Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Interview

La-Ventura
Met Carla Douw
Door Hans
Geplaatst in november 2007
Na de recensie van La-Ventura's debuutalbum A New Beginning werd het tijd om nader met de band kennis te maken. Zangeres en boegbeeld Carla Douw was zeer openhartig toen ik haar het vragenvuur aan de schenen legde.

La-Ventura

Hoe is La-Ventura als band ontstaan, en hoe zijn jullie aan die naam gekomen?

La-Ventura is tot stand gekomen doordat Erwin (ex-Orphange) via een advertentie op het internet, muzikanten zocht om een nieuwe band te formeren. Omdat we redelijk dicht bij elkaar in de buurt wonen en Erwin een zeer ervaren drummer is, heb ik op de advertentie gereageerd. Nadat het contact was gelegd zijn we eerst een tijd bezig geweest met het schrijven van nummers en later op zoek gegaan naar mede muzikanten. Begin 2006 was de band compleet. La-Ventura is het Spaanse woord voor " Geluk". Net als iedere beginnende band hebben ook wij heel wat lijstjes met namen gemaakt. Het was nog knap lastig om iets naar tevredenheid vinden. Op een gegeven moment hebben we het over een andere boeg gegooid en zijn we begonnen bij de kern, het doel van de band. We wilden graag dynamische muziek maken. Zoeken naar expressie om een tekstverhaal in de vorm van muziek over te brengen. Krachtig en energiek waren daarbij steekwoorden en zodoende kwamen we bij het principe van een ventilator uit. De Italiaanse natuurkundige meneer Venturi bleek een belangrijke persoon te zijn geweest in de ontwikkeling van windtunnels en ventilatoren vonden we op internet. Al husselend met de letters werd "venturi" "ventura" en hebben we de la van ventilator ervoor gezet. La Ventura gewoon klonk erg mooi en toen we later de betekenis ervan opzochten bleek het ook nog eens een mooie lading te hebben. Een zeer gelukkige vondst dus.

De band kreeg al sinds het ontstaan redelijk veel publiciteit, zonder dat er ook maar iets als een demo was. Hoe is dat gegaan?

La-Ventura - A New BeginningDat Erwin in Orphanage heeft gespeeld heeft ons uiteraard enorm geholpen qua publiciteit. Daarnaast kan ik gerust stellen dat dankzij het geweldige management van onze bassist Mike we snel zijn opgepikt. Het is waanzinnig handig om zo iemand in de band te hebben. Hij heeft niet alleen de papieren maar ook nog eens een groot netwerk aan contacten wat onmisbaar is om dit werk op professioneel niveau te kunnen doen. Daarnaast hebben we als band ook heel bewust gekeken naar het product La-Ventura. Tegenwoordig houdt een band zijn, namelijk zoveel meer in dan enkel met elkaar muziek maken. Je wordt door de industrie gezien als een product en zoiets moet je zeker als nieuwe band slim in de markt spelen wil je je kansen op succes vergroten.

Hoe zijn ze aan jou gekomen? Jouw naam kwam nou niet echt voor in de lijst van beschikbare zangeressen.......

Wat dat betreft ben ik inderdaad voor veel mensen een onbekende zangeres, al ben ik wel al meer dan 15 jaar bezig. Het is vooral aan zelfvertrouwen te wijten geweest dat ik het zingen op hoger niveau lange tijd niet ambieerde. Leuk voor de hobby, niet meer dan dat. Wel was het altijd wel een droom maar die ik niet actief nastreefde. Toen er later meer ruimte kwam in mijn persoonlijk leven en groeide qua zelfvertrouwen heb ik de kans aangegrepen om zanglessen te volgen. Vanaf toen ben ik actief op zoek gegaan naar een goeie band. Het was nog niet makkelijk om de juiste combinatie van muzikanten te vinden en daarom was ik des te blijer dat ik Erwin, en later de andere mannen, heb gevonden. Ja, ja ik vond hen en zij niet mij! Hahaha.

Iedere band wil een demo en een platendeal. Hoe is dat bij La-Ventura gegaan?

Het is ongelofelijk hoe snel alles gegaan is. Omdat we al vrij snel De zelfde ambitie en motivatie bij elkaar bemerkte hebben we na een aantal oefensessies de proef op de som genomen door het schrijven van een eigen nummer. De bedoeling was inderdaad om een demo te maken met een nummer of 3 à 4. Wonderwel klonk het eerste nummer Trefoil meteen al zo goed dat we het op MySpace hebben gezet. Nog geen twee weken later kregen we een mailtje van een Amerikaanse platenmaatschappij dat interesse had in ons. Omdat er verder nog geen nummer af was hebben we snel nog twee andere ideetjes uitgewerkt en op basis van dit alles kregen we een platencontract aangeboden.

Uiteindelijk is de cd tóch in eigen beheer verschenen…waar ketste de release bij de platenmaatschappij op af?

Nadat alle tracks hier in Nederland waren opgenomen, ieder in zijn/haar eigen homestudio, hebben we deze naar Amerika gestuurd. Daar zou het geheel gemixed en gemasterd worden. Vanaf dat moment was het wachten tot de eerste resultaten beluisterd konden worden. Na een aantal weken bleek de studio wegens overboeking en de bekende producer Ty Tabor (Kings X) niet beschikbaar te zijn. De release datum werd uitgesteld en een tijd later kregen we te horen dat de tracks naar een studio in Italië gestuurd waren. Ook daar kregen we maar weinig resultaat van te horen en eind juli werd de producer van het project gehaald en werd ons meegedeeld dat er opnieuw gezocht zou gaan worden naar een studio in Amerika. Omdat hiermee de Nederlandse releasedatum in gevaar dreigde te komen hebben we de knoop doorgehakt en zijn we bij het label weggegaan. Desalniettemin kregen het zelf voor elkaar om binnen 4 weken met behulp van bevriende professionals het volledige productie proces te voltooien. Vandaar dat deze eerste oplage in eigen beheer uit gekomen is.

De stijl van jullie muziek ligt een beetje in de gothic-metal/rock achtige hoek; ik hoor hier en daar ook wat Evanescence-invloeden. Wie schreef mee aan jullie songs en wat is/zijn jouw favorieten?

Het schrijven van de nummers is veelal een bandproces geweest. Omdat we in korte tijd dit album moesten realiseren hebben we met blueprints gewerkt. Eén of meerdere bandleden kwamen met een vrij vergevorderd songidee aan, waarna ieder dit zelf kon aanvullen. Deze stuurde we via email aan elkaar door, zodat er thuis in eigen tijd gewerkt kon worden. Om de week kwamen we bij elkaar om de resultaten te bespreken en vast te leggen.
Het leuke van deze band is dat we allemaal verschillende muzikale achtergronden en invloeden hebben (Metal, Pop,Rock, gospel, dance) en er toch in geslaagd zijn om dit met elkaar te combineren. De muziek is gebaseerd op stevige riffs met veel groove maar met catchy melodieën. Het heeft daarom raakvlakken met zowel nu-metal, progressieve rock als gothic. Vandaar dat we met verschillende bands in dat genre vergeleken worden zoals inderdaad Evanescense, Lacuna Coil en het nieuwe werk van Within Temptation. Prima bands om mee vergeleken worden, absoluut geen straf, vind ik.

La-Ventura

Was de pers (mijzelf incluis) positief over de cd, hoe zat dat in andere landen? Aannemende dat ook de buitenlandse pers aan jullie heeft mogen snuffelen?

Uiteraard. We hebben momenteel nog niet alle recensies binnen maar zowel België, Engeland en wederom Amerika hebben zeer positief gereageerd!

Na de release (ervoor ook al) moet er opgetreden gaan worden. Ik hoor dat er, ondanks het prille bestaan, redelijk wat interesse is? Hoe kijk jij aan tegen veelvuldig optreden?

Ik heb er erg veel zin. We zijn stuk voor stuk ervaren muzikanten die al langer in de muziekbusiness meelopen en we zijn er klaar voor om op professioneel niveau in te steken. Al moeten ook wij uiteraard onderaan beginnen en daarom keihard werken om het publiek voor ons te winnen. Dat is ook wat je merkt en ziet op het podium. De wilskracht, overtuiging en het enthousiasme is (nog) puur en echt. Het geeft in ieder geval een enorme kick om zo met elkaar op het podium te staan.

Na de release en een rits optredens zal de band zijn plaatsje in de rockscene verder moeten gaan veroveren. Waar liggen jullie ambities?

Onze ambitie is om uit te groeien tot een band dat op (top)niveau kan meedraaien. Van grote festivals als Pinkpop en Lowlands kunnen we nu alleen nog maar dromen maar een tournee ligt mogelijk in het verschiet. We gaan het zien hoever we zullen komen. Het geluk hebben we in ieder geval aan onze zijde.

Als zangeres (ik geloof dat ik die vraag aan elke zangeres stel) sta je anders op een bühne, als blikvanger, als zangeres maar dus ook als vrouw. Hoe ga je daarmee om? (er van uit gaande dat het mannelijk deel van het publiek hun diversiteit in interesses ten toon zal spreiden tijdens een optreden)?

Ik besef terdege dat ik met dat soort zaken in aanraking zal komen. Ik zie dit ook als een onderdeel van mijn rol als frontvrouw. Een vak apart en iets waarin ik nog veel zal gaan leren. Het zal de kunst zijn om ervan te kunnen blijven genieten. Ik heb in ieder geval een aantal geweldige mannelijke bandleden om me heen die me helpen en over me waken.

Carla, heel erg bedankt voor je openhartigheid en veel succes on the road met La-Ventura !

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.