Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-02-2020

Black Lung - Ancients
Jaar van release: 2019
Label: Ripple Music

Black Lung - Ancients

The Flying Eyes nam vorig jaar definitief afscheid. Dat deed de heavypsychformatie op het Freak Valley Festival. Ondanks dat de groep het jaar daarvoor met het uitstekende album Burning Of The Season op de proppen komt, gooien de psychedelische rockers na elf jaar en vier full-lengths de handdoek in de ring. Voor diegene die de band gaat missen, is Black Lung wellicht een geschikt alternatief. Met drummer Elias Schutzman en gitarist Adam Bufano heeft de groep namelijk twee voormalig The Flying Eyes-leden in de gelederen.

Toch is Black Lung geen directe voortzetting van The Flying Eyes. De band heeft met de ep Black Lung (2014) en langspeler See The Enemy (2016) al twee releases op zijn naam staan. Daar komt de nieuwe plaat Ancients nu bij. Waar The Flying Eyes veel meer mikt op een psychedelisch en bluesgeluid is Black Lung veel directer qua insteek. Zanger Dave Cavelier heeft een ietwat beperkt stemgeluid, maar zijn rauwe vocalen passen goed bij de stonersongs.

Met Mother Of The Sun en Ancients slaat het trio geen nieuwe wegen in. Het is een ouderwets stonerrecept dat de groep uit Baltimore hier gebruikt. Dit mag de pret niet drukken, want beide nummers lopen en klinken simpelweg erg lekker. Ook Voices - met zijn pakkende refrein – en het ritmische en swingende Gone gaan er prima in. Helaas bevat Ancients ook enkele tracks die na een aantal extra luisterbeurten weinig teweegbrengen. Slecht zijn ze niet, maar sommige liedjes blijven simpelweg gezichtloos.

En dat is het probleem van deze plaat. Op het eerste gehoor maakt Black Lung qua sound weinig indruk. Na wat extra luistersessies is te horen dat Black Lung wel degelijk een aantal mooie songs heeft geschreven die de moeite van het opnieuw beluisteren waard zijn. Maar aangezien het aanbod zo groot is in dit genre is het aannemelijk dat Ancients in zijn geheel ondergesneeuwd gaat raken.

Tracklist:
1. Mother Of The Sun
2. Ancients
3. The Seeker
4. Voices
5. Gone
6. Badlands
7. Vultures
8. Dead Man Blues

Score: 74 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 15 maart 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]