Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-07-2019

Interview: Therapy?
Met Michael McKeegan
Door Hugo
Geplaatst in september 2018

Bij Therapy? denk je automatisch aan het doorbraak-album Troublegum uit 1994. De charme van de muziek van Therapy? zit hem in de messcherpe rocksongs, waarin gevoelens van angst, woede, depressie, onvrede en melancholie naar voren komen. Inmiddels zijn we dertien albums verder, maar op de nieuwste plaat Cleave blijkt Therapy? niets van zijn charme te hebben verloren. Tijd om even bij te praten met de bassist en medeoprichter Michael McKeegan.

Therapy?

Jullie vijftiende album Cleave komt op 21 september uit. Zijn jullie nog steeds nerveus als het gaat om de reacties op een nieuwe plaat?

Ja, het is door de jaren heen natuurlijk wel wat beter geworden. Ik weet dat niet iedereen een klik heeft met onze muziek, dus zolang wij drieën het album zien zitten, ben ik over het algemeen behoorlijk relaxed voordat de reacties binnenstromen. Natuurlijk lieg ik als ik niet zeg dat ik graag positieve feedback hoor. We hebben namelijk veel moeite gedaan om de muziek te creëren.

Chris Sheldon heeft het album geproduceerd. Jullie hebben ook op Troublegum, Semi-Detached en High Anxiety met hem gewerkt. Hoe is de samenwerking weer tot stand gekomen?

We hebben altijd contact met Chris gehouden. Deze keer kwam zijn naam naar boven en gelukkig pakten de saaie dingen zoals planningen en tijdlijnen goed uit. Het songmateriaal was al geschreven en in demo-vorm aanwezig toen hij erbij kwam. Het was geweldig om zijn feedback te horen en om daarmee de details van de songs verder uit te werken.

Therapy? heeft enkele albums gemaakt die een experimentele insteek hebben. Cleave lijkt meer te passen bij rechttoe rechtaan albums als Troublegum en Nurse. Was dit het juiste moment om weer een dergelijk album te maken?

Om eerlijk te zeggen plannen we niet echt hoe een album gaat klinken. Meestal komt het na de eerste paar songs een beetje tot uiting. Tegen de tijd dat we alle songs hebben, heeft de richting zichzelf al gedefinieerd. Ik denk dat er wel een vibe van de periode rond 1993 in zit, maar dan met een moderne benadering.

Wat zijn jouw persoonlijke favorieten van het nieuwe album?

Ik heb hier thuis gerepeteerd voor de aankomende tour. Zo uit mijn hoofd zijn dat Wreck It Like Beckett, Crutch, Dumbdown, Success? Success Is Survival en Save Me From The Ordinary.

Therapy? heeft op vele, uiteenlopende metal-, pop-, en rock-festivals gespeeld. Welk soort festival past het beste bij Therapy??

We kunnen gelukkig op elk rock-, metal-, punk- of alternatief festival spelen en dat hebben we ook gedaan in al die jaren. Terugdenkend aan de recentere festivals denk ik dat Streetmode in Griekenland en Wacken een paar jaar terug hoogtepunten waren. Festivals met een eclectische mix van bands vinden we vooral leuk.

Wat zou jouw droom-tourpackage zijn (met nog bestaande bands) met Therapy?

Voor mij persoonlijk (zodat ik ze elke avond kan zien optreden): Clutch, Manic Street Preachers, Depeche Mode en Napalm Death.

Heb je spijt van een bepaald album of bepaalde song?

Niet echt. Ik denk dat elke ervaring – goed of slecht – een leermoment is, waar je op kunt bouwen. Bij sommige albums was een betere voorbereiding en focus in de studio idealer geweest misschien, maar dat is het leven denk ik.

Therapy?

Jullie tour start in oktober met meerdere shows in Nederland. Wat kunnen we verwachten bij die optredens? Heb je bijvoorbeeld al besloten welke songs van het nieuwe album je gaat spelen?

Nog niet definitief, maar ik kan me voorstellen dat we een set doen van negentig minuten. Dan spelen we een combinatie van nieuwe songs, de hits en nog enkele oudere songs die goed aansluiten op het nieuwe songmateriaal. Misschien een paar nummers die we al een tijd niet meer gedaan hebben. Dat is het voor- en nadeel wanneer je al vijftien albums uitgebracht hebt. Er zijn veel keuzes voor een setlist, maar wel vaak veel te veel keuzes!

Wat zijn de plannen voor Therapy? voor 2018 en 2019?

Touren, touren, één of twee nieuwe singles uitbrengen, veel festivals, nog meer touren en een flink dertigjarig-jubilieumfeestje plannen voor ons en de fans.

[ Terug naar de Interviews ]