Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Trivium - The Sin And The Sentence
Jaar van release: 2017
Label: Roadrunner Records

Trivium - The Sin And The Sentence

Het is twee jaar geleden dat Trivium zijn laatste album Silence In The Snow uitbracht. Een plaat die veel stof deed opwaaien omdat deze volledig gevuld is met cleane zang en er geen enkele schreeuw van voorman Matt Heafy op te vinden is. Hij had namelijk door het jarenlang gebruiken van verkeerde technieken zijn stembanden kapot geschreeuwd en moest het op doktersadvies rustiger aan gaan doen. Toen ook nog eens bleek dat de zoveelste drummer uit de band gezet was, waren de geluiden sceptisch en durfde menigeen niet te hopen op een nieuw meesterwerk in de lijn van het wervelende Shogun of het rauwe en harde Ascendancy.

Nu is het natuurlijk zo dat het ensemble uit Orlando, Florida een band is die (zelfverklaard) bij elk album zichzelf opnieuw uitvindt en zijn muziek in een nieuw jasje steekt. Dat is nu ook het geval. Bij het aanzetten van het album hoor je eerst een omineuze intro, waarna titeltrack The Sin And The Sentence door je speakers knalt.

De toon is van meet af aan gezet, want er loopt een heerlijke flow door de langspeler, waarbij alle nummers goed op elkaar aansluiten. Ook is hoorbaar dat de bandleden er zin in hebben, waarbij nieuwe drummer Alex Bent (ex-BattleCross) opvalt met zijn snoeiharde en snelle salvo’s, blastbeats en ander uiterst creatief getrommel. Hij blijkt een absolute aanwinst voor de band en komt aardig in de buurt bij Travis Smith, de allereerste drummer van de formatie.

De ene track blijkt nog mooier dan de andere en de schijf verveelt eigenlijk geen moment. Een aantal nummers pakt je bij de strot en laat je niet meer los tot de laatste slotseconde verstreken is. Vermeldenswaardig zijn Beyond Oblivion, Betrayer en The Revanchist bijvoorbeeld. Stuk voor stuk puike nummers waarbij grunts (die toch weer in een behoorlijke hoeveelheid aanwezig zijn) en cleane zang zich optimaal verhouden en Alex Bent zijn creativiteit op de drums laat horen. Ook bevat de plaat behoorlijk veel mooie baspartijen, gitaarwerk en goede solo’s, waarbij vooral Corey Beaulieu laat horen dat hij zijn instrument begrijpt.

Zo is er dus een aantal tracks die het meermaals beluisteren meer dan waard is en is Sever The Hand eentje die er echt uitspringt door een geweldig intermezzo halverwege het nummer, waarbij een minutenlang audiologisch, instrumentaal orgasme je tegemoetkomt. Met hekkensluiter Thrown Into The Fire doet Trivium nog een fraaie zijstap door een dun blackmetalsausje te gieten over dit fraaie nummer.

Superlatieven te over, want dit is gewoon een erg fijne plaat. Harde nummers volgen in bijkans perfecte harmonie de ietwat melodieuzere en vice versa. Een kleine uitzondering op de regel is Endless Night, dat met zijn highschoolrock-nasmaak niet echt lijkt te passen tussen het overige geweld. De in totaal elf tracks zijn evengoed in staat om de luisteraar met een grote grijns op het gezicht achter te laten. Trivium heeft er eentje geproduceerd om in te lijsten.

Tracklist:
1. The Sin And The Sentence
2. Beyond Oblivion
3. The Heart From Your Hate
4. Other World
5. Betrayer
6. The Wretchedness Inside
7. Endless Night
8. Sever The Hand
9. Beauty In The Sorrow
10. The Revanchist
11. Thrown Into The Fire

Score: 84 / 100

Reviewer: Dennis
Toegevoegd: 7 februari 2018

Koop dit album in

Meer Trivium:

[ Terug naar de Album Reviews ]