Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-07-2020

TheGrapes - The Grapes
Jaar van release: 2019
Label: Eigen Beheer

TheGrapes - The Grapes

TheGrapes is een duo dat in september 2018 begon met het schrijven van ambient tracks. Waar het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde tweetal (Aria en Melody) precies huist, is niet bekend, maar de instrumentale muziek is door de songwriters geschreven om het licht in zichzelf te vinden en zodoende te voelen dat ze leven.

Aria en Melody zijn op deze zeven songs tellende demo vooral geïnspireerd door Sigur Rós, Anathema, Pink Floyd, Radiohead, Patrick Watson en Greg Lake. The Grapes is een voorbeschouwing op het debuutalbum; een verzameling losse songs met de nadruk op somber akoestisch getokkel. Dat getokkel doet soms denken aan het depressieve werk van Anathema, maar het is veel meer ambient-gericht.

Vanwege de ruimtelijke sound lijken de eerste tracks te zijn opgenomen in een kerk. De diepte-effecten geven het geheel een atmosferisch, neerslachtig en desolaat karakter. Deep Down Within is iets lichter van toon, maar dat komt vooral omdat deze korte track wat hogere noten bevat. Expanding Within A Star wijkt met zijn plechtige orgelspel en keyboardmelodie af van de eerste vier tracks. Die afwisseling komt gelegen na meer dan twintig minuten getokkel. Dat getokkel in de eerste vier tracks is te veel van hetzelfde en net niet interessant genoeg om de aandacht erbij te houden.

Moon And Memories en At Dawn zijn de best uitgewerkte tracks. Eerstgenoemde bevat twee keyboardmelodieën en een baspartij die goed samen gaan. Ondanks het repetitieve karakter verveelt deze track geen moment, mede vanwege de kleine vartiatie op het basisthema. De afsluitende compositie bestaat uit heldere gitaarakkoorden met daaronder een ambient klankenlandschap.

The Grapes is een kennismaking die niet over de hele lengte boeit, maar aan het einde toch benieuwd maakt naar meer. Als Aria en Melody slim zijn, bouwen ze dan ook voort op het tweede deel van deze demo.

Tracklist:
1. Pacific Blue
2. The Touching Wind
3. Spirit Of Melting Icebergs
4. Deep Down Within
5. Expanding Within A Star
6. Moon And Memories
7. At Dawn

Score: 63 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 4 januari 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]