Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-06-2019

Graveland - Creed of Iron
Jaar van release: 2000
Label: No Colours Records
Graveland - Creed of Iron
Magistraal! Magistraal!, werkelijk magistraal!
Dat is Creed of Iron in een notendop. Een waar meesterwerk en absoluut het beste album van Graveland in de stijl die vanaf Immortal Pride word gevolgd.

Tevens is dit een album waarop drummer Capricornus (tevens in Thor's Hammer en Capricornus) niet meer aanwezig is, al had ik het eerst niet in de gaten. De drums zijn uitstekend geprogrammeerd en best te vergelijken met de dreunende primitieve drums van Capricornus.
Mastermind Rob Darken heeft dus alles in zijn eentje gedaan en hij heeft een fantastisch werkstuk gecreëerd.
Het album is opgebouwd rond een concept, wat allemaal te maken heeft met het boek 'Creed of Iron' geschreven door ene Ron McVan. Dus het zijn wederom oude culturen, grandioze veldslagen, paganistische rituelen en het Poolse nationalisme die de wendingen in de teksten bepalen, al zijn deze niet afgedrukt in het boekje.

Muzikaal gezien is er aardig wat verandert sinds de voorganger. Het geluid is allereerst een stuk voller en de riffs zijn een stuk diverser. Als het op gitaarpartijen aankomt dan zit je bij Graveland op zich goed, want de riffs zijn misschien simpel maar toch geniaal vanwege hun plaats en sfeerverhogende werking. De sound van Graveland leunt natuurlijk sterk op keyboards en die zijn dan ook rijkelijk aanwezig binnen het geluid. Wat meestal niet het geval is bij andere keyboard gebruikende bands, is hier wel het geval, want hier voegen de synths echt iets toe en hebben ze een grotere rol dan slechts een sfeervol extraatje te zijn. Heel soms doet de muziek me wel eens aan het Oostenrijkse 'Summoning' denken, maar dat is puur vanwege bepaalde keyboardgeluiden.

Vijf nummers lang is het intens genieten met deze unieke muziek. De voor Graveland kenmerkende onderhuidse spanning is meer dan ooit aanwezig en de sfeer is zo ontzettend goed dat je bijna het gevoel hebt zelf op het slagveld te staan. Klapstukken van de plaat zijn toch wel No Mercy in My Heart en Ancient Blood vanwege de opbouw, lekkere rauwe riffs en episch klinkende keyboardgeluiden. Natuurlijk is de smerige rochel krijs van Darken zelf ook weer aanwezig en dat maakt dit meesterwerk samen met de lekker galmende productie helemaal compleet.
Graveland is een unieke band en zal dat altijd blijven en laat je bijvoorbeeld niet afschrikken door de 'foute' symbolen die verstopt zijn in de hoes tekening of de titel van het laatste nummer. Dat controversiële hoort gewoon bij Graveland en zonder zouden we het niet voor kunnen stellen. Mensen die de plaat nog niet hebben, sla uw slag! To Battle!

Tracklist

1.Blood and Ash
2. Tyrants of Cruelty
3. No Mercy in my Heart
4. Ancient Blood
5. White Beasts of Wotan

Score: 94 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 7 december 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]