Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Caliban - The Opposite From Within
Jaar van release: 2004
Label: Roadrunner Records
Caliban - The Opposite From Within
Metalcore leeft! Dat hebben bands als All Out War, Killswitch Engage en Lamb Of God met hun recente werk wel bewezen. Aan dat rijtje mag vanaf nu ook wel dit Caliban toegevoegd worden, want met The Opposite From Within houdt men zich moeiteloos staande tussen de bovenstaande zwaargewichten.

Deze Duisters lieten twee jaar geleden ook al van zich horen middels het knallende Shadow Hearts, op basis waarvan de band een deal scoorde bij Roadrunner. Tijdens de recente optredens in de lage landen konden we al wat voorproefjes horen van wat die samenwerking heeft opgeleverd, en op The Opposite From Within mag het resultaat er wezen! Qua geluid zit Caliban meer in de richting van een band als Killswitch Engage dan meer Thrashgerichte bands als Lamb Of God en hun landgenoten Heaven Shall Burn, met melodieuze refreinen als afwisseling voor de brute stukken. Over het algemeen wordt de plaat op midtempo afgewerkt, maar het gaspedaal wordt gelukkig niet helemaal vergeten. Krachtige songs als Stigmata en One Of These Days grijpen rechtstreeks terug naar de tijd waarin de Duitse Thrash-scene nog het metalen geluid van Europa bepaalden, en bands als Kreator en Destruction de podia onveilig maakten. Ook de overige, wat minder snelle nummers blijven goed in het geheugen hangen. De muzikanten beheersen hun instrumenten gelukkig ook uitstekend, hoewel ik een kleine kanttekening moet plaatsen bij de strot van Andreas Dörner. Zijn cleane vocalen zijn krachtig en loepzuiver, maar zijn ruige brul klinkt toch iets te iel en monotoon om echt potten te kunnen breken.

Het enige minpunt wat me opvalt is dat de band zichzelf opvallend veel herhaalt, en erg veel riffs recyclet. Naarmate de plaat vordert bekruipt me steeds meer het gevoel dat bepaalde riffs en zanglijnen al eerder te horen zijn geweest. Voor een begaafde band als Caliban zou dat toch niet nodig zijn, het doet echt afbreuk aan de verder sterke plaat.

Tracklist:
1. The Beloved And The Hatred
2. Goodbye
3. I’ve Sold Myself
4. Standup
5. Senseless Fight
6. Stigmata
7. Certainty… Corpses Bleed Cold
8. My Little Secret
9. One Of These Days
10. Salvation
11. Diary Of An Addict
12. 100 Suns

Score: 84 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 27 september 2004

Koop dit album in

Meer Caliban:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van trooper op 27-09-2004 om 19:02u
Score: 60 / 100

al die nieuwe metalcore is volgens mij een rage zoals nu-metal vroeger. Het niveau van metalcore is veel hoger in europa dan in amerika. Caliban maakte vroeger uitstekende platen zoals vent en de split-cd met HSB,maar deze cd wijkt daar helemaal van af. De medewerking van de In Flames zanger is duidelijk hoorbaar en dat heeft het juist verpest denk ik (mede doordat In flames zelf nu ook metalcore probeert te maken,een ruil van stijl denk ik). Jammer,ik ga ze wel live bekijken voor hun ouder werk

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van Killjoy op 28-09-2004 om 09:55u

Wat ben jij een kansloze rukker Trooper, zeg dan gewoon niks

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van TheBigEasy op 29-09-2004 om 20:13u
Score: 80 / 100

Naar mijn mening een van de betere metalcore releases op dit moment. Ik moet alleen Trooper wel gelijk geven dat metalcore de nieuwe nu-metal is. Overal zie je metalcorebands uit de grond springen en deze zijn echt onderhand zo vreselijk onorigineel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En Killjoy....wat ben jij vreselijk zielig door andermans meningen niet te respecteren zeg....

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van Unframed op 20-11-2004 om 11:30u
Score: 90 / 100

trooper moet niet denken , trooper moet mee met zijn tijd gaan, hij dan wel allesinds gelijk dat metalcore bekender is in europa dan in amerca maar dat zit het hem niet , caliban is een groep die gevorderd is , en dat merk je op "the opposite from within" , gewoon een meesterwerkje... grtz

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van trooper op 19-03-2005 om 13:43u

Om nog even de kritiek te beantwoorden, ik vind caliban een goede metalcore band,zonder hen had de metalcorescene er helemaal anders uitgezien, maar ze volgen met deze cd een nieuwe trend, wat alles behalve origineel is. Het is niet zo dat metalcore zogezegd 'true' moet blijven zoals men bij black metal wel zegt, metalcore evolueert steeds meer in de goede zin, maar caliban is met dit album naar MIJN mening in de verkeerde richting geevolueerd.

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van 'Bones' op 08-07-2005 om 15:25u

.......sorry Trooper maar ik moet helaas toch reageren op de opmerking dat Lamb of god volgens jou metalcore is. Killswitsch engage absoluut...maar LOG zeker niet... de vocalen zijn gewoon puur death, de riffs zijn overwegend thrashy en er zijn zeker solo's te vinden!

Caliban - The Opposite From Within
Reactie van 'bones' op 08-07-2005 om 15:28u

eeh...sorry ik bedoel natuurlijk onze recencist Rascul...en niet Trooper.