Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Obzerv - Acherontia Atropos
Jaar van release: 2019
Label: eigen beheer

Obzerv - Acherontia Atropos

Het Kretenzer moderne metelgezalschap Obzerv heeft nou niet echt het stoerste beestje uitgezocht om zijn album naar te vernoemen: een vlinder. Zelfs van een doodshoofdvlinder worden we bij Metalfan.nl niet heel bang.

Maar het is natuurlijk wel een leuke metafoor om dit stukje proza aan op te hangen. Obzerv heeft bijvoorbeeld het werktempo van een gemiddelde rups. Deze 'stoere' mannen proberen de wereld namelijk al sinds 2011 op te fleuren met hun muziek, maar deze vlinder is pas hun tweede cocon, uhm.... album. Dat is zogezegd niet heel (re)productief.

Muzikaal is het ook niet echt om over naar huis te schrijven (al tik ik dit stukje vanuit de jacuzzi op Curaçao en schrijf ik dus wél naar huis, maar soit). Het album is een ratjetoe van moderne stijlen. Het fladdert alle kanten op. Net als je denkt dat je die vlinder eens stylish vast kunt leggen, vliegt 'ie weer een andere kant op. We horen een heel boeket aan genres: shoegaze, doom, prog, djent, death metal en weet ik al niet wat.

Maak een keuze! Ben je nou een rups of een vlinder? Obzerv weet het zelf denk ik ook niet. Het is geen band met een duidelijke identiteit. Het ene moment klinken de Grieken bruut en slopen ze de hele toko, het andere moment bedachtzaam en zelfs introspectief. Traag als een rups, vluchtig als een vlinder en helaas zonder de vaardigheid om dat op een samenhangende manier te verbinden.

Een en ander levert echter geen keiharde onvoldoende op. De band heeft voldoende in huis voor een vermakelijke veertig minuten. Technisch is het allemaal op orde en er zijn voldoende interessante ideeën. Ik kan me prima voorstellen dat ze hier in eigen land wel wat voorprogramma's mee kunnen vullen en er is ongetwijfeld een schare jong publiek dat hiermee aan de haal gaat. Voor de ervaren metalluisteraar is er echter weinig nieuws aan de horizon.

Acherontia Atropos maakt de exorbitant theatrale beloftes uit de promosheet dan ook helaas niet waar. Deze cocon ontpopt zich niet tot iets waar de gemiddelde metalhead het hoofd voor omdraait, laat staan op een neer knikt. Deze vlinder is gewogen en te licht bevonden.

Tracklist:
1. That Defining Moment
2. Apex Predator
3. Mother Nature Is Α Serial Killer
4. Agitated
5. Overthrown
6. Thought And Voice
7. Desensitise
8. Stage: Chrysalis
9. Plot Twist

Score: 59 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 10 mei 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]