als rustpunt kunnen beschouwen. Descending To Conquer is behoorlijk rechttoe rechtaan, waardoor verveling op de loer ligt. Het is zoeken naar kritiek, want feitelijk valt er weinig aan te merken op deze plaat.

Bring Me His Head en All Souls Are Mine zijn bijvoorbeeld sterke nummers als je ze beluistert, maar ze blijven niet echt hangen en dat geldt voor het volledige album. Gastbijdragen van Stéphane Viard (ex-Mercyless), Florent Santina (Abyssal, Ascendant), Michel Dumas (Agressor) en Anthony Derycke (Catacomb) hebben daar niets aan kunnen veranderen. Het is echt jammer, want neem van mij aan dat The Mother Of All Plagues best een goed album is.

Tracklist:
1. Infection
2. Rival Of The Nazarene
3. Banished From Heaven
4. Bring Me His Head
5. Contagion
6. Laqueum Diaboli
7. Descending To Conquer
8. Inherit The Kingdom Of Horus
9. The Mother Of All Plagues
10. All Souls Are Mine
11. Litany Of Supplication

Score: 77 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 19 augustus 2020

Koop dit album in

Meer Mercyless:

[ Terug naar de Album Reviews ]