Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Equilibrio dvd presentatie
Op 11 januari 2009 in Verkadefabriek & W2, Den Bosch
Een review door Nicole
Foto's door Vlien
Het is inmiddels alweer zo’n half jaar geleden dat er in Utrecht voorstellingen van Equilibrio plaatsvonden. Metal, musical, klassieke muziek en filmmuziek worden hier op sublieme wijze met elkaar gecombineerd. Gelukkig zijn er op 3 en 5 juli opnames gemaakt, waardoor thuisblijvers nu ook kunnen genieten van dit grootse spektakel. Tijdens een unieke happening werd de dvd gereleased en aansluitend was er een optreden in de W2 mét special guests. De combitickets voor de voorstelling en het concert waren dan ook al geruime tijd uitverkocht.

Zondagmiddag 11 januari werd de dvd van Equilibrio aan familie, vrienden en andere geďnteresseerden gepresenteerd. In twee zalen in de Verkadefabriek in Den Bosch werd de dvd voor de eerste keer aan het publiek getoond. Op de inhoud zal ik in een aparte review ingaan, maar het was zeker een overweldigende ervaring om het hele gebeuren op een groot scherm te zien. Als toeschouwer krijg je een mooi beeld van hoe de voorstellingen er uit hebben gezien en je moet er even aan denken om niet met het publiek op de dvd mee te klappen in een volle bioscoopzaal.

Xystus - Equilibrio dvd presentatie, 11-1-2009, Den Bosch

Vervolgens werd er in de tegenoverliggende W2 een show gegeven door de heren van Xystus, aangevuld door special guests Simone Simons (Epica) en George Oosthoek (Orphanage, Within Temptation, Delain). Het eerste deel van de set bestond voornamelijk uit materiaal van de eerste twee platen. De Xystusnummers, zoals Waste Of Compassion en Make It Happen hebben duidelijk een hoger metalgehalte en het contrast met Equilibrio is dan ook goed te merken. De stemming zit er in de volle zaal goed in en de nummers worden in een ontspannen sfeer met verschillende grapjes aangekondigd. De lichtshow ziet er prachtig uit en ook het geluid wordt naarmate het optreden vordert steeds beter.

Xystus - Equilibrio dvd presentatie, 11-1-2009, Den Bosch

De rollen van Primos (John Vooijs) en Aveline (Michelle Splietelhof) worden overgenomen door Bas en Francis van Xystus en vooral de eerste doet dat met verve. Francis lijkt een iets minder krachtige stem te hebben dan Michelle, maar dat zou ook door het geluid kunnen komen. En hoewel Bas naar eigen zeggen in zijn rol als Diegu zijn stok mist, is dat niet te horen in Forever Bound. Voor de laatste paar nummers wordt eerst George het podium opgehaald en ook zonder jurk weet hij zijn rol van Death goed te grunten (hulde voor het einde van The Message!). Ook Simone is een paar nummers later goed bij stem, alhoewel haar microfoon iets te hard staat waardoor haar stem ook nog eens enigszins schel overkomt. Een aantal Equilibrionummers die het publiek voorgeschoteld kreeg, waren Divided We Stand, God Of Symmetry, The Balance Crumbles en My Song Of Creation. Al met al een prima show die wat mij betreft nog wel langer had mogen duren!

Na de show werd de merchandise druk bezocht, waar men de luxe dvd versie (inclusief 2 cd’s) kon aanschaffen om thuis alles nog eens rustig te kijken en te luisteren.

Xystus - Equilibrio dvd presentatie, 11-1-2009, Den Bosch
Xystus - Equilibrio dvd presentatie, 11-1-2009, Den Bosch
Xystus - Equilibrio dvd presentatie, 11-1-2009, Den Bosch
Xystus - Equilibrio dvd presentatie, 11-1-2009, Den Bosch

[ Terug naar de Concert Reviews ]