Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-04-2020

SuuM - Cryptomass
Jaar van release: 2020
Label: Seeing Red Records

SuuM - Cryptomass

De laatste tien jaar zit er een behoorlijk stijgende lijn in zowel het aantal bands, als het niveau van de doom metal uit Italië. SuuM is opgericht in 2017 en bracht een jaar later het zeer degelijke debuutalbum Buried Into The Grave uit. Nog geen twee jaar later is er met Cryptomass al een nieuw album.

Degelijkheid is ook hier weer het verhaal, waarbij direct genoteerd kan worden dat het totale geluid van het album, en met name dat van de gitaren, een stuk vetter is dan bij het debuut. Een vreemde uitzondering hierop is het afsluitende Reaper Looks In Your Eyes, waarin het gitaargeluid wat minder nadrukkelijk aanwezig is. Het titelnummer, tevens het eerste nummer van het album, doet mede dankzij de gitaarriffs al denken aan Black Sabbath. Het geluid van het luiden van de kerkklok in de aanloop van dit nummer is natuurlijk een prachtig doomcliché om die vergelijking te onderstrepen. Om het album daarmee af te sluiten natuurlijk ook.

Een andere vergelijking kunnen we maken met het Finse Reverend Bizarre, niet in de laatste plaats vanwege de manier waarop zanger Mark Wolf (pseudoniem van Marco Veraldi, ook bekend van Bretus) zijn vocalen theatraal ten gehore brengt. Het beste voorbeeld hiervan is Burial At Night, waarin hij nagenoeg identiek aan Albert Witchfynder klinkt.

Cryptomass zal niet misstaan in de collectie van de traditionele doomliefhebber. Om dit album opzienbarend te noemen is een brug te ver, maar een zeer degelijk album met een vet geluid is het zeker wel. Tamelijk vers van de pers is het bericht dat zanger Mark Wolf SuuM heeft verlaten. In de persoon van Misantrophil is er reeds een vervanger gevonden.

Tracklist:
1. Cryptomass
2. The Silence Of Agony
3. Creatures From The Vault
4. Funeral Circle
5. Burial At Night
6. The Failure Of Creation
7. Mass In The Catacomb
8. Claws Of Evil
9. Reaper Look In Your Eyes

Score: 79 / 100

Reviewer: Vitus-Frank
Toegevoegd: 22 februari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]