Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2018

Prey - Heartfelt
Jaar van release: 2004
Label: Eigen Beheer
Prey - Heartfelt
Prey zwemt in hetzelfde vaarwater als grote vissen als Anathema en The Wounded (erg onderschatte band) maar ze missen nog wat aan zwemkracht, finesse en compositieleer. Emotie is gelukkig wel aanwezig in de vorm van een licht grijze melancholische kleur. Dit zeskoppige Nederlandse collectief zet, ondanks enkele aandachtspunten, wel een vrij aardige prestatie neer.

Intro ‘Prey (Downfall)’ bouwt een mooie sfeer op maar bevat te pathetische zang van wereldreiziger Roeland van der Velde (minder is soms meer!) en daarna volgt het goed opgebouwde ‘Introspection’ en wordt de kracht, sfeervolle momenten creëren in een toegankelijk jasje, van Prey duidelijk. Het lange ‘Deep Down’ is het hoogtepunt van dit schijfje en de instrumenten (bas, drums, gitaar en keyboards) zijn in evenwicht. De navolgende nummers verdienen vooral het predikaat ‘mooi’.

Het enige waar de groep wel aan moet werken is dus de soms overdreven zang van Roeland. Hij is een goede en emotionele zanger maar soms overdrijft hij zodat de sobere muziek wordt geschaad. Overigens kan er nog wat gesleuteld worden aan de productie en de originaliteit, maar dat is gewoon een kwestie van tijd. Een aangename eerste kennismaking.

Tracklist:
1. Prey (Downfall)
2. Introspection
3. Deep down
4. For you
5. Discordance
6. Retrospect
7. Heartfelt

Score: 67 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 30 juni 2005

Koop dit album in

Meer Prey:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Prey - Heartfelt
Reactie van RG op 25-03-2015 om 10:28u
Score: 90 / 100

Dat de productie beter kan ben ik het wel mee eens, maar een kleine band zal hier ook wel een klein budget voor hebben. Neemt niet weg dat de cd en de nummers staan als een huis! Zeker de afsluiter Heartfelt is een nummer dat voor mij epische proporties behaalt met een prachtige interlude en kippenvel piano afsluiter. De zang versterkt het gevoel van emotie alleen nog maar meer en ik heb zelf geen klachten over de stijl en dramatiek die Roeland hier in legt.

Inderdaad een band in het straatje van Anathema en The Wounded (waar we helaas al te lang niks meer van gehoord hebben). Zonde dat Prey gestopt is, ik had zeker nog wel meer muziek en live optredens van ze willen ervaren. Overigens hebben ze nog wel wat (zeer sterke) nummers op Internet vrijgegeven die de moeite meer dan waard zijn, dus zeker ook uitchecken!