Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-09-2019

Tool - Lateralus
Jaar van release: 2001
Label: Tool Dissectional
Tool - Lateralus
Na een paar jaar gewacht te hebben op de opvolger van Aenima brengt Tool eindelijk het vervolg uit, genaamd "Lateralus". Alhoewel we natuurlijk al wel van A perfect circle hebben kunnen genieten waar de zanger Maynard James Keenan op zong.

De verpakking is op z'n minst bijzonder te noemen, en mooie zwarte hoes, en het boekje is volledig doorzichtig, waarin het menselijk lichaam stap voor stap wordt 'ontleed'. Tool wilde altijd al opvallen en doet dat zeker. Jammer dat we alweer de teksten niet terugvinden in het boekje.

Maar nu even over de muziek, met dit album zet Tool een brok neer van maar liefst 78 minuten! De tracklist:

1. The Grudge
2. Eon Blue Apocalypse
3. The Patient
4. Mantra
5. Schism
6. Parabol
7. Parabola
8. Ticks & Leeches
9. Lateralis
10. Disposition
11. Reflection
12. Triad
13. Faaip de Oiad

Allemaal titels die op het eerste gezicht niks zeggen, maar de muziek zegt veel, heel veel zelfs. Het eerste nummer, The Grudge is al meteen een lekker onvoorspelbaar nummer, die zo op Aenima had kunnen staan. Schism is een vrij toegankelijk, maar zeker goed nummer. In het nummer Ticks & Leeches laat zanger Maynard horen dat hij het schreeuwen nog niet verleerd is. Integendeel zelfs, hij schreeuwt zoals nooit tevoor. Het titelnummer laat een heerlijke opbouw horen, die écht past bij Tool. Evenals nummer 11, het langste nummer (11 minuten) had alles wel op de voorgaande albums gepast. Toch hoor je geweldige muziek, die geen minuut verveeld.

Al met al dus weer een enorm goed werk van Tool.

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 90 / 100

Reviewer: Snagger
Toegevoegd: 10 juni 2001

Koop dit album in

Meer Tool:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Tool - Lateralus
Reactie van Een_Metalfan op 21-12-2001 om 19:49u
Score: 100 / 100

Dit is gewoonweg de plaat van 2001. Niets aan te doen. Live zijn de nummers meer dan geniaal, maar zelf op plaat. Zelfs nu ontdek ik er nog dagelijks nieuwe dingen in. Super!

Tool - Lateralus
Reactie van Dark-Harmony op 25-12-2001 om 15:59u
Score: 80 / 100

Precies 2 nummers lang kan Tools muziek me boeien, daarna val ik in slaap of pleur ik de cd uit mijn cd-speler. Briljante muziek, maar oooooo zo langdradig........

Tool - Lateralus
Reactie van Een_Metalfan op 25-12-2001 om 21:18u
Score: 90 / 100

sinds ik tool ken vind ik het geweldig, heerlijk rustig en toch indringend. tot nu toe is dit mijn favoriet! (kan dus zijn dat ik nog wat ontdek wat ik veel mooier vind ;))

Tool - Lateralus
Reactie van Een_Metalfan op 03-01-2002 om 20:45u
Score: 100 / 100

Dit is het beste album ooit!!!!!!!!!!!!

Tool - Lateralus
Reactie van JozzyJosbourne op 20-11-2002 om 19:53u
Score: 100 / 100

Iemand die in slaap valt bij Tool mag zich absoluut geen fan noemen, want deze uitermate complexe muziek zou een verspilling zijn voor mensen die er doorheen liggen te ronken. Ongeveer een half jaar voordat deze plaat uitkwam kon ik mijzelf een waardig toolfan noemen. Kan je nagaan hoe ik naar Lateralus heb toegeleefd. En wat heeft het mijn wensen vervuld. Ik kan er zo veel maar tegelijkertijd zo weinig over zeggen. Het is geen muziek, het is kunst. Deze plaat voert je echt mee in een soort trance, geweldig gewoon. Vooral Disposition en Reflection zijn een toonbeeld van innerlijke harmonie, maar hardere nummers als The Grudge en Ticks & Leeches kan ik ook uitermate waarderen. Ik ben nu zo ongelovelijk benieuwd naar het volgende album, ook al zou het pas in 2010 uitkomen. Ze kunnen haast niet beter....

Tool - Lateralus
Reactie van Fear_Of_The_Dark op 27-03-2003 om 20:48u
Score: 100 / 100

Schitterend plaat...met betraande ogen heb ik dit schijfie aangehoord.Wat een sublieme techniek hebben die gasten zeg.Vooral Schism en The Grudge hebben een diepe indruk op mij achtergelaten.Hopen dat ze een nog beter album maken,dan zou dit voor mij de ultieme band ooit zijn.

Tool - Lateralus
Reactie van AdreNochrooM op 16-01-2004 om 12:07u
Score: 100 / 100

Dit is een supersymphonie op hedendaagse instrumenten het is jammer dat de score maar tot 100 kan want hij hoort eigenlijk hoger te krijgen dan een 10 >Tool's in a league of their own.<