Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Graveland - Dawn of Iron Blades
Jaar van release: 2004
Label: No Colours Records
Graveland - Dawn of Iron Blades
Één van de meest omstreden eenmansbands uit het black metal genre is weer terug met een nieuw album.
Rob Darken weet blijkbaar nog niet van ophouden na vele vorige releases.
Graveland begon ooit als een primitieve black metal band en men word sinds die tijd gezien als één van de grondleggers van het black metal genre. Sindsdien is er behoorlijk wat veranderd. Zo vertrok onder andere drummer Capricornus en dus was één van de meest karakteristieke kenmerken verdwenen. De primitieve drums werden vervangen door een behoorlijk echt klinkende drumcomputer en tevens was Graveland vanaf die tijd een eenmansband.

Qua stijl is er ook veel veranderd. Vanaf het prachtige 'Immortal Pride' wat in '98 verscheen bestookt Graveland ons met epische pagan metal in de stijl van Bathory (periode Hammerheart). Wellicht zal ieder een bepaalde voorkeur hebben bij het werk van Graveland, maar ikzelf kan beide stijlen wel waarderen.

De voorganger 'The Fire of Awakening' was wederom een prachtige epische en vooral meeslepende plaat. Zo geweldig als 'Creed of Iron' was het album niet, maar de sferen waren zeer geslaagd.
Nu is er dan dus 'Dawn of Iron Blades' en wederom kunnen we spreken over een epische pagan black metal schijf waarin wotanisme en strijdlust centraal staan.

In 6 vrij lange nummers komt er weer flink wat langs en hoewel de liefhebber van zeer afwisselende melodieuze black metal dit waarschijnlijk niets zal vinden, neemt melodie wel een belangrijke plaats in binnen het geheel.
Het kenmerkende losse gitaarspel is meer sporadisch aanwezig en soms speelt rauwheid weer een belangrijke rol. De synths staan nog weer wat meer op de achtergrond, maar de sfeer word er absoluut niet door verpest.
Bij opener Iron in the Fog maakt Darken ons al vrij snel duidelijk dat hij sfeer boven muzikale techniek verkiest. De meeste nummers steken vrij eenvoudig in elkaar, maar meer dan de gebruikte prachtige riffs heb je eigenlijk in dit geval ook niet nodig. Het is wederom waar luistergenot.

Productioneel is het geheel vrij krachtig en dat komt de strijdlustige sferen alleen maar ten goede. Afwisseling lijkt een wat meer belangrijke rol te hebben gekregen en dat is geen minpunt. De rauwheid is allerminst verdwenen en de epiek stijgt soms tot ongekende hoogten.

Een machtig album van dit Poolse heerschap en ondanks dat Darken zijn liefde voor nationalisme, het eigen bloed en NS niet onder stoelen of banken steekt, is dit een album voor elke liefhebber van epische black metal.
Elk nummer heeft wel een andere charme en hoewel ik de voorganger toch iets beter vind, zal de liefhebber niet worden teleurgesteld.

Tracklist
1. Iron In The Fog
2. Semper Fidelix
3. Immortal Bloodline
4. To The North Of Rubicon
5. Crown Heroic My Departure
6. While I Ride With The Valkyries

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 8 februari 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van Houtekiet op 10-02-2005 om 14:52u

Geweldige plaat inderdaad!

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van 'BONES' op 01-03-2005 om 15:33u

"nationalisme" leuk verwoord.....ik noem het nog altijd fascisme!! ik kots van deze band en zijn idealen... KILL ALL NAZI BASTARDS!!!!!!!!!!!!!!!!

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van SS-G op 20-05-2005 om 18:36u
Score: 90 / 100

Prima inderdaad, NS ten top ^^

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van Jeroen op 27-08-2006 om 21:12u

Bones heeft waarschijnlijk de muziek nooit gehoord en is slechts doordrenkt met z'n eigen zieke idealen. Jammerlijk, je bent niet veel beter dan de andere extremisten

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van Strunt op 24-09-2006 om 22:05u
Score: 100 / 100

Goeie muziek.. het deed nog is deugd om nog is ne keer goeie Black Metal te horen !

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van strunt op 24-09-2006 om 22:07u
Score: 100 / 100

Kent er trouwens iemand ' Kempisch Front ' ? het is een Anti-Christelijke

Graveland - Dawn of Iron Blades
Reactie van Een Metalfan op 13-11-2006 om 19:15u

Oh, is dat zo?