Pitfest
Enquête

Wat is tot dusver jouw favoriete studio-album, dat in april 2024 werd uitgebracht?

Accept - Humanoid
Benighted - Ekbom
Black Tusk - The Way Forward
Blue Öyster Cult - Ghost Stories
Castle Rat - Into The Realm
Darkthrone - It Beckons Us All
Deicide - Banished By Sin
Dool - The Shape Of Fluidity
Dvne - Voidkind
Dyscordia - The Road To Oblivion
Dystopia - De Verboden Diepte I
High On Fire - Cometh The Storm
Imminence - The Black
In Vain - Solemn
Inter Arma - New Heaven
Korpiklaani - Rankarumpu
My Dying Bride - A Mortal Binding
Necrot - Lifeless Birth
Pearl Jam - Dark Matter
Praying Mantis - Defiance
The Monolith Deathcult - The Demon Who Makes Trophies Of Men
The Vision Bleak - Weird Tales
Týr - Battle Ballads
Walg - IV
een ander album uit april 2024

[ Uitslag | Enquêtes ]

    7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • 9 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Hemelvaartse Herrie
  • Huginns Awakening Fest
  • Pvris en Scene Queen
  • Tyketto
  • Xandria
  • 10 mei:
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
  • Edward Reekers The Liberty Project
  • Huginns Awakening Fest
  • 11 mei:
  • Delain
  • Disharmonic Orchestra, Grindpad, Inhuman Depravity en Stoflik Omskot
  • Dvne
  • Huginns Awakening Fest
  • Landmvrks, Like Moths To Flames en The Devil Wears Prada
  • Marenna
  • Resolve, Cane Hill, Acres en Half Me
  • 12 mei:
  • Exhorder en Schizophrenia
  • KK's Priest en Burning Witches
  • Long Distance Calling en Leech
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andreas Mäkelä (Memory Garden) - 47
  • Bob Seger - 79
  • Chris Shiflett (Foo Fighters) - 53
  • Federico Pennazzato (Secret Sphere) - 42
  • Jacob Bredahl (Hatesphere) - 46
  • Martin Olsen (As We Fight) - 44
  • Pascal Spierings (Whispering Gallery) - 49
  • Santeri Kallio (Amorphis) - 50
Interview

Iced Earth
Met Jon Schaffer
Door Tonnie
Geplaatst in januari 2004
Deze maand ligt dan eindelijk het langverwachte nieuwe album van Iced Earth in de winkel: The Glorious Burden. Bandleider en gitarist Jon Schaffer is er trots op, en wilde er dus maar al te graag over vertellen...

Iced Earth

Iced Earth's nieuwe album, The Glorious Burden, was eerst helemaal met Matt opgenomen?

Dat klopt.

Was het album eigenlijk al helemaal af, toen Matt besloot te stoppen?

Het zit eigenlijk zo: ik heb hem gevraagd de band te verlaten. Na de opnames gingen we naar Florida om het album te mixen. Toen hoorden we pas echt goed dat Matt er geen zin meer in had. De opnames waren al niet soepel verlopen, en het was toen gewoon duidelijk dat we iets moesten veranderen.
Matt had me in december al verteld dat hij liever iets anders wilde doen, maar ik heb hem toen overgehaald om het album op te nemen. Dat had ik denk ik niet moeten doen, want dat had me een hoop geld bespaard. Ik vond dat hij een fout zou maken als hij de band verliet, maar het was na de opnames duidelijk dat hij met zijn gedachten ergens anders was. De passie was verdwenen. Het album konden we zo niet uitbrengen. Het klonk gewoon niet zoals het zou moeten. Toen hebben we Tim gevraagd.

En de zang is al opgenomen terwijl Tim nog in Priest zat?

Dat klopt. Het is allemaal erg snel gegaan overigens. In een dag of vijf heeft Tim de zang opgenomen. Matt deed er zeventien dagen over. Ok, we hebben in die zeventien dagen ook de achtergrondzang opgenomen, wat ook wel wat tijd koste, maar de opnames met Matt verliepen gewoon moeilijk. Hij was gewoon niet de oude. Vroeger duurden de opnames van Matt ook maar een dag of vijf à zes, maar dit keer dus veel meer. Tim ging de studio in, en deed het direct perfect. Twee dagen later kwam het bericht dat Rob Halford terug ging naar Judas Priest. Ik had toen een beetje het idee dat het voorbestemd was; alles leek op z'n plaats te vallen.

Je zei dat het album al af was voordat Tim zijn zang opnam. Hoe groot was dan zijn input, in bijvoorbeeld Red Baron / Blue Max, waar zijn naam ook bij staat?

Ik had aan Matt gevraagd om iets over dat onderwerp te schrijven, want hij kwam maar zelden zelf met een idee voor een nummer aan. Ik moest hem echt constant motiveren om iets te schrijven. Ik had zelf de muziek al, waarbij ik het gevoel van een duel tussen twee vliegtuigen had, en toen zijn we aan text en zanglijnen gaan werken. De originele versie was meer blues achtig, maar ik vond het achteraf toch niet zo goed passen. Toen heb ik Tim gevraagd om iets te bedenken, en dan zouden we zien of dat beter was. Dat bleek zo te zijn, en nu is het een echt metal nummer geworden.

Is er een kans dat we de oude versie ooit zullen horen?

Nee, daar is niet echt reden toe. Het nummer is nu gewoon veel beter.

Is Matt nog wel te horen in de achtergrondzang?

Ik denk het haast niet. Toen we de achtergrondzang opnamen stond hij het verste van de microfoon. Hij had natuurlijk ook al de lead-zang, dus is het wat onlogisch als je hem ook in de achtergrondzang prominent aanwezig laat zijn. Jim en ik hoor je daarin dus het meest.

En wie is die tweede stem in High Water Mark?

In het begin? Dat ben ik.

Is het toeval dat het tweede nummer een wat rustiger nummer is? Damien op Horror Show had ook een erg rustig begin, en Melancholy en I Died For You op Something Wicked en The Dark Saga respectievelijk zijn ook niet echt de hardste nummers...

Zo stel ik nou eenmaal mijn platen samen. Ik wil het gevoel hebben als in een achtbaan. Van wild naar rustig en terug. Ik vind het onzinnig om bijvoorbeeld de harde nummers bij elkaar te zetten en de zachte bij elkaar. Er moet afwisseling in zitten. Daarom houd ik niet van Slayer. Dat is gewoon 35 minuten achter elkaar hetzelfde.

Is dat de slag om Gettysburg op de cover?

Nee, het is gewoon een willekeurige slag uit de Amerikaanse burgeroorlog. Ik wilde gewoon een heftige veldslag, en die heb ik gekregen.

Wie heeft 'm geschilderd?

Een Rus, genaamd Leo Hao. Hij heeft ook de single getekend. Het is dezelfde tekenaar die ook die recente Blind Guardian single tekende.

Is het met opzet dat de cover van de single erg lijkt op die van The Trooper, van Iron Maiden?

Nee. Het is Set, onze mascotte, die Engelsen afslacht tijdens de Amerikaanse revolutie, met z'n vlag in z'n hand. Het past bij het thema van het nummer The Reckoning (don't thread on me). "Don't thread on me" was het motto van de soldaten toen, en die opgerolde slang op de vlag was het symbool van vrijheid. Ik wilde Set niet op de albumcover plaatsen, maar ik wilde hem toch aanwezig laten zijn. Daarom staat hij op de single. Op het album zou hij gewoon niet passen, die is veel mooier zonder hem. Misschien dacht ik onbewust wel aan The Trooper, maar ik denk dat de singlecover er ook zo uit gezien zou hebben als ik de cover van The Trooper nooit gezien had. Ik was al lang een geschiedenisfan voordat ik een Iron Maiden fan werd.

De meeste songs op het album gaan over een gebeurtenis uit de geschiedenis. Er staan nummers op over twee piloten uit de Eerste Wereldoorlog, Attila de Hun, Napoleon. Kan je voor de andere nummers in het kort zeggen waar ze over gaan?

Natuurlijk. Declaration Day gaat over de Amerikaanse revolutie, en de onafhankelijkheidsverklaring. When The Eagle Cries gaat over de aanslagen van 11 september 2001, en het gevoel wat zowat elke Amerikaan daarna had. The Reckoning gaat ook enigzins over 11 september, maar ook weer niet specifiek daarover. Het gaat elk soort onrechtvaardigheid, en over het afrekenen ermee. Het kan dus eigenlijk over vanalles gaan. Als je de tekeningen in het cd-boekje ziet zal je het begrijpen. Net als in het boekje van Horror Show staat op het nieuwe album ook bij elke song een tekening, die bij het nummer hoort. Bij The Reckoning zal je iemand zien die op Wyatt Earp lijkt, een gunslinger uit het wilde westen. Wat is de volgende?

Greenface. Die staat alleen op de Amerikaanse versie van het album, en op de limited edition, he?

Greenface heb ik voor een van m'n beste vrienden geschreven. Hij was een SEAL in het amerikaanse leger, en Afganistan is hij een been kwijt geraakt. Dat nummer draag ik aan hem op.

Was hij er tevreden mee?

Oh yeah...

De volgende is Hollow Man. Die had je als ik me niet vergis al voor het vorige album geschreven, maar daarop paste het niet qua thema.

Dat klopt. Ik vond het nummer te goed voor het vorige album. Dat was ons laatste album voor Century Media, en ik wilde ze zo'n goed nummer niet gunnen, want ik had niet het idee dat ze zoveel aan het album zouden doen. Ik vond dat het beter verdiende, en heb het dus bewaard voor The Glorious Burden. Het paste inderdaad ook niet echt qua thema op Horror Show. Eigenlijk past het ook niet op het nieuwe album, want dit nummer heeft niks met geschiedenis te maken, zoals de andere nummers. Het gaat over je eigen persoonlijke kwelgeesten overwinnen. Het past qua thema misschien niet op het album, maar ik wilde het nu toch echt uitbrengen.

Dan hebben we nog Valley Forge. Dat nummer is niet echt gebaseerd op de gebeurtenissen bij Valley Forge. Dat was een kamp in de winter van 1776, waar het leger gevestigd was in Pennsylvania. Ze hadden toen erg te lijden. Er was amper wat over van het leger. In de coupletten gaat het over een soldaat die daar zat, en door een hel ging. In het refrein gaat het over de verwende mensen, die nooit tevreden zijn met wat ze hebben. Het is niet echt een vrolijk nummer, en het gaat dus ook een beetje over de hedendaagse Amerikaanse jeugd, die te verwend is en nooit tevreden is.

Het is vrij duidelijk waar de Gettysburg trilogie over gaat. Ik heb begrepen dat er een dvd van komt. Klopt dat?

Ja dat klopt. We hebben de surround sound mixen af. 5.1 Dolby Digital en DVD-Audio. Er komen twee mixen op, een theatrical mix en een metal mix. we willen er een dubbel-dvd set vanmaken, met nog een documentaire over de slag om Gettysburg, en nog een video die de mensen kunnen bekijken terwijl ze het nummer horen. Het wordt erg cool.

Er is gekozen voor twee versies van het album, een Amerikaanse en een Europese. Waarom?

Omdat niet alle songs op 1 cd passen. Daarom brengen we ook de deluxe versie uit, met daarop alle nummers die we hebben opgenomen. Als iemand dus het geld neertelt voor de dubbel-cd versie, dan krijgt hij ook alles. Meer songs hebben we gewoon niet. Wie dat niet wilt krijgt dan hier de Europese versie, die ook al bomvol staat, net als de Amerikaanse versie trouwens. We konden niet alles op 1 cd passen, en daarom krijgen de Amerikanen de Star Spangled Banner en een song over een Amerikaanse marinier, en de Europeanen een song over Napoleon.
De limited edition komt ook nog eens in een erg mooie verpakking, met een hardcover boek. Net zoiets als de Horror Show limited edition, maar nog mooier. Het boek is dikker, met iets van 40 paginas.

Laatste vraag: wat is jouw favoriete Priest nummer met Tim?

Cathedral Spires, zeker weten.

Bedankt!

Meer:

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Zoeken
    3 mei:
  • Ancst - Culture Of Brutality
  • Crawl - Altar Of Disgust
  • Deliria - Phantasm
  • Feuerschwanz - Warriors
  • Mooch - Visions
  • Ossilegium - The Gods Below
  • The Last Element - Act I: Find Me In The Shadows
  • Vesseles - I Am A Demon
  • Wolves Don't Sleep - Fears & Fractures
  • 10 mei:
  • Coldborn - The Unwritten Pages Of Death
  • Crownshift - Crownshift
  • Desolus - System Shock
  • Flamekeeper - Flamekeeper
  • Sebastian Bach - Child Within The Man
  • Unleash The Archers - Phantoma
Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.