Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Avatar - Avatar Country
Jaar van release: 2018
Label: Century Media Records
Avatar  - Avatar Country
De ster van het Zweedse Avatar is rijzende. Per album weet de formatie steeds meer publiek te bereiken met zijn mengeling van industriële rock en metal, aangevuld met de theatrale capriolen van vocalist Johannes Eckerström. In 2016 bracht de band het conceptalbum Feathers & Flesh uit en verkende daarop nieuwe muzikale paden. Het stugge industriële geluid dat kenmerkend was voor de groep maakte plaats voor meer frivoliteit en er verschenen meer rock-invloeden in de sound van Avatar. Het experimenteren en het idee van een concept bevallen de heren zo goed, dat de nieuwe release Avatar Country wederom een verhaallijn bevat en muzikaal afwijkend is van het oeuvre, maar toch onmiskenbaar als Avatar klinkt.

Centraal staat ditmaal het verhaal van de koning van Avatar Country. Een koning die mogelijkerwijs ouder is dan Jezus Christus, onsterfelijk lijkt te zijn en tevens een goede koning is, die het beste met zijn volk voorheeft. Het thema nodigt live natuurlijk uit tot spektakel van de Zweden, maar ook omtrent het album zullen er weer allemaal extra's bijkomen. Zo is er het idee om bij alle reguliere tracks de schijf een videoclip op te nemen en is het ook de bedoeling dat de plaat in zijn geheel live gespeeld gaat worden.

Dat lijkt een prima idee, want het materiaal op Avatar Country is sprankelend, speels en catchy. Het is te merken dat de songwriting van de band met de jaren kwalitatief is toegenomen en dat het nemen van muzikale risico's zijn vruchten afwerpt. Zo dient het eerste hoogtepunt van de plaat zich meteen in het begin al aan als het intro (volkslied van het koninkrijk) voorbij is. Legend Of The King is een acht minuten lang durende epos, met vooral veel instrumentaal geweld. Met een hoog tempo, memorabele coupletten en refreinen en indrukwekkende gitaarpartijen groeit dit nummer al snel uit tot één van de beste tracks uit de discografie van de Zweden.

Maar ook de andere tracks weten het niveau hoog te houden, zoals het stevige King's Harvest, The King Wants You en het sterke King After King. Het is vooral fijn dat elke track duidelijk een eigen identiteit bezit, maar toch onderdeel van het grote geheel is door middel van het typerende Avatar-sausje. Het is niet alleen de geschminkte frontman die de show steelt, het zijn ditmaal ook de medemuzikanten die met interessante gitaarriffs, aangename solo's en opzwepend drumwerk de songs/de muziek laten floreren.

Het nadeel van de plaat is dat er eigenlijk maar bar weinig reguliere nummers op staan. Op het album staan namelijk tien tracks, maar twee daarvan zijn een intro en een gesproken tekst en de twee afsluitende songs zijn instrumentaal. Dan blijven er maar zes volwaardige composities over en dat is toch echt te weinig, want de rest voegt niet zo heel veel toe. Het intro en de gesproken tekst zijn leuk voor de eerste keer, maar ontpoppen zich naderhand tot steevaste skip-momenten en ook het instrumentale duo aan het einde is niet zo interessant. Het is daarbij vooral jammer dat met afsluiter Silent Songs Of The King Pt.2: The King's Palace niet meer gedaan wordt. Want hier wordt een goed frame-werk neergezet, dat met de toevoeging van vocalen zeker tot een goed nummer had kunnen leiden.

Het is in die zin jammer dat Avatar voor deze methode kiest en op Avatar Country niet meer songs biedt, want de reguliere tracks knallen en laten een band in topvorm horen. De groep heeft tot op het heden nog steeds geen album uitgebracht dat van begin tot eind weet te overtuigen, maar zet hier wel het beste resultaat tot nu toe neer. Zanger Johannes Eckerström weet steeds beter de balans te vinden tussen zijn vocale bereik en zijn theatrale rol en speelt een glansrol en zijn mede-muzikanten doen precies hetzelfde. Het is nu wachten op de definitieve doorbraak van de band, maar weet deze dit niveau vast te houden, dan wordt Avatar in de toekomst een heel grote speler in het metallandschap.

Tracklist:
1. Glory To Our King
2. Legend Of The King
3. The King Welcomes You To Avatar Country
4. King's Harvest
5. The King Wants You
6. The King Speaks
7. A Statue Of The King
8. King After King
9. Silent Songs Of The King, Pt. 1: Winter Comes When The King Dreams Of Snow
10. Silent Songs Of The King Pt.2: The King's Palace

Score: 82 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 16 januari 2018

Koop dit album in

Meer Avatar :

[ Terug naar de Album Reviews ]