Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Anneke van Giersbergen With Residentie Orkest - Symphonized
Jaar van release: 2018
Label: InsideOut Music
Anneke van Giersbergen With Residentie Orkest - Symphonized
Eerder dit jaar stond Anneke van Giersbergen samen met dirigent Arjan Tien en het Residentie Orkest in Paard te Den Haag en 013 te Tilburg om twee speciale shows te verzorgen. Destijds deden we verslag van het optreden in Tilburg. De zangeres, die haar podiumdebuut met The Gathering in 1994 maakte, viert volgend jaar haar vijfentwintigjarige jubileum. Een mooi moment om op initiatief van artistiek leider Sven Arne Tepl nieuwe versies van eerder opgenomen nummers ten gehore te brengen. Versies die door Marijn van Prooijen en Gijs Kramers geschreven zijn. Van beide optredens, die in mei plaatsvonden onder de naam Symphonic Junction: Residentie Orkest feat. Anneke Van Giersbergen, zijn nummers verzameld op Symphonized.

Anneke zingt op deze avond zonder een reguliere band, maar met een dertigkoppig orkest, dat uitstekend presteert. Dat was live al te horen in mei. Niet alleen tijdens de klassieke composities zonder Anneke (Pavane In F-Sharp Minor van Gabriel Fauré en Prélude À L'Après-midi D'Un Faune van Claude Debussy, de enige twee tracks die samen met de toespraken van Anneke tussen de nummers door niet terecht zijn gekomen op de release), maar ook in bijvoorbeeld Your Glorious Light Will Shine – Helsinki, dat net als You Will Never Change een bombastische bewerking heeft meegekregen. Veel andere composities klinken juist ingetogen.

Zowel het solo-materiaal van de Brabantse zangeres, als songs van VUUR, The Gathering en verrassende keuzes komen aan bod. Feel Alive, Amity en het nostalgische Two Souls (origineel door Lorrainville) maken de zaal muisstil. Je kunt een speld horen vallen. Men staat geboeid te luisteren naar de bijzondere vertolkingen van de songs. Imponerend is de klassieke zang tijdens When I Am Laid In Earth (een aria van Henry Purcell), zonder meer een hoogtepunt van de show. Andere hoogtepunten zijn het fraai gearrangeerde Travel, Forgotten en Shores Of India. Ook het arrangement van Freedom – Rio verdient een compliment. Het lang aanhoudende applaus van het publiek spreekt voor zich.

Het kraakheldere geluid brengt niet alleen de kwaliteiten van de muzikanten goed naar voren, maar laat voldoende dynamiek, warmte en spontaniteit over van de performance zelf. Zodoende is Symphonized een prima verzorgde registratie van twee bijzondere concertavonden. Bijzonder vanwege de samenkomst van de kenmerkende zang van Anneke en de bijdrage van het orkest. De optredens duurden voor het gevoel te kort, maar met een klein uur heeft deze release, die verkrijgbaar is als cd-digipak, gatefold dubbel-lp plus cd en als digitale download, een prettige speeltijd.

Tracklist:
1. Feel Alive
2. Amity (The Gathering)
3. Your Glorious Light Will Shine – Helsinki (VUUR)
4. Two Souls (Lorrainville)
5. When I Am Laid In Earth (Henry Purcell)
6. Travel (The Gathering)
7. Zo Lief
8. You Will Never Change
9. Freedom – Rio (VUUR)
10. Forgotten (The Gathering)
11. Shores Of India (The Gentle Storm)

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 15 november 2018

[ Terug naar de Album Reviews ]