Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

31-10-2020

Epica - The Solace System
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Epica - The Solace System
Recentelijk werd Epica winnaar van de Metropole Orkest-contest. Dat wil zeggen dat de symfonische metalformatie samen met het experimentgezinde gezelschap, dat al eerder met Within Temptation samenwerkte, een nummer gaat opnemen. Een prima combinatie, aangezien de band rond Simone Simons al veel ervaring heeft opgedaan met orkesten en koren, zowel op het podium als in de studio (The Classical Conspiracy, Retrospect en The Holographic Principle). Voordat het zover is, komt er binnenkort een ep uit.

The Solace System bevat zes nummers, waarvan de eerste twee bij de diehardfans al bekend zijn. Fight Your Demons zat als cd-single in de VIP-package van de afgelopen tour en van het titelnummer is er in juni een single en clip verschenen. Het zestal songs dateert van de opnamesessies van The Holographic Principle. Ze sluiten dan ook aan bij de sound van de meest recente full-length en meerdere tracks hadden niet misstaan op die plaat.

Het dynamische titelnummer is al direct een prima opener met uitstekende orkestraties en een catchy refrein. Het ritmisch erg sterke en krachtige Fight Your Demons (met grunts en prima soleerwerk) zal voor velen de favoriet zijn. Architect Of Light doet er niet veel voor onder. Het epische nummer bevat wat meer (progressieve) twists, gave orkestraties, groovy riffs en een mooie samenkomst van de vocalen van Simone en het koor.

Met melodieuze Wheel Of Destiny begint stevig met riffs en powermetalritmiek, maar bevat ook trage passages waarin de zang van Simone heel even aan Discord van After Forever doet denken. In deze rustigere en tragere stukken komt de stem van de frontvrouw net als in het akoestische Immortal Melancholy beter tot zijn recht dan in enkele harde en snelle passages. Na het filmische, zwierige Immortal Melancholy sluit Decoded Poetry deze release weer op een stevige manier af.

The Solace System is veel meer dan een prettig tussendoortje. Het is op en top Epica. Er staan tracks op die beslist niet onderdoen voor het materiaal op de vorige full-length. Met name de eerste vier songs kunnen op zeer positieve reacties rekenen. Er zijn verschillende versies van de ep verkrijgbaar, onder meer samen met The Holographic Principle onder de noemer The Holographic Principle - The Ultimate Edition. The Solace System laat je met vertrouwen uitkijken naar de optredens in oktober en naar de samenwerking met het Metropole Orkest.

Tracklist:
1. The Solace System
2. Fight Your Demons
3. Architect Of Light
4. Wheel Of Destiny
5. Immortal Melancholy
6. Decoded Poetry

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 21 augustus 2017

Koop dit album in

Meer Epica:

[ Terug naar de Album Reviews ]