Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-05-2019

Interview: Project Pain
Met Guido den Hoed
Door Marc
Geplaatst in maart 2018

Recent verscheen Brothers In Blood, het derde album van de Amersfoortse thrashmetalformatie Project Pain. Eind 2016 besloot de band te stoppen met optreden en gingen oprichters Guido den Hoed (gitaren) en Bauke Goudbeek (vocalen) als duo verder. Marc sprak met gitarist, songwriter en producer Guido den Hoed.

Project Pain

Eind 2016 verliet drummer Frank Ruisch de band en een paar dagen later maakten jullie bekend dat Project Pain is gestopt met optreden. Jullie noemden jouw gezondheidsredenen (niets ernstigs) als reden. Hoe gaat het nu met je?

Het gaat goed met mij, na veel onderzoeken. Ik heb slaapapneu en daarvoor heb ik nu al lange tijd apparatuur en een masker om dit te verminderen. Nu heb ik weer meer energie en gaat alles goed.

De albumtitel en het artwork van Five Miligrams lijken bijna symbolisch. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Five Miligrams doet al ons artwork en deze keer gaan de titel en de albumcover over Bauke Goudbeek en mijzelf als oprichters van Project Pain. Het is als grap ontstaan toen we bandfoto’s maakten met bijlen in onze hand.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om Brothers In Blood in oktober vorig jaar uit te brengen. Waarom is het uitgesteld?

Oktober 2017 was het streven. Omdat we pas midden november klaar waren, hebben we besloten om het nieuwe album in 2018 uit te brengen. We werken nummer voor nummer. Als het ene nummer klaar is, dan maken we het volgende, tot we genoeg tracks hebben voor een full-length.

Ik ben enthousiast over Brothers In Blood. Ook in andere reviews in binnen- en buitenland scoort de plaat goed. Liefhebbers van thrash lijken weinig moeite te hebben met old school. Wat is volgens jou het geheim?

Project Pain - Brothers In Blood Ik denk dat het onze kracht is dat we vasthouden aan onze stijl. Old school thrash metal met een Project Pain-sausje. We halen daar veel energie en plezier uit. We hebben zeker een ontwikkeling doorgemaakt en dat hou je ook niet tegen. Op zich niets nieuws, maar het is fucking thrash metal! De reviews zijn echt heel positief en we zijn daar echt supertrots op. Daarvoor dank naar alle reviewers en magazines. Jullie doen dit allemaal in jullie vrije tijd. Top!

Jullie worden nog wel eens vergeleken met Exodus. Wat is jouw favoriete plaat van Exodus?

Bonded By Blood, maar dat zag je waarschijnlijk al aankomen. Het beste nummer is Strike Of The Beast.

Hoe verloopt het schrijven van nieuwe nummers bij Project Pain?

Ik schrijf de muziek en maak daar een demo van. Die stuur ik naar Bauke Goudbeek (vocalen) en hij schrijft daar een tekst voor. Daarna bedenkt Marc van der Velden (leadgitarist) een flitsende solo en tenslotte maakt Serge, onze studiodrummer, de demo af. Arne ten Hoedt (drummer Minas Tirith) geeft mij altijd tips over het slagwerk en het mixen daarvan. Als dat afgerond is, maken we een afspraak in de studio om het nummer op te nemen.

Hoe verliepen de opnames?

De opnames lopen altijd wel gesmeerd. Alles is tot in de puntjes voorbereid als we de studio ingaan. Zoals eerder gezegd doen we dat nummer voor nummer.

Je hebt als FA Records het album zelf geproduceerd en uitgebracht. Ben je helemaal tevreden over het resultaat?

Wij zijn zeker tevreden over het resultaat, maar ik heb altijd wel weer nieuwe ideeën over het mixen, opnemen en masteren als het klaar is.

Over welke track zijn jullie zelf het meest tevreden?

Mijn favoriete track van het album is I Don’t Give A Fuck. Een pure, harde en snelle thrashsong. Maar net als de andere bandleden ben ik tevreden over alle nummers op dit derde album.

Voor Silent Invader hebben jullie een videoclip opgenomen met gastmuzikanten (bassist Kirstof Mycka, leadgitarist Dennis Smeekes en drummer Dess). Hoe was het om die clip op te nemen?

Een videoclip opnemen is altijd supertof, zeker als je met goede muzikanten en gezellige gasten werkt. De gastmuzikanten zijn vrienden van ons. Het was wel een drukke dag, maar gezellig en leerzaam.

Kristof Mycka speelt bas in de clip, maar je hebt zelf in de studio de baspartijen ingespeeld. Maakt Kristof nog deel uit van Project Pain?

Kristof zit helaas niet meer in Project Pain, maar hij blijft een vriend. Hij heeft het erg druk met zijn bedrijf en woont ook ver van onze oefenruimte. Het klopt dus dat ik alle gitaar- en baspartijen in de studio inspeel.

Marc van der Velden is terug bij Project Pain?

Ja, Marc is een goede muzikant en het is fijn om met hem te werken. Hij weet de nummers met zijn solo’s net die melodie, push of attack te geven die we graag willen in onze muziek. Marc heeft ook altijd goede ideeën in de studio. We hebben samen, voordat we begonnen als Project Pain, in 1996 ook het album Language Of Machines van Virtual gemaakt.

Zijn er plannen om weer als band op het podium te staan?

Mijn gezondheid is weer goed, dus we willen we inderdaad weer gaan optreden. Dus als er een bassist is die zin heeft om met Project Pain op te treden, meld je bij ons. We zoeken ook een goede thrashdrummer om live met ons te knallen!

Zowel Marc als Dennis hebben solo’s ingespeeld. Welke tracks heeft Dennis voor zijn rekening genomen?

Marc heeft alle solo’s ingespeeld, behalve die van Silent Invader. Die solo van Dennis klinkt heerlijk en hij heeft meegespeeld in de videoclip, samen met Kristof en Dess.

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van Metalfan.nl?

Can you feel the Pain!

[ Terug naar de Interviews ]