Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-07-2018

Dead Cross - Dead Cross
Jaar van release: 2017
Label: Ipecac recordings

Dead Cross - Dead Cross

Dead Cross is een in 2015, door Dave Lombardo (o.a. Slayer), Justin Pearson (o.a. The Locust, Retox) en Mike Crain (o.a. Retox) opgericht muzikaal project. Aanvankelijk neemt Gabe Serbian (ook Retox) de vocalen voor zijn rekening, maar na het uitbrengen van het nummer We'll Sleep When They're Dead verlaat Serbian de groep wegens persoonlijke omstandigheden. Lombardo polst vervolgens Mike Patton (met wie hij ook in de avantgarde-groep Fantômas zat) om de zang over te nemen. Patton heeft er wel oren naar en voegt aan de al opgenomen composities zijn vocalen toe. Het gevolg is Dead Cross, een 28 minuten durende, opgefokte hardcore punkplaat, waar de agressie vanaf spat.

Dead Cross is van begin tot eind één grote spastische waanzin. Maar dan wel een erg lekkere waanzin. Diegene die oudgedienden Lombardo en Patton al hadden afgeschreven, zullen na het beluisteren van deze plaat hun woorden waarschijnlijk gaan inslikken. De tien songs zijn beïnvloed door hardcore punk en crossover thrash. Bands als D.R.I., M.D.C., The Accüsed, Raw Power, Siege en uiteraard Dead Kennedy’s komen dan ook regelmatig naar voren tijdens het beluisteren. Patton doet met zijn epileptische vocalen de oldschool hardcore punk eer aan, maar kan het uiteraard niet laten om er een eigen draai aan te geven. Als vanouds gilt, krijst, bromt en schreeuwt Patton de songs naar een hoger niveau.

De bijdrages van Lombardo, Crain, en Pearson moeten niet onderschat worden. De hele band klinkt gefocust en geïnspireerd. Vooral Lombardo’s drumwerk is weer ouderwets agressief. Het doel van Dead Cross om een go-for-the-throat-geluid te creëren komt perfect tot uiting in de gekte van Seizure And Desist, Idiopathic, Obedience School en Shillelagh. Dead Cross last een opvallende rustpauze in met een cover van de Bauhaus-klassieker Bela Lugosi’s Dead. De originele negen minuten durende versie wordt door Dead Cross ingekort tot tweeënhalve minuut. Dit goth-tussendoortje is gewaagd, maar is desondanks een welkome afwisseling en vormt een perfect middenstuk van dit album. De tweede helft van de plaat gaat weer op de oude, furieuze voet verder en blijft boeiend. Pas in het afsluitende Church Of The Motherfuckers gaat het tempo wat omlaag. Dit onheilspellende nummer doet mede door het strakke drum- en gitaarwerk wat denken aan Godflesh.

De spastische, hyperactieve composities zullen ongetwijfeld niet iedereen kunnen bekoren. Dead Cross is echter een interessante plaat, hoorbaar gemaakt door geïnspireerde muzikanten. Je hebt het gevoel dat je naar iets bijzonders en uitdagends aan het luisteren bent. Het is in het huidige muziekklimaat niet eenvoudig om nog origineel uit de hoek te komen. Dat doet deze groep wel en dat is een flink compliment waard.

Tracklist:
1. Seizure And Desist
2. Idiopathic
3. Obedience School
4. Shillelagh
5. Bela Lugosi’s Dead (Bauhaus-cover)
6. Divine Filth
7. Grave Slave
8. The Future Has Been Cancelled
9. Gag Reflex
10. Church Of The Motherfuckers

Score: 85 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 4 augustus 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]