Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-08-2019

Mother Engine - Hangar
Jaar van release: 2017
Label: Heavy Psych Souds Records
Mother Engine - Hangar
Mother Engine uit Duitsland is een drie-eenheid die instrumentale muziek maakt en daarbij verschillende genres mengt. De hoofdmoot is psychedelische rock, met uitstapjes richting stoner, post-rock en een vleugje prog. De formatie heeft drie platen op zijn naam staan, waarvan Hangar de meest recente is.

Op deze plaat staan vier tracks. Elk met een flinke lengte. De speelduur gaat namelijk richting de twintig minuten. Samen vormen deze nummers een concept over het ruimteschip "Mother Engine" en zijn bemanning. De muziek is leidend voor waar het verhaal naartoe gaat en in wat voor fase het verhaal zich bevindt. Zo is duidelijk onderscheid te maken in verkennende reizen, spanningsopbouw en explosieve uitbarstingen. Deze elementen komen goed naar voren in de muziek, al is er geen leidraad waar het verhaal naartoe gaat, behalve de fantasie van de luisteraar.

Muzikaal is er veel te beleven. De start van de reis is echter wat moeizaam, want pas na enkele minuten wordt er echt gas gegeven. Het intro en de opbouw naar daadwerkelijke muziek duurt te lang en beproeft het geduld van de luisteraar. Daarna neemt de band je mee op reis in een ontspannen muzikale queeste.

De tracks ontstaan vaak uit één bepaalde rif en breiden zich vervolgens uit, maar keren bijna altijd weer terug naar het basispunt. Ondertussen stuwt gitarist Chris Trautenbach de muziek met opzwepende gitaarriffs en werken de heren naar een climax toe. Het gitaarspel is imponerend en het is vooral indrukwekkend hoe meerdere lagen in de muziek verwerkt worden.

Complimenten zijn er voor de mix, waarin elk instrument duidelijk de ruimte krijgt. De speelduur is bijna tachtig minuten en dat is vrij lang. Hangar werkt dan ook vooral goed als achtergrondmuziek. De gehele speelduur de aandacht vasthouden doet deze release niet. Dat komt dan ook voornamelijk door de lengte van de nummers. Live is de formatie dan ook spannender dan dat deze op plaat klinkt. Desondanks heeft Mother Engine met Hangar een fijne plaat afgeleverd, die de liefhebber van instrumentale muziek prima eens kan opzetten.

Tracklist:
1. Prototyp
2. Biospirit
3. Tokamak
4. Weihe/Leerlauf

Score: 82 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 11 januari 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]