Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Pain of Salvation - BE
Jaar van release: 2004
Label: InsideOut Music
Pain of Salvation - BE
Hoe moet je in enkele alinea’s een album omschrijven dat zó uitgebreid en weloverwogen is (de eerste ideeën voor BE drongen zich al in 1996 aan Daniel Gildenlöw op) dat alleen het boekje al uit een pagina of tien aan uitgangspunten, hypotheses en literatuurverwijzingen bestaat? Zowel op conceptueel als op muzikaal gebied gaat deze band verder dan ooit voorheen en levert een episch werkstuk af waarin wetenschap, religie, filosofie en muziek tot één geheel wordt gesmeed. Liefhebbers van progressieve, gevarieerde rock die geen zin hebben om zich in het verhaal te gaan verdiepen, hoeven echter niet te vrezen, aangezien er tussen alle ideeën door ook nog genoeg muziek te horen is.

Centraal in BE staat het mysterie van het leven en de drang van ieder intelligent leven om zichzelf te begrijpen. Daar worden vervolgens zaken als de rol van religie, overbevolking, individualiteit en industrialisatie omheen geweven. Uiteraard is deze omschrijving noodgedwongen zéér kort door de bocht, maar op de website van Pain of Salvation wordt de nodige tekst en uitleg bij het concept gegeven.

Over naar de muziek dan. Die is erg veelzijdig en bestaat niet alleen uit enkele stevige rocknummers, maar ook uit folk-achtige stukken, gospel-gedeeltes en vreemde, reflectieve gesproken passages. Zo krijgt de luisteraar meteen al de bizarre (maar erg intrigerende) opener Animae Partus voor zijn kiezen, gevolgd door het instrumentale hoogstandje Deus Nova (waarin tot een geweldige climax wordt opgebouwd). Het ingetogen, songgerichte Imago en het bloedmooie piano-stuk Pluvius Aestivus zorgen voor een rustpunt.

Het gaat wat ver om ieder nummer apart te bespreken, maar enkele nummers die aparte vermelding verdienen, zijn het lange Dea Pecuniae (in feite nog het meest ‘normale’ progrock-nummer op BE), Vocari Dei (een kort nummer dat slechts uit piano, akoestische gitaar en boodschappen aan God bestaat en door merg en been gaat) en het pakkende en afwisselende Nihil Morari. In feite dient dit album echter als één geheel beluisterd te worden, omdat dan de stukken het best op hun plaats beginnen te vallen.

Zoals wellicht duidelijk is geworden, is BE geen album geworden dat zich makkelijk laat beluisteren. Er zitten ontzettend veel details in, die zich pas na tientallen gebeurtenissen een beetje beginnen bloot te geven. Zeer zware kost dus, maar daar zullen de meeste fans van progressieve muziek niet zo’n moeite mee hebben. In ieder geval zal dit album zijn luisteraars wel de nodige tijd van straat houden.

Tracklist:
1.Animae Partus
2.Deus Nova
3.Imago
4.Pluvius Aestivus
5.Lilium Cruentus
6.Nauticus
7.Dea Pecuniae
8.Vocari Dei
9.Diffidentia
10.Nihil Morari
11.Latericius Valete
12.Omni
13.Iter Impius
14.Martius/Nauticus II
15.Animae Partus II

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 oktober 2004

Koop dit album in

Meer Pain of Salvation:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Pain of Salvation - BE
Reactie van Aeolus op 04-10-2004 om 10:43u
Score: 95 / 100

Al moet ik er nog steeds erg aan wennen, ik kan nu al zien dat het een echte parel is. Goede review!

Pain of Salvation - BE
Reactie van Equinox op 04-10-2004 om 10:48u
Score: 97 / 100

Erg mooi.... Je moet het album idd in zn geheel beluisteren, dan groeit het met elke luisterbeurt. Er zijn zoveel details te ontdekken, luister bijv naar het radio-interview op de achtergrond in Dea Pecuniae....

Pain of Salvation - BE
Reactie van Sjoerd op 04-10-2004 om 12:43u
Score: 90 / 100

Zeer goed album van een nog steeds innovatieve progressive rock/metal band. Gelukkig heb ik hem meteen op de dag van de release gekocht :).

Pain of Salvation - BE
Reactie van Onheilsprofeet op 04-10-2004 om 20:14u

super goede cd het enige wat ik mis is een beetje gegrunt of zo dan zou het perfect zijn.. maarja niet elke band is een Opeth

Pain of Salvation - BE
Reactie van GrafGraver op 04-10-2004 om 20:41u
Score: 95 / 100

Pain of Salvation's meesterwerk. Maar het zal inderdaad niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar het is fijn om te horen dat er vandaag de dag nog wel innovatie in het genre te vinden is. Pain of Salvation is erg onderschat in mijn ogen. En wat grunten betreft ben ik blij dat hte er niet in zit :P

Pain of Salvation - BE
Reactie van pos op 06-10-2004 om 09:46u
Score: 90 / 100

gisteren gekocht en ik moet zeggen wel even wennen hoor in vergelijking met hun andere werk. Ik heb hem maar een 90 gegeven omdat je hoort dat de kwaliteit ervan afdruipt. Ik denk echter dat ik hem nog eerst een keer of 10 in zijn geheel moet draaien om een echt oordeel te kunnen geven. Geniale band toch.

Pain of Salvation - BE
Reactie van Een_Metalfan op 09-10-2004 om 21:09u

Jongens dit heeft toch niets meer met prog metal te maken ?

Pain of Salvation - BE
Reactie van JwH op 15-10-2006 om 17:23u
Score: 95 / 100

Echt een geniaal album, heb hem toch zekers 10 keer al in z'n geheel geluisterd. Want dan komt hij inderdaad het beste tot zijn recht, in z'n geheel.

Pain of Salvation - BE
Reactie van da -Z- op 05-11-2010 om 11:14u
Score: 30 / 100

Ik kocht dit album 6 jaar geleden en vond het niks. NU, in 2010, heb ik het weer een aantal luisterbeurten gegeven en wat blijkt, de muziek is nog steeds kut. Ik denk dat dit de meest overgehypte cd vanm de afgelopen 10 jaar is. Het thema van de cd is erg cool, maar ik luister naar cd's voor de muziek en die is zo zouteloos. Wat het meest irritante is, is dat de muziek geen spanningsboog heeft. De muziek lijkt wel te suggereren of het intelligent is, maar in feite gewoon slecht opgebouwde nummers zijn

Pain of Salvation - BE
Reactie van da -Z- op 24-09-2011 om 23:47u
Score: 20 / 100

Het is nu een jaar later en ik heb het wederom geprobeerd. Ik heb het over het hele jaar genmen deze cd zo'n 7 keer in zijn volledigheid gedraaid. Ik heb hem aan andere mensen laten horen. Ik denk dat ik deze cd zo'n 50 tot 60 keer gedraaid heb (in zijn totaliteit). Ik kan er niet over uit wat mensen nu goed vinden aan deze cd. Ik ben zee openminded. Ik ga van Gamma Ray naar Between The Buried and Me naar DRI naar Opeth naar pennywise naar Hypocrisy. Deze cd is kut kut kut. Ik weet niet waarom het me zo irriteert, maar blijkbaar horen andere mensen er wel iets in. Ik vind dit de meest pretentieuze schijf ooit. Het geeft de indruk veel te zijn, maar de songwriting is gewoon slecht.