Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Within Y - Extended Mental Dimensions
Jaar van release: 2004
Label: Karmageddon Media
Within Y - Extended Mental Dimensions
Deze nieuwe band steekt het niet weg dat ze enkel beïnvloed zijn door bands als In Flames, Dark Tranquillity en Soilwork. Terwijl die drie grote voorbeelden tegenwoordig andere wateren bevaren wil het Zweedse Within Y gewoon typische melodieuze Göthenburgse death metal spelen die een zevental jaar oud aandoet. Terug naar de periode toen er meesterwerken en klassiekers in het genre als 'The Jesters race' en 'The gallery' uitkwamen.

De tien nummers van deze band klinken allemaal hetzelfde en bestaan uit telkens 50% In Flames-achtige riffs, 25% Dark Tranquillity-achtige riffs en nog een kwart Soilwork-achtige riffjes. Tot zover de niet erg verrassende gitaarpartijen. Het drumwerk en de baslijnen houden het tempo erin en komen nergens expliciet uit de sound tevoorschijn. Zanger Andreas klinkt als Anders Friden vijf jaar geleden klonk en de licht filosofische teksten doen ook al aan In flames denken.

Ik heb zelden zo'n totaal gekloond album gehoord maar ik moet bekennen; alles is heel goed uitgevoerd en de meeste nummers zijn wel leuk. En aangezien de meeste Gothenburgse bands deze stijl al een aantal jaren niet meer spelen kan in het voordeel van Within Y uitvallen. Je moet nu ook niet denken dat deze band het niveau haalt van de grote Göthenburg klassiekers maar het enthousiasme en het technische vermogen van deze band maakt toch wel wat goed. Dit album is eigenlijk een soort van 'Göthenburg-tribute' album. Maar volgende keer graag toch graag een eigen smoel! Luister eens naar het eerste nummer en je weet genoeg.

Tracklist:
1. Lost in solitude
2. God in silence
3. Remains of a shattered illusion
4. Things
5. Injection
6. Face down
7. Behold
8. Silently leaving
9. Feeble and weak
10. Sacred lies

Score: 65 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 19 maart 2004

Koop dit album in

Meer Within Y:

[ Terug naar de Album Reviews ]