Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Winterfylleth, Wiegedood en LustObject
Op 15 juni 2016 in dB's, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Wouter van de Kamp

Het gezellige dB's in Utrecht is vanavond het toneel van een uitverkocht avondje 'black' metal. Winterfylleth prijkt bovenaan de poster. In het voorprogramma staan niet Nefast en A Forest Of Stars zoals eerder de bedoeling was, maar met LustObject (alleen al vanwege de naam) en Wiegedood staan er interessante namen op het podium.

Afgaande op de twee clipjes die op YouTube staan, was ik nog niet heel enthousiast over LustObject. Ook de meeste bezoekers bevinden zich liever in het café dan in de zaal om naar de black metal van Hollandse bodem te kijken. Zo'n veertig bezoekers volgen de verrichtingen van het drietal op het podium, dat nog maar kort bij elkaar is.

Lustobject @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Desondanks klinkt de primitieve black niet verkeerd. Veelal zijn het punk-gerichte songs met blasts in de traditie van Darkthrone. Er is echter ook een track met een deathmetalriff en juist die afwisseling maakt het interessant om de twintig minuten te blijven uitkijken.

Lustobject @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Variatie is er ook op het gebied van zang, want waar meestal de gitarist zijn he(l)se screams laat gelden, is het halverwege de set de drummer die wat zwaardere screams laat horen. Al met al een aardig optreden van de besmeurde musici.

In de pauze tussen de eerste twee acts moeten we buiten de concertzaal in het café blijven wachten totdat er netjes wordt aangekondigd dat Wiegedood gaat te spelen. De zaal stroomt vol en het blijkt dat veel bezoekers specifiek voor deze zuiderburen gekomen zijn. Dat is ook niet vreemd, aangezien het vorig jaar verschenen debuut De Doden Hebben Het Goed een geweldig album is. Het trio, met Levy Seynaeve van Amenra in de gelederen, speelt vanavond de release in zijn geheel.

Wiegedood @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Tijdens opener Svanesang hebben de heren helaas met wat technische problemen te maken. Zo verdwijnt Levy kort van het podium vanwege een geknapte snaar, maar hij keert snel weer terug voor het cleane getokkel halverwege. Dat rustpunt in het bijna kwartier durende nummer is niet alleen muzikaal indrukwekkend, maar ook de respectvolle stilte onder de bezoekers, die met hun adem in geboeid staan te kijken, is dat. Kort daarna raast het gezelschap weer verder met intense blasts.

Wiegedood @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Juist die intensiteit is wat de show zo sterk maakt. Ook de bulderende riffs van het titelnummer brengen de toeschouwers in vervoering. Als je voor een buitenstaander de muziek zou moeten omschrijven, kom je neer op een soort combinatie van Der Weg Einer Freiheit en Wolves In The Throne Room, maar dan wel met een eigen gezicht. Agressief, intens, maar tegelijkertijd met fraaie melodieën. Met een Russisch gesproken outro verlaten de Belgen het podium, niet zonder een welverdiend applaus in ontvangst te nemen.

Winterfylleth speelt in juni een aantal shows om de zonnewende (dit jaar op 20 juni) te vieren. De oud-Engelse term staat overigens voor de eerste volle maan in oktober alsmede het Anglo-Saksische festival dat de komst van de winter centraal stelt. De formatie uit Manchester belicht in zijn muziek en teksten de geschiedenis, de folklore en de natuur in het thuisland en wijkt af van de standaard black metal, zowel qua uiterlijk als inhoudelijk.

Winterfylleth @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Na de prima indruk die Wiegedood op de bezoekers achter heeft gelaten, is het wel wennen om Winterfylleth aan het werk te zien. Het geluid staat aanvankelijk nog niet goed afgesteld en ook de drummer moet zijn ritme nog vinden. Ook de voor black metal ongebruikelijke aanmoedigingen om mee te klappen en de vuist in de lucht te gooien, worden nog niet met enthousiasme onthaald.

Winterfylleth @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

De toeschouwers kijken liever met een strak gezicht toe. Mede daardoor lijkt er aanvankelijk een bepaalde connectie tussen band en publiek te missen. Na een paar nummers komt er echter verandering in. De sfeer die de muziek van het Engelse collectief kenmerkt, komt veel beter over en de bijval wordt dan ook sterker naarmate het optreden vordert.

Winterfylleth @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Ook het tweede deel van de set bevat erg mooie tracks. De cleane samenzang komt, alhoewel zuiver gebracht, evenwel niet helemaal uit de verf, omdat het volume van het ene bandlid te hard staat ten opzichte van het andere. Het fraaie harmonieuze gitaarspel klinkt wel goed en ook de drummer speelt lekker strak. De beleving in de zaal neemt verder toe en na afloop is er dan ook veel bijval.

Winterfylleth @ dB's, Utrecht, 15-05-2016

Nadien vindt de speciale merch dan ook gretig aftrek in het gezellige café. Het was een zeer geslaagde avond en de bezoekers keren tevreden huiswaarts.

Setlist Winterfylleth:
1. The Wayfarer Pt. 1 - The Solitary One Waits For Grace
2. The Ghost Of Heritage
3. The Swart Raven
4. The Dark Hereafter
5. Forsaken In Stone
6. The Divination Of Antiquity
7. A Valley Thick With Oaks
8. Whisper Of The Elements

Setlist Wiegedood:
1. Svanesang
2. Kwaad Bloed
3. De Doden Hebben Het Goed
4. Onder Gaan

[ Terug naar de Concert Reviews ]