Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-01-2020

Entombed - Live Clandestine
Jaar van release: 2019
Label: Threeman Recordings
Entombed - Live Clandestine
Wie de naam Entombed hoort, ervaart nog altijd een flinke adrenalinestoot. Vooral diegenen die de hoogtijdagen van de Zweedse deathmetalband mee hebben gemaakt. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig bracht de legendarische groep enkele klassiekers uit die vandaag de dag nog steeds impact hebben. Daaronder valt ook de tweede langspeler Clandestine uit 1991.

Vanwege het vijfentwintigjarig jubileum van die plaat vond op 12 november 2016 in Malmö een speciaal optreden plaats. Gitaristen Alex Hellid en Uffe Cederlund en drummer Nicke Andersson kregen daarbij hulp van zanger Robert Andersson en Nicke’s bassende halfbroer Edvin Aftonfalk (beiden ex-Morbus Chron). Het eerste deel van het optreden kregen de mannen hulp van het Malmö Symphony Orchestra en een koor (Malmö Vokalensemble). Samen brachten ze door Thomas von Wachenfeldt gearrangeerde versies van Clandestine ten gehore. Deze zijn te vinden op de dvd-editie van Clandestine uit 2017.

Het nieuwe Live Clandestine uit 2019, dat op cd en dubbel-lp verschijnt, bevat in tegenstelling tot de dvd uit 2017 alleen het tweede deel van het optreden. Daarin speelt het kwintet het hele album in chronologische volgorde plus de toegift Left Hand Path. Ten opzichte van de originele songs klinken deze live-versies minder dynamisch: doffer en modderig. Erg jammer, want zo komt zelden het euforische gevoel van de songs bovendrijven. De mannen stonden beslist gemotiveerd op het podium in Malmö en vooral het drumwerk van Nicke valt in positieve zin op, maar de live-release klinkt helaas vlak.

Uiteraard is het gaaf om Sinners Bleed en Stranger Aeons weer eens te horen, maar de uitvoering laat te wensen over. Blessed Be en Chaos Breed blijven als twee van de weinige tracks overeind. Die kunnen het rammelende geluid het beste hebben. De rest blijft toch achter bij de verwachtingen. Nee, dan kun je beter naar de dvd kijken, die in 2017 uit is gekomen of nog beter: de originele cd weer eens opzetten. De heren zijn trouwens voornemens om op korte termijn de studio in te duiken om nieuwe songs op te nemen.

Tracklist:
1. Intro
2. Living Dead
3. Sinners Bleed
4. Evilyn
5. Blessed Be
6. Stranger Aeons
7. Chaos Breed
8. Crawl
9. Severe Burns
10. Through The Collonades
11. Left Hand Path

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 9 mei 2019

Koop dit album in

Meer Entombed:

[ Terug naar de Album Reviews ]