Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2019

Soulfly - Prophecy
Jaar van release: 2004
Label: Roadrunner Records
Soulfly - Prophecy
De tijd gaat snel; het is weeral zes jaar geleden toen Max Cavalera Sepultura definitief gedag zei en debuteerde met het titelloos debuut van Soulfly. Dat debuut was hard, compromisloos en verrassend. Deze nieuwe band werd direct neergesabeld door de oude thrash/death aanhang van Sepultura maar dat kon Max niets schelen. Hij zocht en vond een nieuw publiek voor zijn nieuwe band. In 2000 verscheen opvolger 'Primitive' dat een meer experimenteel geluid liet horen. Dat album bevatte ook veel gastbijdrages en vond gretig aftrek bij de Soulfly fans. Weer twee jaar later verscheen het album '3' dat echter niets nieuws bracht. Nu zijn we weer twee jaar later dus komt er traditioneel een nieuw Soulfly album uit met de eenvoudige maar krachtige titel 'Prophecy'.

Max ontwikkelt zich steeds meer als een spiritueel man en dat kan je ook op dit album horen. Naast de harde en eenvoudige beuk metal krijgen we nog een leuke portie wereldmuziek. Na een lange reis koos hij voor een nieuwe band met daarin gitarist Marc Rizzo (ex-Ill Nino) en drummer Joe Nunez. De baspartijen liet hij inspelen door Dave Ellefson (ex-Megadeth) en een zekere Bobby Burns. De gastbijdragen zijn gelukkig eerder beperkt deze keer met zangeres Asha Rabouin en de gehele band Eyesburn. Deze beperkte gastbijdrages maakt de plaat veel meer coherent dan bijvoorbeeld 'Primitive'.

Dit nieuwe album opent hard met de eerste vijf nummers. Al die nummers bevatten typische latere Sepultura elementen, lompe Soulfly riffs en een kwade Max. Zeker geen slecht begin maar niets nieuws onder de zon. Dan heeft de tweede helft van de plaat meer te bieden met het prachtige 'Moses' (combinatie dweilorkest, reggae en metal) dat zeven minuten blijft boeien. Ongetwijfeld het beste nummer van het album. Dan hebben we nog het exotische begin van het hardcore-achtige 'Porrada', het broeierige instrumentale 'Soulfly IV' en de mooie ballade 'Wings' dat gezongen wordt door zangeres Asha Rabouin.

Een verrassend harde plaat die af en toe doet terug denken aan Sepultura gedurende hun 'Chaos A.D.' album. De etnische en exotische nummers maken het geheel af. Max pakt zich terug na het toch wat teleurstellende '3' en levert in mijn ogen de beste en hardste Soulfly cd (tot nu toe) af. Alleen jammer dat hij in het nummer 'I believe' kwijlt hoeveel hij wel niet van God houdt, en soms klinken de etnische tussenstukken wel een beetje te veel aan de nummers vastgeplakt zonder dat er sprake is van een doorlopend nummer. Meer negatiefs kan ik niet vertellen over het nieuwe Soulfly album.

Tracklist:
1. Prophecy
2. Living sacrifice
3. Execution style
4. Defeat U
5. Mars
6. I believe
7. Moses
8. Born against anarchist
9. Porrada
10. In the meantime
11. Soulfly IV
12. Wings

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 22 maart 2004

Koop dit album in

Meer Soulfly:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soulfly - Prophecy
Reactie van Trooper op 22-03-2004 om 20:39u

De herhaling slaat weer toe. Wat is dat ook met die cavalera, bij de primitieve sepultura is hij de antichrist en nu staat de cd hoes vol bijbelpsalmen. Ik ben bij de voorganger al afgeknapt bij soulfly en daar komt momenteel nog geen verandering in

Soulfly - Prophecy
Reactie van MindWar op 22-03-2004 om 22:28u
Score: 50 / 100

Lul nou niet altijd over Sepultura in een Soulfly review. Niets, maar dan ook niets op dit alum klinkt als Chaos AD. Altijd die kut vergelijkingen die nergens over gaan. Voor de rest: schamel album. Soms wel aardig.

Soulfly - Prophecy
Reactie van Rascul op 25-03-2004 om 16:32u
Score: 83 / 100

Eh, "3" teleurstellend? Dat vond ik eigenlijk Soulfly's beste, de enige die ik ook aangeschaft heb.... Eens kijken of die nieuwe het ook waard is.

Soulfly - Prophecy
Reactie van The_Horseman op 25-03-2004 om 20:03u

Ik heb hem nog niet gehoord/gekocht. Ben wel erwel beniewd naar. Trouwens goede review !

Soulfly - Prophecy
Reactie van No_Remorse op 28-03-2004 om 00:02u
Score: 20 / 100

ìdem jammer dat de link naar Sepultura gemaakt word. Sepultura heeft geen fuck met soulfly te maken,enige overeenskomst is dat ze toevallig de zelfde zanger hadden,overigens kon sepultura mij naar Arise ook niet meer boeien...max is gewoon uitgespeeld op orginaliteit enzo..

Soulfly - Prophecy
Reactie van Kristof op 28-03-2004 om 11:33u

Ik vind persoonlijk dat er toch een link is naar de latere Sepultura. De eerste nummers op deze cd hadden zo op 'Roots' kunnen staan. Met de vroegere death/thrash van Sepultura heeft dit zeker niets te maken maar er is duidelijk een link te maken naar het latere Seputura werk. Zowel de zang als de gitaarlijnen zijn 'Roots'-achtig. En ook de hardcore-achtige nummers op deze schijf hadden op 'Chaos AD' kunnen staan. Met Sepultura platen van vroeger heeft dit echter zeker niets mee te maken.

Soulfly - Prophecy
Reactie van Fear_Of_The_Dark op 28-03-2004 om 20:02u

Gewoon oprotten met de link Sepultura-Soulfly. Max z'n tijden bij Sepultura zijn allang voorbij, en je kan wel door blijven zeiken over z'n tijd bij Sepultura, maar dat heeft geen zin....

Soulfly - Prophecy
Reactie van grimlock op 05-04-2004 om 11:53u
Score: 100 / 100

Review is subjectief mensen. Vind wat je zelf vind van het album en de rest boeit geen reet. Persoonlijk merk altijd dat de gemiddelde methead niet zo goed overweg kan met andere geluiden dat het grommende metal geluid.. Soulfy fans zijn meer open minded en apprecieren ook andere muziekstijlen in het hoofdingredient metal! btw. vroeger was max boos op god doordat zijn vader in zijn armen stierf toen hij jong was zeven ofzo... Sepultura betekent dus graf... en misschien was max meer toe aan een positievere naam als soulfly.... max evolueert gelukkig muzikaal gezien wel, dat dit niet meer zozeer naar trash en deathmetal is, dat zei zo. Soufly wint fans bij ieder album en verliest door expirementele dingen erin. Ik blijf fan!

Soulfly - Prophecy
Reactie van Kevin op 10-03-2005 om 14:45u
Score: 100 / 100

Inderdaad een pracht van een album, Max bewijst nogmaals dat hij de man is, alle albums van Soulfly zijn toppers!! Al wie der anders over denkt fuck off! Mulambo!

Soulfly - Prophecy
Reactie van Van Bovel op 13-08-2006 om 10:51u
Score: 80 / 100

Dit is een goed album, zeker de opener

Soulfly - Prophecy
Reactie van satyr op 20-11-2006 om 11:37u
Score: 25 / 100

aan alle manse die denke dat soulfly niks van het oude sepul wegheeft moet zen oren eens goed uitkuise als je op hun albums geen roots elementen trug vind weet ik het ook niet hoor!!!!!!btw ik vind hier geen zak aan net zoals ik van sepultura ook geen zak meer vind na arise eenmaal dat er roots was was het gdaan met max zyn originaliteit en het is ook steeds dezelfde zever die we te hoorn krygen by soulfly het gaat van kwaad naar erger r.i.p max cavalera

Soulfly - Prophecy
Reactie van Clayman op 09-08-2007 om 13:34u
Score: 100 / 100

Goed Album

Soulfly - Prophecy
Reactie van Een Metalfan op 25-03-2008 om 20:51u
Score: 90 / 100

meesterlijkalbum

Soulfly - Prophecy
Reactie van The Clansman op 20-08-2009 om 15:23u
Score: 70 / 100

Het reggaemetal nummer Moses en het instrumentale Soulfly IV is voor mij al een reden deze schijf te kopen! Nummers als Prohecy, Defeat U en mars zijn ook gewoon heerlijk!

Soulfly - Prophecy
Reactie van Vlora op 16-06-2011 om 12:11u

That's not just the best aswner. It's the bestest answer!