Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-01-2019

Japanische Kampfhörspiele - Deutschland Von Vorne
Jaar van release: 2005
Label: Bastardized Recordings
Japanische Kampfhörspiele - Deutschland Von Vorne
Het Duitse collectief met de onmogelijke naam Japanische Kampfhörspiele is één van de weinige actieve grindcorebands die ik nog enigszins geïnteresseerd in de gaten houd. Een standaardgeluid hebben ze niet (men prefereert de term ‘punkgrind’) en de band hanteert een zelfbewuste aanpak waarin ruimte is voor subtiele humor. Na drie langspelers en twee EP’s komen ze nu met een kort coveralbum op de proppen. De rode draad door het album is slechts de Duitse identiteit van de gecoverde muzikanten.

Ook binnen de metal doen telkens meer bands zich tegoed aan een coveralbum. In bepaalde gevallen hadden ze het beter niet kunnen doen (Six Feet Under), in andere gevallen leverde het fraaie juweeltjes op (Entombed). Nu is de vraag hier natuurlijk, heeft Deutschland Von Vorne, met z’n fixatie op buiten het eigen land vrij onbekende namen, ook de niet-Duitser wat te bieden?

Mwoah. De meeste tracks zijn punkcovers of zijn door JK ‘gegrindpunked’. Namen als ea80, Extrabreit en Tasaga zullen weinig reacties van herkenning stimuleren. Een enkeling zal wel eens van Die Goldenen Zitronen, Funny Van Dannen en Tocotronic gehoord hebben. Er zitten best leuke tracks tussen, maar echt indruk maken doen ze niet.

Interessanter zijn wat mij betreft de laatste twee nummers, die met een lengte van ruim vijf minuten tevens de langste tracks van het album vormen. Der Gruel is een cover van de grindcoreband Eisenvater, welke na drie albums in 1995 opgeheven werd. Niet een onverdienstelijke band, als ik ze zo even op deze cover mag beoordelen. Kummer van de 80s synthpoppers Trio wordt door de doom/sludge-molen gehaald, wat eigenlijk alleen z’n beoogde verrassingseffect behaald als je het origineel kent. Een handicap die in principe het hele album typeert.

Daarom kan ik Deutschland Von Vorne alleen aanraden voor JK-diehards, die een concentratie op de punkinvloeden van de band wel kunnen waarderen. Een aardig tussendoortje, maar ook niet meer dan dat.

Tracklist:
1. Diese Menschen Sind (Halbwegs) Erlich (Die Goldenen Zitronen)
2. Pogo in der Strassenbahn (Fasaga)
3. Es Tickt (Extrabreit)
4. Menschenverachtende Untergrundmusik (Funny Van Dannen)
5. Der Mord Fällt Aus (ea80)
6. Ich Verabschue Euch Wegen Eurer Kleinkunst Zutiefst (Tocotronic)
7. Der Gruel (Eisenvater)
8. Kummer (Trio)

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 10 januari 2006

[ Terug naar de Album Reviews ]