Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2018

Metatrone - Eucharismetal
Jaar van release: 2016
Label: Ulterium Records
Metatrone - Eucharismetal
Een priester die in een metalband zit; het moet niet gekker worden. Davide Bruno heeft dan ook op de Italiaanse tv tekst en uitleg moeten geven over het hoe en waarom. Het leverde Metatrone veel publiciteit op, temeer de toetsenist ook nog eens verantwoordelijk is voor de grunts. Dit soort zaken maakt velen uiteraard benieuwd naar de muziek op de nieuwste cd Eucharismetal.

Metatrone, dat zoiets betekent als “metafysische troon van God”, speelt een combinatie van midtempo melodieuze power metal en AOR met elementen uit de progressieve hoek. Eucharismetal pakt evenwel veel steviger uit dan zijn voorgangers. De ervaren muzikanten laten hierop horen meester te zijn over hun instrumenten. Het keyboardspel heeft een voorname rol en de gitaarsolo’s zijn talrijk. De nieuwe ritmesectie, bestaande uit drummer Salvo Grasso (Denied, Hypersonic) en bassist Dino Fiorenza (bekend van zijn samenwerking met Billy Sheehan, Steve Vai en Paul Gilbert) eisen af en toe de aandacht op met ritmetwists en basloopjes. In het instrumentale Mozart’s Nightmare (inspiratie door Niccolò Paganini) benutten de musici ruimschoots de ruimte die ze krijgen om te excelleren.

Vocaal is het wisselvallig. Over het algemeen maakt Jo Lombardo een aardige indruk, maar hij moet in het catchy Alef Dalet Mem (over kindermisbruik) erg hard werken om de hoge noten te halen en ook het Italiaanse accent in het refrein is niet mooi. De grunts van Davide voegen in deze opener ook al niet veel toe. In Molokai (over religieus en christelijk fanatisme) brengen de heren het er veel beter van af. Lombardo zingt daar in het Italiaans en hij voelt zich daar veel prettiger bij. De zanger klinkt ontspannen, zorgt voor memorabele zanglijnen, de uithaal aan het einde is zuiver en de grunts van Bruno zijn hier beter op zijn plaats.

Molokai is daarmee het eerste hoogtepunt op het album. Het tweede is het rockende Latest News From Light (een parabel over de verloren zoon), waarvoor tevens een video is gemaakt. Het zijn beide nummers die al snel blijven hangen, net als Keep Running, een mooie combi van AOR en moderne metal met een einde met harp en saxofoon, en Salva L’Anima, dat een fase inluidt met teksten in het Italiaans en Latijn. Regina Coeli is een katholiek gebed in een symfonisch powermetaljasje, dat door zowel de zanger als een zangeres en koor gezongen wordt, zonder meer het opvallendste nummer op deze release. Er staan twee bonustracks op de release. Dat zijn Italiaanstalige versies van Alef Dalet Mem en Keep Running (omgedoopt in Lascia Che Sia).

Eucharismetal is wederom een stap vooruit voor Metatrone. Zowel productioneel als op technisch vlak is er progressie. Meerdere tracks blijven goed hangen en er is voldoende afwisseling tussen powermetal- en rocksongs. Toch is deze derde full-length niet van het niveau van de grote namen binnen de melodieuze metal. Daarvoor is de zang te wisselvallig. De Italiaanse taal en de katholieke achtergrond vormen voor bepaalde metalfans wellicht een struikelblok, maar wie zich daar niet laat tegenhouden, geeft Eucharismetal een kans, te beginnen met Latest News From Light, Molokai en Regina Coeli. Metatrone komt op zaterdag 23 april naar Amersfoort voor een optreden tijdens Rock For Eternity.

Tracklist:
1. Alef Dalet Mem
2. Molokai
3. Beware The Sailor
4. Wheat And Weeds
5. Latest News From Light
6. In Spirit And Truth
7. Mozart’s Nightmare
8. Keep Running
9. Salva L’Anima
10. Una Parte Di Me
11. Regina Coeli
12. Alef Dalet Mem (Italian Version) (bonustrack)
13. Lascia Che Sia (bonustrack)

Score: 72 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 13 april 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]