Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    20 mei:
  • Anneke van Giersbergen
  • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
  • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
  • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
  • 21 mei:
  • Anneke van Giersbergen
  • Manticora
  • 22 mei:
  • Anneke van Giersbergen
  • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
  • King Satan en Splinterbomb
  • Stake en Cloudsurfers
  • 23 mei:
  • Meshuggah
  • Wolfmother
  • 24 mei:
  • Midnight en Night Demon
  • Russian Circles
  • 25 mei:
  • Korn, Fever 333 en 3 Eyed Kids
  • The Night Flight Orchestra
  • 26 mei:
  • Anneke van Giersbergen
  • Mayhem en Mortiis
    20 juni:
  • Five Finger Death Punch en Megadeth
  • Social Distortion
  • Spiritbox, InVisions en Tigress
Kalender
Vandaag jarig:
  • Allan Johnson (Exciter) - 63
  • Cristiano Migliore (Lacuna Coil) - 51
  • Daniel Sundbom (Persuader) - 44
  • Luca D'Angelo (Daedalus) - 45
  • Martin Lopez (Opeth) - 44
  • Mikael Stanne (Dark Tranquillity) - 48

Vandaag overleden:
  • Twan Fleuren (Legion Of The Damned) - 2011
Concertreview

Iron Maiden en Funeral For A Friend
Op 13 december 2003 in Ahoy, Rotterdam
Een review door Tonnie
Eigenlijk zou Iron Maiden al op 5 november in een uitverkochte Ahoy in Rotterdam spelen. Ziekte van frontman Bruce Dickinson gooide toen roet in het eten, waardoor het concert verplaatst werd naar zaterdag 13 december. Het voorprogramma bleef ongewijzigd, dat was Funeral For A Friend.

Om acht uur begon de Engelse emo-core band Funeral For A Friend. Het was al snel duidelijk dat de meeste toeschouwers hier niet zo op zaten te wachten, want echt response kreeg de band niet. Ik snap zelf ook niet goed waarom ze in het voorprogramma stonden, want ze verschillen teveel van Iron Maiden om bij het publiek goed in de smaak te vallen. Goed, de riffs van de band zijn hier en daar erg vet, maar daar blijft het dan wel bij. De jengelende stem van de zanger werd aangevuld met grunt-achtige zang van de drummer, maar vormde een vreemde combinatie, zo bovenop het harde gitaarwerk. Na veertig minuten spelen kon de band vertrekken, en werd het podium klaargezet voor Iron Maiden.

Zo rond tien over negen begon ineens Doctor Doctor van UFO uit de speakers te knallen. De echte fan weet dan al dat het gaat beginnen. De lichten gaan uit, de klassieke intro begint te spelen, en daarna stormen vier gitaristen en een zanger het podium op, om direct te beginnen met de openingstrack van Iron Maiden's nieuwe album Dance of Death. Dat ze een nieuw album uitgebracht hadden zou het publiek weten ook, want de band speelde zes nieuwe nummers, waaronder No More Lies, Rainmaker en het titelnummer. Ze zijn dus zeker nog niet uitgerangeerd, zoals zanger Bruce Dickinson nog maar eens benadrukte door te zeggen dat er, in tegenstelling tot de geruchten, nog zeker meer Maiden albums komen, en de band ook zeker niet compleet stopt met touren. Wel was hij zo eerlijk om te zeggen dat ze ook een dagje ouder worden, en wel wat rustiger aan gaan doen.

Voor wie het nieuwere materiaal niets vind speelde de band ook natuurlijk nog wat oudere songs. Enigzins verrassend hierbij waren Can I Play With Madness en Lord Of The Flies, maar ook de gebruikelijke songs als The Trooper, Wrathchild, The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name en meezinger Fear Of The Dark kwamen voorbij.

Bruce Dickinson was in topvorm. Zijn stem klonk net als afgelopen zomer op de festivals weer als vanouds. Gitarist Janick Gers haalde weer zijn gebruikelijke capriolen uit aan de rechterkant van het podium, terwijl Dave Murray en Adrian Smith voornamelijk aan de linkerkant te vinden waren. Bandleider Steve Harris was echter in elke hoek van het podium te vinden met zijn basgitaar, en zong zoals gebruikelijk woord voor woord mee. Net als de fans overigens, want zowel het oude als het nieuwe materiaal werd goed meegezongen. Nicko McBrain liet een paar keer zijn kop nog zien, maar was verder amper te zien vanwege de grootte van zijn drumkit.

De show was ook weer als vanouds. Een mooi decor in de vorm van een kasteel, met aan twee kanten de Dood, en achter de drumkit wisselende achtergronden. Onweergeluiden leiden Rainmaker in, tijdens Dance Of Death zat Bruce met een masker (net als op de albumcover) en liep hij in een cape, voor Paschendale werd het podium verbouwd tot slagveld en het nummer werd ingeleid met een gedicht, en natuurlijk kwam Eddie als de grim reaper kijken tijdens Iron Maiden.

Jammergenoeg was het geluid verre van super. Op sommige plaatsen was het zelfs gewoon slecht te noemen, met name dan voorin de zaal. In het midden was het wel enigzins goed. Ook zaten er hier en daar toch aardig wat schoonheidsfoutjes in het spel, en zat Bruce Dickinson er wat naast qua text tijdens No More Lies. Vlak voor de toegift ging het ook fout. Iemand had water of bier over het mengpaneel gegooid, waardoor de band moest wachten met het acoustische Journeyman. Het was duidelijk dat de band dit ook niet echt leuk vond, maar na een paar minuten konden ze toch weer verder. Echter bleek het euvel niet te zijn opgelost, want de drums waren in de toegift niet te horen, en ook het gitaargeluid klonk anders dan normaal. Dit leverde interessante, maar zeker geen goede, versies op van afsluiters The Number Of The Beast en Run To The Hills. Niet de climax waar velen op hadden gehoopt, jammergenoeg.

Setlist van Iron Maiden:
1. Wildest Dreams
2. Wrathchild
3. Can I Play With Madness
4. The Trooper
5. Dance of Death
6. Rainmaker
7. Brave New World
8. Paschendale
9. Lord of the Flies
10. No More Lies
11. Hallowed Be Thy Name
12. Fear Of The Dark
13. Iron Maiden

Toegift:
14. Journeyman
15. The Number Of The Beast
16. Run To The Hills

Reactie van Roy op 15-12-2003 om 06:45u


Ik vond het erg gaaf, alleen door die biergooiers werd het een beetje verpest, maar verder was het erg goed en ik heb een zweetbandje van Janick gevangen.

Reactie van Ed op 15-12-2003 om 09:59u


Het was zeker gaaf of niet Bassie!!!maar idd jammer van die mensen die niet kunen stoppen met dat bier gooien en ik had liever gezien dat ze wat meer oudere nummers hadden gespeeld!

Reactie van wuzzer op 15-12-2003 om 10:43u


Het was dus echt een retegaaf concert, SUPER. Alleen jammer van die homo's die zonodig bier moesten gooien. Ik vind het goed dat ze veel nieuwe nummers speelde die syupergoed aansloegen, ze hoeven dus niet op oud succes te teren. Alleen het geluid was, vooral tijdens de rainmaker slecht, verder wel ok. Alleen het parkeren was achterlijk duur.

Reactie van sjoerd op 15-12-2003 om 10:46u


Ik vond het een goed concert, een goede show en waar ik stond was het geluid uitstekend. Volgens mij zong Bruce bij Number of the beast ineens een stuk text uit the rhyme of the ancient mariner?

Reactie van Arctica op 15-12-2003 om 10:47u


Het was zeker een goed concert! FFAF was echt niks :S En er was ook nog zo'n lompe gast die bier naar Bruce gooide, en die liet merken dat ie dat niet kon waarderen. Maar ondanks het geluid probleem vond ik het geweldige show

Reactie van sandr op 15-12-2003 om 12:09u


het geluid kon idd beter, maar de show maakte heel veel goed

Reactie van Thrash-till-death op 15-12-2003 om 17:58u


Ik snap niet wat sommige van jullie bedoelen met slecht geluid. Tenminste bij het mengpaneel waar ik stond, was het geluid erg zuiver en goed.

Reactie van Lennert from hell op 15-12-2003 om 18:45u


Ik heb ook geen last van het geluid gehad, maar ik stond dan ook bijna vooraan. Prachtige show, Paschendale was het absolute hoogtepunt. Bruce heeft weer eens bewezen prachtig te kunnen zingen!

Reactie van op 15-12-2003 om 19:02u


In 1 woord: Fantastisch.

Reactie van spike666 op 16-12-2003 om 07:25u


Iron maiden was fucking gruwelijk dit was de eerst maar cker niet de laatste keer dat ik naar maiden ga MAIDEN rulles

Reactie van hellllll op 16-12-2003 om 12:47u


geweldig!!!!! maar op waldrock vond ik ze beter geld ook voor het publiek

Reactie van b10m op 16-12-2003 om 14:05u


Maiden is voor menig een band waar men mee opgegroeid is en vandaar dat ik ze ook maar weer moest zien. Ik vond het geluid -net zoals altijd in die k*t Ahoy- weer eens ronduit slecht. Veel te schelle gitaren, een basgeluid wat kant nog wal raakt en natuurlijk een uitvallende drum. Dan kun je gaan schelden op iemand die bier gooit, maar ik ken concerten waar heel wat meer bier door de lucht vliegt en het geluid prima door gaat. Ik vond de reactie van Bruce dan ook nogal kinderachtig ... ze worden wel erg oud. Een bijkomend nadeel was natuurlijk ook dat ik alleen maar zitplaatsen kon krijgen en met 26,000 "security" mensen om je heen die je continue naar je stoel brengen, is de lol er dan ook wel af. Kortom: Maiden was leuk, maar de Ahoy ga ik nu echt nooit meer heen.

Reactie van Tinusman op 16-12-2003 om 18:53u


Iron Maiden was weer eens erg goedl!!! Wel een beetje een korte voor mn gevoel, dat wel. Maar ook Funeral For A Friend vond ik zeer de moeite waard. Al past het niet echt bij een band als Maiden natuurlijk, maar 't toont wel lef om zo'n band dan in je support te zetten!!

Reactie van langsuyar666 op 16-12-2003 om 20:59u


De opmerking van gebruiker b10m vind ik niet kloppen, ik vind dat biergooien hoogstens irritant.Het is geen stomme jovink of normaal band.We hebben het hier wel over maiden. Nu even voor al die personen die het zo leuk vonden om met bier te gaan gooien, fuck you.

Reactie van Prins Pils op 16-12-2003 om 21:23u


Dat was een mooi biertje. Het kostte me wel een paar duiten en ik had 'm natuurlijk ook op kunnen drinken, maar ik heb er zo ook veel plezier aan gehad.

Reactie van Robin op 16-12-2003 om 22:07u


maiden was super!!! heel simpel....en dat zon vatzige drol bier over het mengpaneel flikkert...fuck him en niet maiden!!! Absolute hoogtepunt van de avond vond ik toch lord of the flies!!! By the way....ik heb n drumstick van nicko!!! cheers

Reactie van b10m op 16-12-2003 om 22:10u


[langsuyar666]: "De opmerking van gebruiker b10m vind ik niet kloppen"
Kloppen doet "mijn opmerking" prima. Je kunt het er niet mee eens zijn, maar dat is een ander verhaal. Ik blijf bij mijn standpunt dat ik meerdere concerten heb gezien waar bier gooien geen invloed had op de apparatuur.
ik vind dat biergooien hoogstens irritant.
Dat is jouw mening. Ik vind het niet zo heel erg dat er een biertje door de lucht vliegt. Ik trek sowieso niet mijn zondagse pakkie aan naar een concert. Ik vond het wel grappig dat een security robocop liters bier over zich heen kreeg van de 2e ring, toen deze op zijn strepen ging staan omdat iemand niet op zijn stoel zat op de 1e ring.
Het is geen stomme jovink of normaal band.We hebben het hier wel over maiden.
Oh ja, de godenzonen. Het is een band waarbij ze het liefst alleen nog maar stoeltjes neerzetten, zodat iedereen lekker kan gaan zitten en kan genieten van het cultureel hoogstaande wat het te bieden heeft. En onder het scanderen van "Bis!" en "Bravo!" kan men tijdens de pauze naar de voyer, alwaar een kopje koffie en een lekker plakje cake al klaar staat. Kom op zeg! Het is maar een band hoor!

Ik ben ook geen voorstander van het smijten met bier (ik drink het liever), maar als het gebeurt, vind ik het prima en ga ik niet lopen zeiken zoals jij nu doet en zoals de heer Bruce D. dat deed. Ik zag de beelden van een Marilyn Manson tijdens een Dynamo alweer voor mijn ogen, waarin hij, tijdens een modder gegooi wist te melden: "Come on you fuckin' pussies. You can't even hit me." Terecht kreeg hij de volle lading en dat had ik eerlijk gezegd nu ook wel verwacht, maar kennelijk ben ik te rebels in deze en moet ik mijn mond houden, gaan zitten en verder genieten van het bere-slechte geluid dat de Ahoy te bieden heeft.

Loop toch niet zo te zeiken over een enkel (plastic) glas bier wat door de lucht vliegt. Het vlekt niet en verkoelt ook nog eens ;)

Reactie van Sm@ngster op 22-12-2003 om 11:46u


Ik von de aaf egt helemaal te gek, Maar Funeral For A Friend was egt begger...!

Reactie van Charlotte the harlot op 26-12-2003 om 23:27u


Ik vondt het een super gaaf concert. De show was erg mooi en de band was goed op dreef. Alleen had ik gehoopt dat ze nog een nummer van Powerslave of Somewhere in time zouden spelen. Wieweet een volgende keer. En Funeral for a friend kan beter thuis blijven want dat was echt bagger.

Reactie van ancient mariner op 14-01-2004 om 23:06u


Super concert!! Op het geluid na was ik blij verrast door de geweldige show die ze voor de fans in elkaar gezet hebben. Met de setlist had ik geen moeite, ze bewijzen dat ze niet zoals menig andere band op het verleden moeten teren om een beoeind geheel neer te zetten. Nou ok dan zat er iemand te wachten op Lord of the Flies? En als klap op de vuurpijl komt Nicko ook nog eens in een Ancient Mariners shirt het podium op lopen! Heeft iemand hier een foto van? Stuur hem dan aub naar onze website! www.ancient-mariners.nl

Reactie van ed banger ken op 14-08-2004 om 17:13u


k ben miss wa laat ma maiden ownt en de fucker die da bier smeet kan de pot op!!!k hem toch jannick plectrum

Reactie van Joop op 11-09-2004 om 22:00u


B10M, mooie reactie. Ik vond de miljonair ook nogal erg overdreven stoer doen, maar ik mag graag zitten op een stoeltje. Ik ga liever niet headbangen en zie het als een cultureel uitstapje, ook al ben ik als een diehard maiden fan vanaf 1992 elk concert nog geweest. (zal toch de ouderdom zijn)

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.