Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-06-2019

Therapy? - Crooked Timber
Jaar van release: 2009
Label: DR2 Records
Therapy? - Crooked Timber
Crooked Timber is alweer het twaalfde studiowerk van het Ierse rocktrio Therapy? De titel van dit album verwijst naar de Duitse filosoof Immanuel Kant, die door zijn wiskundige kijk op zaken met betrekking tot verstand en beleving ook wel als de eerste ideoloog werd gezien. Hoe rationeel je ook bent ingesteld, dit album heeft echter een hoog aangrijpingspunt; het gevoel wordt namelijk pas geprikkeld na meerdere luisterbeurten. Een prachtig voorbeeld van een echte ‘groeiplaat’ dus.

De kijk van Kant illustreert in feite de grote lijnen van Crooked Timber: Net zo zwart-wit als de ideologie van Kant is, is de compromisloosheid van Therapy? Anno 2009. Hoewel het hoekige en snijdende geluid de identiteit van Andy Cairns blijven verraden, gaat de band verder dan ooit. Waar de muzikale symmetrie as geraakt lijkt te gaan worden, gaan snaren en drumstel compleet overstag, waarvoor toch echt geen wiskundige verklaring is af te leggen.

In tegenstelling tot de ideeën van de Duitser is Crooked Timber een album dat met geen enkele formule te beredeneren valt. Het kan dus ook anders en dat heeft het Ierse trio maar al te goed begrepen. De mate van tegendraadsheid staat evenwijdig aan het lef van de band en de wiskunde staat er vervolgens weer loodrecht op. Een benadering? Nurse (1992), maar dan véél spannender en geschifter. Niet toegankelijk, maar wel ongelooflijk goed!

Tracklist:
1. The Head That Tried To Strangle Itself
2. Enjoy The Struggle
3. Clowns Galore
4. Exiles
5. Crooked Timber
6. I Told You I Was Ill
7. Somnambulist
8. Blacken The Page
9. Magic Mountain
10. Bad Exucuse For Daylight

Score: 80 / 100

Reviewer: Renée
Toegevoegd: 8 mei 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Therapy? - Crooked Timber
Reactie van Ricky op 04-06-2009 om 15:48u
Score: 85 / 100

Crooked Timber is een heel goed album, maar dat spannender en geschifter dan Nurse snap ik niet. Nurse klonk meer vreemd en was origineler.