Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2019

Chthonic - Takasago Army
Jaar van release: 2011
Label: Spinefarm Records

Chthonic - Takasago Army

Chthonic mag geen onbekende meer zijn in metalland. De Taiwanezen timmeren al zo'n tien jaar aan de weg en zijn intussen toe aan hun zesde langspeler en met een tour als support van Nile en optredens op Ozzfest en Wacken op zak hebben we dan ook te maken met een serieuze band.

"Door het gebruik van typisch Taiwanese klanken, ritmes en instrumenten hebben ze een eigen geluid", zeggen ze zelf. En op papier hebben ze daar gelijk in. Zo is daar de hena, een traditioneel tweesnarig strijkinstrument. En natuurlijk kan je een synthesizer gebruiken om oosters aandoende klanken te krijgen.

Bijzonder genoeg, maar die elementen moeten dan wel bij de muziek passen. En een van de nare eigenschappen van deze plaat is dat die traditionele elementen een beetje ad hoc overkomen. Zo van: o ja, shit, we deden ook traditionele dingen, die moeten hier nog even tussendoor dan. Daar waar Chthonic probeert achterover te leunen op het 'anders zijn' en daar zijn identiteit aan denkt te kunnen ontlenen, klinkt het allemaal toch nog wel erg westers. Echt waar, als je de lukraak toegevoegde traditionele elementen deletet, is Chthonic niet meer dan een doorsnee metalband die niet stand zal houden.

Ook het heldenverhaal dat de heren en dame over het Takasago leger vertellen zal geen hoge ogen gooien. De moed en strijdlust bezingen van een groep Taiwanese inboorlingen die zich vrijwillig aansloten bij de Jappen in de Tweede Wereldoorlog, riekt naar NSBM. En NSBM is nou eenmaal niet zo'n enorm populair genre.

Misschien hadden ze die teksten dan toch in hun originele taal moeten laten, dan had niemand er wat van geweten. Voor deze plaat zijn de meeste teksten namelijk vertaald naar het Engels. Dat is toch ook een knieval voor de commercie?! Nee, helaas, tenzij je verzot bent op metal met een 'Oosters sausje' kan je deze plaat beter in de winkel laten liggen.

Tracklist:
1. 冥河島 / The Island
2. 殘枝 / Legacy Of The Seediq
3. 皇軍 / Takao
4. 震洋 / Oceanquake
5. 南十字星 / Southern Cross
6. 薰空 / KAORU
7. 玉碎 / Broken Jade
8. 歸根 / Root Regeneration
9. 大黑天 / MAHAKALA
10. 鎮魂醒靈寺 / Quell The Souls In Sing Ling Temple

Score: 57 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 12 oktober 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Bastiaan op 12-10-2011 om 13:18u
Score: 80 / 100

Absoluut oneens met deze recensie. Kan het ook niet serieus nemen, aangezien de bandnaam een paar keer verkeerd wordt geschreven.

Bovendien, dat 'vrijwillig aansluiten bij het Japanse leger', dat geloof je toch zelf niet? Dan heb je het verhaal of deze plaat echt niet begrepen. Dacht je soms dat Nederlandse soldaten zich vrijwillig aansloten bij het leger van Napoleon? En wat heeft NSBM daar mee te maken?! En wat heeft het ermee te maken dat het wel of geen populair genre is?

Nee, deze recensie raakt kant noch wal.

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Een Metalfan op 12-10-2011 om 14:28u

Ten aanzien van het fout spellen heb je gelijk. Dat heb ik intussen verbeterd. Dank daarvoor.



Om even dieper op het Takasago leger in te gaan. Taiwan was voor WOII een kolonie van de Japanners. De Japanners wilden Taiwan Japaniseren. Om aan te tonen hoe Japans ze wel niet waren, traden veel Taiwanese inboorlingen toe tot het Japanse leger. Het verhaal gaat dat de Japanners onder de indruk van de moet en strijdlust waren van deze inboorlingen. Het ophemelen van (overwinningen van) het Japanse leger in de Tweede Wereldoorlog is mijns inziens niet veel anders dan het ophemelen van het leger van Hitler. Beide vallen wat mij betreft onder de noemer nationaal socialisme: NSBM.



Zou je de vergelijking met het leger van Napoleon eens verder uit kunnen leggen? Ik zie de overeenkomsten niet zo goed.


Dat NSBM geen populair genre is, is een understatement waarmee ik op sarcastische wijze aan wilde geven dat veel mensen het per definitie niet willen luisteren om het achterliggende (filosofische) gedachtegoed. Misschien dat dat niet al te duidelijk naar voren komt, maar dat hoeft ook niet per se.

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Martijn op 12-10-2011 om 17:54u

De moet?

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Een muziekfan op 12-10-2011 om 19:32u
Score: 75 / 100

Ja Martijn, de "moet": dat je iets doet omdat het moet, en het daarom dus ook niet laat. Daar heb je dan dus echt wel "moed" voor nodig :-P.

Maar "on subject": wat ik van de schijf heb gehoord, vond ik helemaal niet zo slecht. En je vergelijking met NSBM (wat ik las als NSB-Metal, "goh, dat daar ook al een genre voor is") lijkt me wat te kort door de bocht; volgens mij is het verhaal ook wat complexer dan dat. Maar het ophemelen van geweld is altijd een raar iets - iets waar je overigens binnen "metal" geen argument tegen een specifieke band van kunt maken, want het gebeurt vaker wel dan niet in genres als black, death en thrash. En dat is toch een beetje waar deze band uit put, niet? Niet zo'n goede recensie in dat opzicht dus, je mag de argumentatie best explicieter maken.

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Een Metalfan op 13-10-2011 om 00:23u

NSBM = nationaal socialistische black metal. Als je die term niet kende dan snap ik ook dat je een beetje op het verkeerde spoor raakte met de vergelijking. Zoek het maar eens op, misschien dat je me dan wat beter kan volgen (misschien ook niet). Het gaat me dus ook niet om het ophemelen van geweld an sich. Het gaat mij om het ophemelen van diegenen die met de Japanners heulden. Als een band Hitler verheerlijkt in teksten vind ik dat ook geen positieve eigenschap.

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Traveller op 13-10-2011 om 22:39u
Score: 80 / 100

Wat een flutrecensie. Zo was Slayer's Angel of Death destijds ook zogenaamd een verheerlijking van Mengele... Gelukkig zijn er ook recensisten die vooral alles naar de muziek luisteren:

“Takasago Army” is an amazing piece of black metal, where every track is equally impressive and improves upon “Mirror of Retribution” in every conceivable way. Every single song on here has some sort of hook on it that grabbed my attention. Whether it's a riff, a solo or keyboard ambiance, “Takasago Army” is never dull at any point. Even the two interludes pack enough atmosphere in them to not come across as annoying. [www.metalunderground.com]

Chthonic - Takasago Army
Reactie van Erik op 17-10-2011 om 12:24u
Score: 89 / 100

Heerlijke plaat!