Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-10-2019

Iced Earth - The Glorious Burden
Jaar van release: 2004
Label: SPV / Steamhammer Records
Iced Earth - The Glorious Burden
Na een album over monsters komt Iced Earth nu met een geschiedenisles. De band stond voor de moeilijke taak om het met een nieuwe zanger te proberen, nadat zanger Matt Barlow na de opnames van het album ontslagen was en de zang opnieuw opgenomen moest worden. Aangezien een zanger een grote stempel drukt op het geluid van een band moest voor Barlow een goede vervanger gevonden worden. Die dacht bandleider Jon Schaffer gevonden te hebben in Judas Priest zanger Tim Owens, die in eerste instantie slechts als gastzanger op het album te horen zou zijn, maar redelijk vlug werd bekend dat hij permanent die vacature zou vullen.

Het album opent met het sterke Declaration Day, waarop gelijk te horen is hoe goed de keus voor Tim Owens als zanger eigenlijk is. Hij heeft een krachtige, veelzijdige stem, met een groot bereik. De galopperende riffs waar Iced Earth de laatste jaren veelvuldig gebruik van gemaakt heeft zijn ook op The Glorious Burden weer terug te vinden, maar zijn wat strakker gespeeld. Ook de gitaarsolos, dit keer gespeeld door Ralph Santolla, zijn volop aanwezig, en klinken beter. Voor de liefhebbers van de snellere nummers zijn er songs als Red Baron/Blue Max, Waterloo, The Reckoning en het eerder genoemde Declaration Day. Het zijn stuk voor stuk sterke nummers, waarin de band laat horen dat ze de agressie niet kwijt zijn. Rustige momenten zijn er onder meer in de ballad When The Eagle Cries en het mooie Hollow Man, al is de eerstgenoemde toch een van de mindere songs op het album.

Geschiedenis is het thema van het album. Napoleon, Atilla de Hun en de Eerste Wereldoorlog komen aan bod, maar toch ligt de nadruk op de Amerikaanse geschiedenis. Zo noemde ik hiervoor al even het nummer over de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, en wordt het album afgesloten met drie nummers over de slag bij Gettysburg, uit de Amerikaanse burgeroorlog. Ook 11 september 2001 komt aan bod, in de ballad When The Eagle Cries. Nummers als Atilla, Waterloo, Red Baron/Blue Max en Gettysburg bevatten aardige lappen tekst, waaruit blijkt dat de band niet even snel het onderwerp afhandelt. Geen makkelijke meezingers, wel interessante teksten.

Hoogtepunt van het album is het half uur durende Gettysburg (1863), wat eigenlijk bestaat uit drie losse nummers. Vanaf de openingstonen van de doedelzakken in The Devil To Pay tot de treurige viool die High Water Mark afsluit wordt je 32 minuten lang meegenomen op een emotionele reis over het slachtveld van de slag bij Gettyburg, in de Amerikaanse burgeroorlog. De drie nummers zijn zeker niet de hardste en meest agressieve die bandleider Jon Schaffer ooit geschreven heeft, maar wel de meest complexe, met prachtige lange passages, die een mooi maar tragisch verhaal vertellen. Er wordt goed gebruik gemaakt van een orkest, wat nergens echt te dominant wordt, maar perfect de sfeer neerzet.

Wie de limited edition van het album aanschaft treft nog drie extra nummers aan, namelijk het Amerikaanse volkslied, een acoustische versie van When The Eagle Cries, en het agressieve Greenface. Laten nou net deze drie nummers de minst goede op het album zijn... When The Eagle Cries voegt niet echt iets toe aan de electrische versie, en Greenface is een recht-toe-recht-aan snel nummer, maar weet niet echt met pakkende zanglijnen en tekst. Toch is, ook met deze nummers, The Glorious Burden een sterk album, waarop Iced Earth laat horen ook na wisseling van zanger dat ze nog sterk in de schoenen staan.

Tracklist:
1. Star Spangled Banner
2. Declaration Day
3. When The Eagle Cries
4. The Reckoning (Don't Tread On Me)
5. Greenface
6. Attila
7. Red Baron / Blue Max
8. Hollow Man
9. Valley Forge
10. Waterloo
11. When The Eagle Cries (unplugged)
Gettysburg (1963):
12. The Devil To Pay
13. Hold At All Costs
14. High Water Mark

Score: 89 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 7 januari 2004

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Wit op 07-01-2004 om 00:58u

Ik ben benieuwd. Is ie al uit, ik dacht dat ie pas ergens midden januari uit kwam. Kwam er trouwens ook niet een special edition uit met DVD met een documentaire er op van Iced Earth zelf???

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Damien op 07-01-2004 om 12:19u

Ik kan niet wachten op maandag, wanneer hij uitkomt! Zeker niet nu ik net het interview heb gelezen. Trouwens, de DVD zal over enkele maanden uitkomen en zal dus NIET als een soort bonus bij The Glorious Burden zitten.

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Een_Metalfan op 07-01-2004 om 14:18u
Score: 90 / 100

Dat werd toch ook nergens gezegd, Damien?

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Een_Metalfan op 07-01-2004 om 18:42u
Score: 90 / 100

Ja, dat werd wel gezegd [quote="Wit"]Kwam er trouwens ook niet een special edition uit met DVD met een documentaire er op van Iced Earth zelf???[/quote]

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Old MHB op 07-01-2004 om 22:25u
Score: 90 / 100

Niet iedereen zal hier mee akkoord gaan maar ik ben nooit gek geweest op de stem van Barlow. Persoonlijk vind ik dit dus een zeer goed album want ik vond Iced Earth technisch altijd al zeer sterk. Ik hoop dat ze nog zeer veel albums mogen maken met Ripper. Hier heb ik echt naar uitgekeken. Ik beweer niet dat Barlow een slechte zanger is, maar mij kon hij niet bekoren, heel veel anderen dan weer wel. Owens is volgens mij een echte aanwinst voor I.A.

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Wit op 08-01-2004 om 10:46u

Barlow was ook niet mijn favoriete zanger. Daarom vond ik Demons & Wizards ook zo verschrikkelijk cool. Iced Earth met de hele geschikte stem van Hansi. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de nieuwe iced earth en demons en wizards.

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van iced kan niet w8 fan op 08-01-2004 om 21:39u
Score: 95 / 100

ik heb hem al helemaal gehoord eigelijk gedownload via soulseek die album is echt goed die Limited Edition als die uit komt gelijk kopen die 2de cd van Limited Edition die zijn super The Devil To Pay ja echt wel :P dat nummer is echt goed

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van anno 1863 op 08-01-2004 om 21:43u

nou ik heb wel gelezen op de iced earth site dat de dvd in de zomer uit komt de dvd staan het consert op van alive in athens nou die wil ik echt niet missen hoor

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Een_Metalfan op 09-01-2004 om 00:27u

bullshit, er staat niks over een dvd van Alive In Athens.

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van ironsoul666 op 09-01-2004 om 10:29u

For those of you who don’t have a home theater system I would suggest for you to start saving your money. This will be the ultimate way to experience the “Gettysburg (1863)” 32 minute epic. There’s never been anything like it before! There will of course be a stereo version on the DVD but the ultimate way to experience it is in 5.1 Dolby Digital surround sound. aleen dit gaat over een dvd wat ik kan uit halen op de site van iced earth :S volgens mij is in de war of heeft die niet helemaal gelezen Other good news from Europe is that the “Alive in Athens” CD has now been certified Platinum status in Greece dit kan ik aleen vinden iets beter lezen voordat je wat gaat zeggen IronSouL

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van ironsoul666 op 09-01-2004 om 10:30u

We’ve also begun production on the “Gettysburg (1863)” DVD that will be out in late spring or early summer next year. Mark Briody from Jag Panzer has started a new production company and will be producing the DVD. We’ve been friends for several years now and I’m very happy to have him involved in this project. We spent several days together in Gettysburg filming various things (as well as the documentary that will appear on disc 2) at the battlefield and this is something that I’m really looking forward to. I can tell you with all seriousness that Mark has captured some of the best shots of the battlefield that I’ve ever seen, proving that he’s multi-talented. He was up at 4:30 every morning scouting the battlefield for the perfect shots of monuments and cannon at sunrise. Truly some of the best I’ve seen. Mark is bound to be successful with his new business, he’s got all the right qualities and I wish him well! For those of you who don’t have a home theater system I would suggest for you to start saving your money. This will be the ultimate way to experience the “Gettysburg (1863)” 32 minute epic. There’s never been anything like it before! There will of course be a stereo version on the DVD but the ultimate way to experience it is in 5.1 Dolby Digital surround sound. aleen dit gaat over een dvd wat ik kan uit halen op de site van iced earth :S volgens mij is in de war of heeft die niet helemaal gelezen Other good news from Europe is that the “Alive in Athens” CD has now been certified Platinum status in Greece dit kan ik aleen vinden iets beter lezen voordat je wat gaat zeggen IronSouL

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Een_Metalfan op 09-01-2004 om 16:05u
Score: 95 / 100

ik zag hem liggen in de waterput die cd limed edtion ik vraag nog steeds af 12 jan ":P ik heb hem hij is geweldig en die tekenaar in dat boekje oook 9 jan = die in de waterput te krijgen maar ik lees het boekje verbazing zag ik dit staan quest musicians: Matt Barlow - backing vocals

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van Wretched Beast op 11-01-2004 om 20:43u

[quote =een_metalfan] maar ik lees het boekje verbazing zag ik dit staan quest musicians: Matt Barlow - backing vocals [/qoute] Lees het intervieuw met J. Schaffer ergens vederop op deze site

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van 69 op 22-04-2006 om 18:18u
Score: 60 / 100

Dit is 30 jaar na datum maar toch is Barlow een veel betere zanger dan Owens -.-

Iced Earth - The Glorious Burden
Reactie van tankard op 03-12-2008 om 12:53u
Score: 85 / 100

ik vind dit een heel goed album net zoals alle andere van iced earth