Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-03-2021

Kreator, Dark Tranquillity, Ektomorf en Hatesphere
Op 18 februari 2005 in 013, Tilburg
Een review door Kristof
Foto's door Jan
Toen je vijf jaar geleden een concert bezocht, kreeg je eerst n voorprogramma en daarna n hoofdact. Tegenwoordig is het bijna standaard dat je een viertal groepen op n avond krijgt voorgeschoteld. Op een koude vrijdagavond stroomt The Choice van 013 vrij vol voor twee oudgedienden, namelijk de Duitse thrashers Kreator en de melodieuze Zweedse deathmetallers Dark Tranquillity. In hun kielzog mogen ook Ektomorf en Hatesphere meereizen.

Het gebeurt me zelden dat ik een voorprogramma mis, maar wegens file door een auto-ongeluk in Antwerpen kom ik binnen als Mikael Stanne en consorten al bezig zijn. Maar uit beleefdheid promoot ik nog eventjes de eerste twee bands. Hatesphere is een Deense thrashband die toch al enkele goedklinkende cd's uitbracht. Ik laat eventjes collega Jan aan het woord over hun show: 'De brute death/thrash (met lichte hardcore invloeden) van deze Deense berzerkers rost alles omver. De hele band en vooral zanger/totaaltattoo Jacob Bredahl zetten een ontzettend energieke set neer.' Ze spelen trouwens ook als support op de komende Morbid Angel tour. De heren gaan er duidelijk voor.

Hatesphere

Na de set van Kreator hoor ik veel slechte verhalen over het optreden van Ektomorf. Mijn collega deelt deze mening: 'Ik ben niet bekend met het materiaal van de band maar deze oostbloksoulfly is niet bepaald aan mij besteed. Het lijkt wel alsof deze band er alles aan doet om op Max Cavalera en consorten te lijken'. Conclusie: Hatesphere is terecht meegenomen op de tour en Ektomorf kunnen beter hun geld steken in een andere tour.

Ektomorf

Dark Tranquillity is een integer collectief met geschiedenis n een gevarieerde discografie. Het nieuwe 'Character' is hard en doordacht en komt aan bod middels 'Lost To Apathy' en 'The Endless Feed'. Het door veel mensen onderschatte 'Damage Done' bewijst zijn kracht nog eens met 'White Noise/Black Silence' 'The Treason Wall' en vooral afsluiter 'Final Resistance'. Oudere Gothenburgfans kwamen nog aan een trekken met 'Scythe, Rage and Roses' en vooral het ultieme 'Punish My Heaven'. Het geluid was min of meer goed, de podiumpresentatie in orde en de sfeer aardig. Niet het beste Dark Tranquillity concert ooit, maar wel een vermakelijk (maar te korte) set.

Dark Tranquillity

Na een vergissing verbaasde Kreator de metalwereld opnieuw met het enorm giftige 'Violent Revolutions'. Het deed me dan ook enorm deugd dat Kreator dat album overtrof met het nieuwe 'Enemy Of God'. Kreator-brein Mille is kwaad op al het onrecht in de wereld en dat leidt tot grootste muzikale prestaties. Het perfect strak gespeelde kwartet opent ijzersterk met twee nieuwe heuse klassiekers respectievelijk 'Enemy Of God' en single 'Impossible Brutality'. 'All Of The Same Blood' en 'The Violent Revolution' zijn nog maar vier jaar oud maar passen makkelijk in het rijtje van beste thrashnummers ooit. Er kwam gelukkig ook veel echt oud werk aan bod als 'Riot Of Violence' en 'Extreme Aggresion'. Het geluid was transparant, scherp en overzichtelijk en de show was typisch Kreator: rookgordijnen, grote Kreator vlag en weinig lullen. Het publiek hotste en botste er lustig op los en ging totaal loos in de bisronde die bestond uit 'Terrorzone', 'Love us or hate us' en de onmenselijke molotovcocktail 'Flag Of Hate'/'Tormentor'. Dat laatste werd trouwens opgedragen aan Bush, racisten en extreem rechtse lui. Kreator is duidelijk op zijn best en laat alle andere thrashbands ver achter zich door zijn strakheid, motivatie, relevantie en perfectionisme. Ze behoren tot de weinige pure oude metalacts die anno 2005 nog echt staan als een huis mt toekomst. Tot slot wil ik nog even Martin De Maat quoten die deze avond perfect samenvatte: 'Kreator klonk vanavond zoals Slayer eigenlijk nu zouden moeten klinken'.

Kreator:
Kreator
Kreator
Kreator

Dark Tranquillity:
Dark Tranquillity

Ektomorf:
Ektomorf

Hatesphere:
Hatesphere

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van K op 24-02-2005 om 13:48u


Kreator was zo ongelooflijk goed, tering wat een show.

Reactie van Hawk op 24-02-2005 om 17:58u


Wat een geweldig optreden van Kreator!! En een erg mooie licht show, ofschoon dat de thrashers die kamerbreed door 013 roste niet zal zijn opgevallen. Een erg professioneel optreden en een van de beste concerten die ik in de afgelopen 30 jaar gezien heb.