Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-08-2019

Sonata Arctica - Reckoning Night
Jaar van release: 2004
Label: Nuclear Blast Records
Sonata Arctica - Reckoning Night
Tony Kakko is een muzikaal genie. Behalve zijn beschikking over een unieke en zuivere zangstem heeft hij in de laatste zes jaar maar liefst vier albums bij elkaar geschreven, waarvan zelfs de matigste nummers heel behoorlijk zijn. Daarbij schrijft hij zijn muziek totaal onafhankelijk van de gangbare trends en zonder te kopiëren van de oude meesters. Als je twee uur lang het Wilhelmus in z'n oor zou neuriën zou hij nog in staat zijn om een meesterwerk kunnen schrijven.

Over welke band hebben we het nu? Sonata Arctica natuurlijk! Na de single "Don't Say A Word" van vorige maand is nu het volledige vierde album "Reckoning Night" aan de beurt om uitgebreid beoordeeld te worden. Zou de uitslag net zo positief uitvallen voor de Finnen als de single?

Wat de succesvolle übermelodieuze powermetalband zo bijzonder maakt zijn de samenvoegingen van totaal verschillende emoties. Haat wordt schijnbaar moeiteloos gemengd met jaloezie en liefde ("Don't Say A Word"), en dat heeft veel invloed op de muziek. Niet alleen uit Kakko's stem maar ook uit de muziek ervaar je het gevoel zoals de bandleden dat ervaren hebben toen ze in de studio stonden. Na het agressieve en haast Blind Guardian-achtig opgezette "Wildfire" is de drang dan ook groot om met lucifers en een willekeurige brandbare vloeistof te spelen.

Niet alleen Tony Kakko heeft schrijftalent, voor het eerst laat ook Jani Liimatainen zijn kunnen horen. "My Selene" is een bloedmooi nummer in de beste Sonata Arctica traditie, na "Don't Say A Word" ook de meest geschikte singlekandidaat. Springen we over naar wat meer bombast, dan krijg je "White Pearl, Black Ocean" voor je afzichtelijke gelaat. De kippenvel opwekkende intro wordt in het bijna 9 minuten klokkende nummer nog een aantal keer dunnetjes overgedaan, met of zonder honderd stemmen tellend koor, al dan niet voorzien van dubbele bass. Om hartkloppingen van te krijgen. Zelfs het van haast willekeurig bij elkaar gesmeten zanglijnen voorziene Shamandalie is wonderlijke ballade waar ondergetekende weer even stil van werd.

Hoewel het intstrumentale atmosferische bijna-titelnummer wat overbodig is, is ook het vierde album "Reckoning Night" een bewonderenswaardig schijfje. Het zet de band wel voor een nieuwe uitdaging, hoe gaan ze dit overtreffen? Ik zet Reckoning Night nog eens op en heb vertrouwen in de toekomst.

Tracklist:
1. Misplaced
2. Blinded No More
3. Ain´t Your Fairytale
4. Reckoning Day, Reckoning Night
5. Don´t Say A Word
6. The Boy Who Wanted To Be A Real Puppet
7. My Selene
8. Wildfire
9. White Pearl, Black Oceans
10. Shamandalie

Score: 94 / 100

Reviewer: Bob
Toegevoegd: 16 oktober 2004

Koop dit album in

Meer Sonata Arctica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van Arctica op 16-10-2004 om 22:12u
Score: 100 / 100

Super album! Ik kan er niet genoeg naar luisteren. wederom een meesterwerk van de band!

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van Sner op 17-10-2004 om 01:17u
Score: 99 / 100

In een woord fantastisch!! Ik luister m nu al een tijdje, maar het blijft echt een prachtplaat. De melodieen en de zang van Tony zijn weer superieur. Ben ook benieuwd of ze dit album nog weten te overtreffen (met evenaren ben ik ook tevreden hehe). Nummers die mij echt kippenvel bezorgen zijn White pearl, black oceans (wat een prachtcompositie), Wildfire (bezorgt je een gruwelijk krachtsgevoel) en My selene (een te mooie meezinger, geweldig dat toonhoogteverschil steeds). The puppet who wanted to be a real boy, fantastische titel trouwens, is ook een lekker nummer om mee te zingen. Koop/Download deze plaat en geniet ervan. Hopelijk kunnen we Sonata Arctica snel voor een heel concert (en niet als lousy voorprogramma, dat is echt te min) in Nederland bewonderen...

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van René op 17-10-2004 om 14:22u
Score: 95 / 100

Ik wilde bijna zelf de review gaan schrijven, want ik was bang jij misschien anders dacht over de plaat, Bob. Maar je hebt perfect verwoord van wat ik ook van de plaat vind. Hij is inderdaad echt geweldig! Er moet nog wel even gemeld worden dat er voor het eerst gebruik gemaakt wordt van het hammond-geluid en die past wonder boven wonder goed bij de muziek. En het enige minpuntje vind ik de nieuwe keybord-speler. Ok, hij kan de melodieen goed aan, maar zijn solo's zijn een beetje sprankeloos en niet echt Sonata waardig. Gelukkig schudt de gitarist er weer de ene na de andere prachtige solo uit de mouw.

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van JP op 22-10-2004 om 15:31u
Score: 90 / 100

Helemaal met bovenstaande reacties eens. Wat een geweldige melodien schut die vent uit zijn mouw zeg! Uberuberubercatchy, wat ben ik blij dat zij in het voorprogramma van Nightwish staan. Toch nog even een minpuntje: er is een bepaalde zanglijn in White Pearl, Black Oceans die mij wel heel erg deed denken aan de titelsong van de disneyfilm pocahontas: the colours of the wind (vraag me niet waarom dat nummer nog in mijn hersenen is opgeslagen). Afijn, ik hoop eigenlijk dat ik het mis heb, dus aan jullie om dit als onzin te verklaren.......

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van Syckitty op 19-11-2004 om 16:18u
Score: 100 / 100

SONATA ARCTICA ROCKS!!!!!!!!!!!!!!!!!! HELEMAAL TOP!!!

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van Gearard op 08-03-2006 om 13:39u
Score: 100 / 100

White Pearl deed mij inderdaad ook denken aan die titelsong van Pocahontas. Niet dat ik me eraan stoor, want het is gewoon een mooie melodie. Grappig dat iemand anders dit dus ook opmerkte. Verder gewoon een fantastische CD. Sonata Arctica is zeker mijn favoriete band!

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van Een Metalfan op 23-06-2006 om 21:52u
Score: 90 / 100

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van satyr op 24-10-2006 om 11:55u
Score: 95 / 100

dit is wel goede power metal ja en ik vind di ook 1 van hun beste abums tot nu toe silence is ook niet slecht

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van pietjansnot op 11-11-2006 om 14:53u
Score: 44 / 100

Jongens, seriously... Dit is echt hun slechtste album... Ecliptica heerschte heel hard, maar dit is (vergeleken met hun eerder werk) bagger.

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van tankard op 08-04-2008 om 11:25u
Score: 93 / 100

myn persoonlyke favoriet van sonata

Sonata Arctica - Reckoning Night
Reactie van gertjan op 23-09-2008 om 08:41u
Score: 100 / 100

Meesterlijk. Dit is gewoon het beste album dat ze ooit hebben gemaakt, dat is wel duidelijk. Op dit album is er geen nummer dat niet goed klinkt. Alle nummers zijn goed en dat komt niet vaak voor.