Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Graveland - The Celtic Winter
Jaar van release: 1996
Label: No Colours Records
Graveland - The Celtic Winter
Van oorsprong een demo die is uitgekomen in 1993. Dat is The Celtic Winter werkelijk en dus in 1996 evenals In The Glare of Burning Churches proffesioneel op cd geperst. Dat het een demo beaamt is overduidelijk te horen aan de rauwheid van het materiaal, al is het al wel meer gestructureerd dan op 'In the Glare of Burning Churches'.

De plaat kent een kenmerkend intro en dan is het black metal in die typische oude-Graveland stijl. Rauw gitaarspel, snelle drums die me overigens beter bevallen dan op de voorganger en het beangstigende gekrijs van de meester zelf, Rob Darken.
Productioneel gezien is het allemaal zo slecht nog niet en de black metal komt zeer goed uit de verf. Een geweldige song als The Night of Fullmoon zie ik persoonlijk als één van de beste nummers uit het omvangrijke repertoire van de band, maar ook de andere nummers liggen lekker in het gehoor. Rauwe black metal vermengd met hier en daar een melodieus keyboard, dat is wat Graveland speelde voordat men meer de kant van een band als Bathory op ging op albums als Immortal Pride en Creed of Iron. Al zijn dat erg sterke platen, toch helt mijn voorkeur lichtjes naar de wat rauwere platen van de band, met name vanwege de smerige vocalen van Darken die toen nog veel meer vooraan in de mix stonden en de primitieve drums van Capricornus die de oude albums toch een heerlijk primitief sfeertje gaven.
Teksten zijn helaas niet afgedrukt maar afgaande op de commotie rond Graveland is dat niet zo moeilijk te raden. Kerkverbrandingen en epische oorlogs verhalen zijn hier nog zeer actueel om het simpel uit de drukken.

Ook dit album is weer een heel aardig stuk muziek geworden en als het aan mij ligt mag Graveland in de toekomst de oude invloeden nog wel wat meer naar boven halen. Gave cd en verplichte kost voor fans van het oudere materiaal van Graveland. Sfeervol artwork, het oude logo en duistere foto's maken het compleet, dus fans, je weet wat je te doen staat.

Tracklist
1. Intro
2. Call of the Black Forest
3. Hordes of Empire
4. The Night of Fullmoon
5. Prolog
6. The Gates to the Kingdom of Darkness
7. The Return of Funeral Winds

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 16 oktober 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]