Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-08-2019

Spoil Engine - Stormsleeper
Jaar van release: 2017
Label: Arising Empire
Spoil Engine - Stormsleeper
Stormsleeper; die titel zijn we al eerder tegengekomen in de discografie van Spoil Engine, toch? Ja, dat klopt. De gelijknamige ep kwam uit in 2015, na het aantrekken van zangeres Iris Goessens. Zij zorgt ervoor dat de Belgische formatie weer fris en opgeladen klinkt. Binnenkort komt de vierde full-length uit. Daarop staan de zes tracks van de ep, aangevuld met vier nieuwe.

Deze plaat gaat geweldig van start met Disconnected, een agressieve kraker van jewelste. Arch Enemy zou er trots op zijn. Dat is namelijk de band die bij het beluisteren in gedachten opkomt, met het verschil dat zangeres Iris ook clean zingt. Beide stijlen gaan haar overigens prima af. Naast Arch Enemy komen Walls Of Jericho en The Agonist in gedachten op. Ook haar bandmaten presteren top middels vette riffs en een krachtig groovende ritmesectie. Denk aan een combinatie van Megadeth, Machine Head en Lamb Of God.

Het gevaar van zo sterk openen, is dat de rest van de songs het met een lagere beoordeling moeten doen. Dat is met deze release gelukkig niet het geval, al zal de opener bij veel fans topfavoriet blijven. Het erop volgende, zeer dynamische Silence Will Fall, een groovy metalcorenummer, gooit er nog een versnelling bovenop, maar toont tegelijkertijd kortstondig de rustige kant van de formatie.

Elk nummer heeft zijn eigen karakter. Doomed To Die is een stampende headbanger met Neue Deutsche Härte-vibe en een melodieuze component middels een catchy refrein. Het nummer, waarin ook een solo en elektronica zijn verwerkt, gaat het beslist goed doen tijdens optredens. Dat geldt ook voor het uiterst catchy, rockende Stormsleeper, één van de nummers die zich al vroeg tot de hoogtepunten mag rekenen.

Na de eerste drie tracks neemt Weightless aanvankelijk gas terug middels melancholisch getokkel, maar dient zich vrij snel al een twist aan met metalcore-ritmiek. Het is buiten het ingetogen, mooie Singing Sirens een van de weinige momenten waarop het er iets rustiger aan toegaat, want Spoil Engine voelt zich het prettigste bij een combinatie van snelheid, agressiviteit, groovyness en overdonderende ritmiek en riffs. Net als op de ep gaat de storm toch steeds iets meer liggen. Black Sails pakt in het refrein atmosferisch uit middels keyboardklanken die aan Dark Tranquillity doen herinneren.

Zo is er op Stormsleeper genoeg afwisseling om de gehele speeltijd aan de boxen gekluisterd te zitten. De energie is er constant middels een gedreven uitvoering, een krachtige productie, vette riffs, melodieën die blijven hangen en een agressieve voordracht van Iris. Deze moderne plaat klinkt fris, geïnspireerd, gemotiveerd en staat vol met memorabele tracks. Derhalve is dit een aanrader voor de fans van bovengenoemde bands. Geef Spoil Engine een kans!

Tracklist:
1. Disconnect
2. Silence Will Fall
3. Doomed To Die
4. Weightless
5. Stormsleeper
6. Hollow Crown
7. Black Sails
8. The Verdict
9. Singing Sirens
10. Wastelands

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 30 april 2017

Koop dit album in

Meer Spoil Engine:

[ Terug naar de Album Reviews ]