Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2018

Interview: Dead Cross
Met Justin Pearson
Door Hugo
Geplaatst in september 2017

Een klein half uur opgefokte, vervreemdende hardcore (punk); zo is de debuutplaat van Dead Cross prima te omschrijven. De band herbergt bekende namen als Mike Patton (Faith No More) en Dave Lombardo (Slayer), maar ook Mike Crain en Justin Pearson, die beiden in enkele noiserockbands spelen. Hugo sprak met laatstgenoemde over de totstandkoming van dit opmerkelijke, maar boeiende bandje.

Dead Cross

Hallo Justin. Allereerst gefeliciteerd met jullie eerste Dead Cross-album. Het is ongeveer een maand geleden dat Dead Cross uitgebracht is. Hoe is de plaat ontvangen?

Het lijkt erop dat het goed ontvangen is. Natuurlijk zijn er altijd negatieve reviews, die meestal het schreeuwerigst zijn, zelfs vanachter een toetsenbord. Maar over het algemeen besteed ik er niet echt aandacht aan. Ik let niet op meningen van anderen als het gaat om muziek waar ik deel van uitmaak. Begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer het echt als mensen het soort muziek dat ik maak, leuk vinden. In beginsel is het belangrijker dat ik het leuk vind wat ik doe en dat ik mij op mijn gemak voel bij waar ik onderdeel van uitmaak.

Gabe Serbian was de originele zanger van de band. Ik geloof dat jullie alleen de song We’ll Sleep When They’re Dead met hem gemaakt hebben. Waarom verliet hij de band?

Dead Cross - Dead CrossHij was genoodzaakt om Dead Cross te verlaten, omdat hij niet in staat was om te touren en zich te binden aan hetgeen de andere leden wilden doen met de band. In eerste instantie zou Dead Cross alleen een project zijn, waar we maar drie optredens mee zouden doen. En meer niet. Toen dit veranderde, vond hij dat hij de band moest verlaten.

Waren alle songs al klaar tegen de tijd dat Dave Lombardo Mike Patton belde?

Ja.

Hebben jullie Patton verteld welke richting de songs ongeveer op moesten gaan qua teksten en vocalen of kreeg hij carte blanche?

We hebben het helemaal aan hem overgelaten.

Het album is erg kort en extreem intens. Was dat wat jullie van te voren voor ogen hadden met het geluid van Dead Cross?

Nee. We hadden bijna geen referentiepunt toen we startten. We hadden ongeveer twee weken om de bulk van het songmateriaal te schrijven. Ik denk dat er alleen een paar vage muzikale ideeën in de groep waren gegooid. Dat was de basis van wat we bedacht hadden. Het materiaal is grotendeels een product van ons collectieve onderbewustzijn en de staat van de wereld waarin we met zijn allen leven.

Je zou Dead Cross hardcore (punk) kunnen noemen. Welke bands hebben jou geïnspireerd bij het creëren van deze plaat?

Ik kan niet spreken voor de rest van de band, maar bij mij is de inspiratie niet muzikaal. Ik heb de neiging om veel naar praatprogramma’s op de radio te luisteren om eerlijk te zijn. De actuele wereldpolitiek beïnvloedt mij. Wat ik belangrijker vind, is niet zozeer welke bands of albums iemand beïnvloeden, maar meer hetgeen hen deed luisteren naar de muziek zelf. Wat zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik als tienjarig kind ging luisteren naar Septic Death, The Cramps en Sigue Sigue Sputnik? Dat is wat echt interessant is. In wat voor soort wereld leefde ik die mij naar bepaalde dingen duwde.

De Bauhaus-cover Bela Lugosi’s Dead vormt een rustpunt in het midden van het album. Wiens idee was het om die song te coveren?

Het was mijn idee. We moesten wat tijd winnen voor onze eerste live-set en we hadden maar een paar dagen om die voor te bereiden. Ik stelde dus dit nummer voor als cover en op de een of de andere manier bleef het nummer hangen.

Hebben jullie nog andere covers overwogen voor het album?

Niet dat ik mij er bewust van ben.

Dead Cross

Jullie touren op het moment in de Verenigde Staten in het kader van jullie plaat. Ik begreep dat jullie een moeilijke start hadden en dat er wat problemen waren met het gezag. Jullie spullen schijnen zelfs doorzocht te zijn. Wat is er gebeurd?

(Mike) Crain en ik hadden wat problemen met de wet en Patton had problemen met de zwaartekracht. Persoonlijk ben ik geen fan van de wet of de zwaartekracht.

Ik hoorde inderdaad dat jullie optredens moesten afzeggen, omdat Mike Patton gewond was geraakt…

Dat klopt, maar het was maar één optreden. We hebben de volgende avond een goedmaakshow gedaan.

Wat zijn de plannen voor Dead Cross? Blijft het een side-project of is het meer dan dat?

Zodra ik daar een antwoord op op heb, zal ik het je laten weten.

Zijn er plannen voor een Europese tour?

Ook dat kan ik je nog niet vertellen.

[ Terug naar de Interviews ]