Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

X Raiders en Razorblade Messiah
Op 28 februari 2020 in Mezz, Breda
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Carnaval zit er weer op, maar dat betekent niet dat je uitgefeest bent in Breda. Vrijdag 28 februari bezoekt de Nederlandse turboglamformatie X Raiders de kleine zaal van poppodium Mezz. Het vijftal is op 'wereldtournee' vanwege het onlangs uitgekomen Weltschmerz '89. Retrothrashers Razorblade Messiah openen de avond.

Op weg naar de kleine zaal van Mezz zijn er nog wat sporen aanwezig van het recente carnavalsfestijn. Her en der klontert er wat confetti samen. Het regenachtige weer rekent daar op geheel eigen wijze mee af. De kleine zaal vult zich gestaag met enthousiastelingen voor openingsact Razorblade Messiah. De groep met regionale wortels bestaat sinds 2015 en heeft in 2017 een eerste ep getiteld Ride The Razor uitgebracht. Het viertal doet jarentachtigthrashmetal herleven. Denk als vergelijkingsmateriaal bijvoorbeeld aan het Belgische Evil Invaders.

Razorblade Messiah @ Mezz, Breda, 28-2-2020

Aanvankelijk staat het volume van de muziek onaangenaam hard, maar wanneer dat is rechtgetrokken, krijgen de aanwezigen een prima partij thrash voorgeschoteld. De enthousiaste frontman Frans doet zijn best het publiek aan te slingeren en krijgt daarbij bijval van de heren van X Raiders die zich al warmrocken in de bescheiden pit. De zanger springt af en toe het podium af om er plots een geweldige krijs uit te gooien naast een van de bezoekers. Bovendien zet hij een flinke polonaise in tijdens een 'liedje om te dansen.' Een mooie openingsact voor de mannen van X Raiders die zich wel raad weten met een feestje. Razorblade Messiah maakt muzikaal ook indruk met zeer aangename, rappe songs. Hopelijk is er binnenkort meer studiomateriaal voorhanden.

Wanneer X Raiders zijn opwachting maakt is de zaal aardig vol. Het publiek heeft er zin in, zo is te horen aan de enthousiaste ontvangst. Ook de mensen die nog niet zo bekend zijn met dit vijftal, dat voorheen te boek stond als Rectum Raiders. Het recente album Weltschmerz '98 is door binnen- en buitenlandse pers goed ontvangen en staat vanavond centraal. De groep hakt er direct goed in met het rappe Chop Some Wood. De zang is even iets te zacht, maar de geluidstechnicus is attent en lost dit snel op. De aftrap voor een heerlijk avondje sexy rock-'n-roll is gegeven.

X Raiders @ Mezz, Breda, 28-2-2020

In rap tempo worden er een aantal songs (Meat Market en Ride East) van het nieuwe album gespeeld. De mix van hardrock, metal, punk en nog een handvol stijlen en subgenres werkt live al net zo goed als op plaat. Wellicht nog beter, want het hele plaatje klopt bij X Raiders: zowel de aansprekende muziek als de energieke uitvoering daarvan. Op plaat vallen de scherpe overgangen van stijlen op. Een kunst die de groep ook live moeiteloos beheerst. Het is muziek die je moet voelen en ervaren en live nog een extra rauw randje krijgt. Bassist Jaco en de beide gitaristen Jeroen en Guus zijn af en toe op de vloer te vinden, er wordt gestagedived, van versterkers gesprongen en een airkick uitgedeeld. Interactie met het publiek is er veel. Tijdens Oedipus, een ode aan alle moeders, roept zanger Daniel op de telefoons uit de zakken te halen om foto's van ieders moeder te tonen.

X Raiders @ Mezz, Breda, 28-2-2020

Singles Train Man, Fleshwolf en Wasted van Weltschmerz '89 komen voorbij (bekijk ook zeker de clips eens), evenals het speelse Ice Cream Truck, een heerlijk nummer dat doet denken aan Danko Jones. Maar het oudere materiaal wordt ook niet vergeten: G.R.I.N.D. en Foxx (I'm In Love) van het album Rectum Raiders (2017) passeren de revue, evenals Into The Darkness van Fire In The Hole (2014). Tijdens de laatstgenoemde song belandt bassist Jaco met een zoen en wat spierballenwerk op de bar, op de voet gevolgd door gitarist Guus, om daar het nummer verder te spelen. Wat een feest!

X Raiders @ Mezz, Breda, 28-2-2020

De pret is dan echter nog niet voorbij, want na het mooie, recente Dangerzone volgt meer. Blue Balls Boogie, het wilde Boulanger en een opgepompte versie van Motörheads Ace Of Spades worden vol energie als toegift gebracht. Bij de Motörhead-klassieker wordt er een microfoon in het publiek geplaatst om mee te zingen. Zanger Frans van Razorblade Messiah doet daarbij ook nog een duit in het zakje met een fantastische krijs. Het publiek reageert enthousiast op wat het vijftal voorschotelt met brullen van plezier, meezingen, wilde bewegingen (een pit of polonaise) en applaus. Om me heen schreeuwen mensen in elkaars oor hoe goed deze gasten zijn en dat is volkomen terecht. X Raiders weet wat een goede rockshow is. De wereldtournee is gelukkig nog lang niet afgelopen.

Setlist X Raiders:
1. Chop Some Wood
2. Meat Market
3. Thus Spoke
4. Fleshwolf
5. Sexistence
6. Ice Cream Truck
7. Ride East
8. Foxx (I'm In Love)
9. Oedipus
10. Trainman
11. Into The Darkness
12. G.R.I.N.D.
13. Wasted
14. Dangerzone
15. Blue Balls Boogie
16. Ace Of Spades (Motörhead-cover)
17. Boulanger

X Raiders @ Mezz, Breda, 28-2-2020

Setlist Razorblade Messiah:
1. Age Of Oppression
2. The Five Fades
3. No Motion
4. Metal Messiah
5. In For The Kill
6. Fire Reborn
7. The Fight
8. The Holy Revolution

Razorblade Messiah @ Mezz, Breda, 28-2-2020

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

[ Terug naar de Concert Reviews ]